YGS sonuç belgesi adaylara gönderilmeyecek. Adaylar, YGS sonuçlarını, TC. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin (https://sonuc.osym.gov.tr) internet adresinden öğrenebilecek .Sonuçlar 28 Mart 2017 tarihi itibarıyla açıklandı.
2017 LYS SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK
LYS-1: Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik) Tarihi, Saati ve Süresi : 11 Haziran 2017 (Pazar), 10.00, 135 dakika
LYS-2: Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (Fen Bilimleri) Tarihi, Saati ve Süresi : 17 Haziran 2017 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika
LYS-3: Lisans Yerleştirme Sınavı- 3 (Edebiyat-Coğrafya) Tarihi, Saati ve Süresi : 18 Haziran 2017 (Pazar), 10.00, 120 dakika
LYS-4: Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) Tarihi, Saati ve Süresi : 10 Haziran 2017 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika
LYS-5: Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (Yabancı Dil) Tarihi, Saati ve Süresi : 17 Haziran 2017 (Pazar), 14.30, 120 dakika
LYS sınavında açık uçlu soru sorulacak mı? Hangi sorularda kaç tane kısa cevaplı soru olacak?
ÖSYS kılavuzunda kurum bu konuyu ayrıntılı bir şekilde anlattı. Kısa cevaplı sorular LYS sorularında olacak. Peki hangi derslerde? 11 Haziran’da yapılacak Matematik sınavında 80 soru sorulacaktır. 80 sorudan 3 soru kısa cevaplı soru olacaktır.
17 Haziran’da yapılacak olan FEN BİLİMLERİ sınavında toplam 30 soru sorulacaktır. 30 sorudan sadece bir tane kısa cevaplı soru olacaktır. 18 Haziran’da yapılacak olan Edebiyat Coğrafya sınavında toplam 80 soru sorulacaktır. Türk Dili ve Edebiyatlı sınavında 2, Coğrafyadan 1 tane kısa cevaplı soru olacaktır.
10 Haziran’da yapılacak olan Sosyal Bilimler Sınavında ise Tarih ve Coğrafyadan 1, Felsefe Grubