Büyükorhan Belediye Başkanı Hasan Taş: Üzerimizdeki ölü toprağını atıyoruz!

 Büyükorhan Belediye Başkanı Hasan Taş, ilçesinde sosyal hayatı güçlendirecek, ekonomik değerler katacak projeler için kolları sıvadı. Başkan Taş, başta Büyükorhan olmak üzere Dağ Bölgesi'nin Bursa'nın en önemli bölgelerinden biri olacağını iddia etti.

Gazeteci  Necmi İnce'nin bu haftaki konuğu Büyükorhan Belediye Başkanı Hasan Taş oldu. Sıcak ve samimi bir ortamda gerçekleştirilen röportajda Başkan Taş, Necmi İnce'nin sorularına içtenlikle yanıt verdi. İlçenin sorunlarını masaya yatıran ve akabinde çözüm için hayata geçirdikleri önlemleri bir bir sıralayan Başkan Taş, vizyon projelerle Dağ Bölgesi'nin Bursa'da bir cazibe merkezi haline geleceğini belirtti. 


Necmi İnce: 1 Kasım seçimlerinde ilçeniz Bursa birincisi oldu. Bunu neye bağlıyorsunuz?  Seçim öncesi ne gibi çalışmalar yürüttünüz?


Hasan Taş: Biz tabi 1980 yıllarından bu yana toplum içindeyiz. Sivil toplum örgütlerinde yöneticilik yaptık. Partimizin içinde de çok hizmet ettik. Mahalle temsilciliğinden , mahalle başkanlığından ilçe yönetiminde ilçe başkanlığına kadar toplumu yakından tanımış olmak bir avantaj oldu. Partimize ve kurucu başkanımız şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a ilçemizin büyük teveccühü var. Bölgemizin sorunları çok büyük. geçmiş siyasi iradeler bizleri çok boşladı. Ama AK Parti hükümetleri ve yerel yönetimleri ile bölge üzerindeki ölü toprağını atmaya başladı. Hizmetler gelmeye başladı, hizmetler yapılmaya başladı. Bu nedenle oy oranlarımız  yüksek çıktı. Bizde uygun çalıştık ilçe teşkilatımızla il’le il başkanımızla genel merkezle, milletvekillerimizle, bakanlarımızla biz görevimizi yaptık. Büyükorhan'a 43 mahallesinde elimizden gelen hizmeti götürdük ve karşılığında halkımız AK Parti'ye oy verdi. Bursa’da birinci olmak aslında tabi ki insanı sevindiriyor. Ancak bunun birde sorumluluğu var.  Bu oyların hizmet olarak ilçeye dönmesi gerekiyor. Partimiz zaten projelerimizi desteklemeye hazır. Partimizle ilgili sorun yok önemli olan biz ekibimizle çalışan personelimizle,teşkilatımızla doğru projeleri doğru şekilde hizmet edip verebilirsek bu sorumluluğun karşılığını vermiş oluruz.

N.İ.: 30 mart 2014 yerel seçimlerinde çok çekişmeli bir seçim ortamı vardı. 380 oyla seçimi kazanmıştınız. Biraz o rekabetten bahseder misiniz?

H.T.: Çok iyi bir konuya değindiniz. Hatta bu konuda bana da bu şansı vermiş oldunuz. Bizler teşkilatımız içinde hizmet ettik tesadüf buraya aday olup gelmedim. Emeğimiz var olacakta tabi ki öncelikle partimizi severek biz bu işi yaptık. O emeklerimizden dolayı il yönetiminde 2011 de milletvekili adaylığımızla ilçe başkanı dönemimizdeki çalışmalarımız genel merkezimizin değerlendirmesi  oldu. Bizim sivil toplumlardaki  çalışmalarımızı da ancak bir şansızlığım ben eski adıyla yenice köyünde ikamet eden doğan, büyüyen bir insandım . Büyükşehir yasası ile bütün şehir yasasıyla bu köylerde mahalle olup oy kullanacak olması nedeni ile biz mademki oy kullanacağız biz partimize hizmet edeceğiz yöremize hizmet edeceğiz? Birikim ve cesareti  kendimizde hazır bulduğumuz için aday adayı olarak daha sonra adaylığımız açıklanınca tabi biz köylü diye eski merkezde oturan insanlarımıza saygı duyuyorum kendi merkezden birinin belediye başkanı olmasını istemeleri gayet normal. Bir mahalle baskısına oldu. Siyaseti eksik bilmeleri yörenin uzak kalması biraz siyasi tecrübesizlikleri bize tepki gösterirken biraz ayarı kaçırıldı. Bizde hep hoş gördük, dedik ki olabilir onların muhalefet olmasına tepki göstermedik saygı duyduk  bunun yanında benim kendi mesleğimle ilgili kooperatif başkanı olmam nedeniyle sütçülük yapan bir arkadaşımızda merkezde sütçülük yaptığından oda yanlış anladı, hatta o arkadaşta bizim partilimizdi. Benim ilçe başkanı olduğum dönemde ilçe başka yardımcımdı. Beraber çalıştığımız bir arkadaşımızdı öbür partiden aday olup sırf inat için hırs için bir hata yapıldı. Benim teşkilatım istifa etti mahalle baskını oldu. Hatta cenazene düğününe gelmeyiz diye bir takım baskılar yapıldı... Bir çok hoş olmayan şeyler oldu. Hatta işin içine üzülerek söylüyorum maddi manevi konularda girdi biz doğal olarak partimizin tüzüğüne uygun dürüstçe davrandık. Allah bize nasip etti. Oy oranlarımız düştü ama ilçe teşkilatımız olmadık bir partide seçime giderek o seçimi kazandık. Kaybedebilirdik bile biz ona bile saygı duyduk demokrasi dedik . Allah nasip etti AK Parti'nin belediye başkalığını Büyükorhan'ın kazanmasına Büyükorhan'a da bir çok projelerimiz nasip olacak... Yine kazanan Büyükorhan olacak yani... 

N.İ.: Dağın saklı yüzüyle devam edelim... Büyükorhan'ı tanıyalım. Karadeniz'i andıran manzaralarla karşılaştık. Bize bu güzel coğrafyayı anlatır mısınız?

H.T.: Ülkemizin güzel bir bölgesi Karadeniz bölgesi yılladır hayranlıkla  seyrederiz. Allah nasip ederse biz bir gezi yapamadık .Televizyonlarda tanıtan dostlarımızda sizin gibi tanıdığımız dostlar sayesinde yöreyi tanıyoruz.  Gerçekten pırıl pırıl bir yöremiz... Karadeniz insanından zarar gelmez o nedenle oraya benzettiğiniz için teşekkür ederiz. Dolayısıyla Büyükorhan ve Bursa'nın insanından da zarar gelmez. Ülkeye bu tür memleketine bilgiyle sahip çıkan insanlar ve  yöneticiler lazım o nedenle gerçekten doğru ancak bizler biraz geri kalmıştık. Kırsalız, fakiriz Allah oradaki zenginliği inşallah Büyükorhan'a da verirde o zaman tam bir Kardeş oluruz. Karadeniz bölgesiyle özellikle çayı meşhur, iklimi meşhur, inşaatçılıkta meşhur... Bence Büyükorhan'ın da buna ihtiyacı var. Yıllar önce terk edilmiş yöremize inşallah yeni ürün kestane fidanı ile hayat vereceğiz. Yöre iklimine  yöreye uygun bir fidan... Büyükşehir belediye başkanımızda özellikle fidan yolladı. Büyükorhan Belediyesi de fidan dağıttı, yöremizde sulu tarımda göletler vasıtasıyla Karadeniz gibi yağış alan bölge değil ama göletlerle sulu tarımla her mahallemize suyu ulaştıracağız. 
N.İ.: Büyükorhan'ın nüfusu ne kadar? Kaç mahallesi var? Geçimini ne ile sağlıyor?
H.T.:  Büyükorhan şu anda hala hazırda 43 mahalleden oluşur. 3 merkez mahallemiz  40 da köy olup köyden mahalle olan hatta bütün şehir yasası ile şunu özellikle söyleyeyim. Kınık beldemiz oda bütün şehir yasası ile belde kapanınca orada mahalle oldu tabi belediyeciliğe alışmış bir beldemiz adı üzerinde mahalle olması köy olması onlara biraz ağır geldi. Yanlış anlaşıldı ama biz vereceğimiz hizmetlerle gerek büyükşehirle gerek Büyükorhan Belediyesi olarak onları mağdur etmeyeceğiz. En iyi hizmetleri vereceğiz. Onunla beraber yıllar önce Çökelek köyümüz kapanmıştı. Büyükorhan'da bu köyümüzün kapanmış olması bize yaraydı. Oraya da geçen hafta ikametgahlar başladı. İnşallah kapanan Çökelek Köyü'nü mahalle olarak açmış olacağız. 12 bin nüfusumuz hala hazırda tüm mahallelerimizde yaşıyor ama şehir merkezinde en az 40 Bin civarında Büyükorhan'ın olduğunu çevre illerle beraber bilmekteyim. Çok göç vermiş bir ilçeyiz. Biz kendi görev süremizde geriye göç yapabilirsek bir adım atmış oluruz. Bir takım projelerimizde var bununla ilgili. Hedefimiz 12 bine nen nüfusumuzu yeniden 15 bine çıkarmak... 
N.İ.: Büyükorhan'ın ismi nerden geliyor? 
H.T.: Büyükorhan; Orhan kebir demek. Eski adıyla büyük dere... Oradan gelen bir isim. Bizim orhanı kebir olarak bilinen ilçemiz eski Orhaneli'ne bağlı kazamızdı... 1987 ve 1988 yılında yeni ilçe oldu sonra Büyükorhan olarak dillendirilmeye başladı. Eski dönemlerde de Adonos diye bir mevkisi var eski dönemlerden ismi bu şekildeymiş...

N.İ.: birkaç ay sonra görev sürenizin 2. yılını doldurmuş olacaksınız. Sayın taş bu sürede neler yaptınız?  Süreç dahilinde halkın size yaklaşımı, bakışı nasıldı?
H.T.: Büyükorhan'da 63 proje taahhüt ettik. Seçmenlerimize partimizle görüşerek özellikle bunların tamamı bölgenin ihtiyacıydı. Bizim bu 63 projemizle ilgili hiçbir eksiklik yok. Tamamıyla ilgili çalışmalarımızı yaptık. Hatta ilave 7 tane daha proje açıkladık. 70 e ulaştı. Tabi bu Büyükorhan ilçesinin kendi belediyemizin hizmetleri  büyükşehirle beraber yapacağımız hizmetler ve merkez iktidarın yapacağı hizmetler olarak  3 e  ayırmıştık. 3’üde hamd olsun 1 kasım seçimlerinde istikrar kazanmasıyla aynı şekilde fazlasıyla devam ediyor. Hatta bir çok avantajları da oldu. Onları da siz vakti geldikçe sordukça size cevap vererek daha iyi bilgilendirmiş oluruz. O nedenle yaptığımız hizmetler bir bir saymaya kalkarsak saatler alır ve size gerek gazetenizde gerek televizyonunuzda basın metni olarak  Onları verim  ancak yinede kısaca söylemek gerekirse Büyükorhan’ın merkez camisini yaptırdık. Dernek başkanımızla çok hizmet ettik. Merkezi iktidar çok destek verdi. Büyükşehirimiz özellikle yöre halkımızla en fazla katıyı yaptı. Halkımızın da yardımlarıyla belediye olarak bizde elimizden gelenin fazlasıyla yaptık. Güzel bir cami oldu. İlçemize inşallah insanlarımız güzel ibadetlerini yaparlar.

N.İ.: Bütün şehir yasası  Büyükorhan ilçesine ne kattı bununla ilgili neler yapıyorsunuz? Büyükşehir Belediyesi'nden beklentileriniz neler?
H.T.: Diğer bazı büyük ilçelerimiz Bursa’nın İnegöl gibi diğer ilçeleri söylememize gerek yok burada biraz rahatsız olduklarını söylüyorlar ama bu tabi belediye başkanlarımızın bildiği konu olduğu için taktir onlarındır. Ancak dağ yöresi geri kalmış yöre olarak  Büyükorhan olarak biz bu yasadan çok fazlasıyla istifade ediyoruz. Büyükorhan için faydalı bir yasa oldu. Bunu da zaten gördük ana yolumuz köy ve mahallelerin yolları şehir içindeki yaya kaldırımları büyükşehir yasası ile sıcak asfalt programımız var. Özel idarede imkansızlıklarından sonra şimdi ihtiyaçları fazlası ile karşılıyoruz. Kömüründen erzakına kadar her sıkıntı çözülüyor. Özellikle Pazar yerinin üstünün kapatılması için düğüncüler hamamımızın yöresinin yolunun sıcak asfalt olmasın için Cuma pazarında kendi opazar yerimizle ilgili bir takım çalışmalarımız var.  Projelerimiz Osman Dede türbemiz yeniden yapılıyor. inanın anlatmakla bitmez.  Çok net iyi ki büyükşehir yasası çıktı. Büyükşehir'e bağlandık o dönemde belediye başkanlığı bize nasip oldu. 
N.İ.: Dağ ilçesi cazibe merkezi nasıl olacak yani süreç dahilinde hem Bursalılar, hem Türkiye de özellikle dağ ilçelerine vatandaş nasıl gelecek neden gelecek bunla ilgili neler yapıyorsunuz?
H.T.: Bu konuda çalışmamız var olmalı yörenin iklimi, doğası, ürünü, tarımı hayvancılıkla ilgili ürünleri gerçekten çok bol özellikle burada 5 saat gece uyku uyusanız Bursa'daki 8 saatlik uykunuza bedel dinlenmiş olarak uyandığınızı göreceksiniz. Oksijeni bol kanınızı yeniliyor doğası özellikle ,anayol çalışmalarımız var bunu da gelirken gördünüz bir takım yerler bitti.  Yolumuzla ilgili sorun kalmayacak bizim Büyükorhan Kavşağı'nda da bir sıkıntı vardı. İstimlak ile ilgili orası da ihale edildi. Yol sorunu olmadığı zaman şehir gerçekten 3 milyon olunca yoğunluktan trafikten yaşanmaz hale geldi. Hava kirliliğinden şehrin yükünü taşımak istiyoruz. Yörede  yaylalar var, doğal bitkiler var, tarım var  özellikle Görecik yaylamız var. Düğüncüler Hamamı var. Doğal olarak şifalı bir su diğer taraftan derecik boz harikası var. Osman Dede Cuma pazarı gibi eski tarihi geleneklerimiz var. Yöreye insanlar geldiği zaman inan dinlenip 'iyi ki gelmişiz' diyecek hizmetler yapmak zorundayız. Bunlar için her türlü yapıyı her türlü çalışmayı yapmak zorundayız. Böyle bir sorumluluğumuz var. Bizim bu vazifemiz biz bunu siyasi iş olarak asla yapmayız. Biz belediye başkanı  seçildikten sonra herkese hizmet etmek zorundayız. Hatta ilçemizde imar tadilat projesi yaptık futbol sahamız yok biz orayı özellikle kapalı spor salonu yaptırdık. Şimdi onunla ilgilide çalışma yaptık. Bunların hepsi  sonuç olarak Büyükorhan'a hizmet olarak imam hatip yapılması için yine belediyemiz tarafından arsa devrettik. Bursa büyükşehir BUSKİ bize bir arsa temin etti. Yani biz ilçemizde her şey yapılmasına açığız. Mecburuz hizmet etmeye... Bunlarla ilgilide daha çok projelerimizde var aslında.
N.İ.: Büyükşehir Belediyesi BESAŞ marifetiyle Keles’e bir süt işleme tesis kurdu. Sizinde bu yönde bir beklentiniz var mı?
H.T.: Bu konuda yöreye yapılan hizmeti, bize de yapılmış bir hizmeti olarak kabul ediyoruz. Ona vesile olan başta BESAŞ Genel Müdürü'ne teşekkürü borç biliyoruz. Onu kırmayıp yöreye hizmet eden Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe'ye de teşekkür ediyoruz. Şu anda burda da zaten bir çalışma yapıyorlar. Bu yöreden Keles BESAŞ fabrikamıza süt gönderiyoruz. Özellikle yenice kooperatifinden günlük süt gidiyor.Zaten şu anda onun hizmetini biz alıyoruz. Onun keyfini biz yaşıyoruz. Bölgeye artık  daha iyi hizmette vermeye devam edeceğiz. Ancak şoklama  çilek veya meyve şoklama deposu birde et kombinesi ihtiyacı var. Bununla ilgili biz Başkanımıza, Bakanlarımıza gerekli taleplerimizi yaptık. Yöre için uygun olan potansiyele uygun olan yer değerlendirilir en iyi kararı büyüklerimiz verir. Bizde tabi takipçisi olacağız ama en fazla sütü olan ilçe Büyükorhan ilçesi hayvancılığı en fazla Büyükorhan yapıyor. Çileği en iyi olan ilçe Büyükorhan bu iki özelliği var. Devletimizin yaptığı 4 gölet,  4 tanede yeni programa alınan gölet ile ilçemiz sulamalı tarımda da ileri gidecek. Hayvancılık zaten olamazsa olamazımız. iklim olarak toprağın kırsallığı özellikle bölgenin durumu itibari ile havası ve dağ ortamı elverişli hale getiriyor.Yatırımlar yapıldığında ilçemiz yeniden gözde bir yaşam alanı haline gelecektir. 

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0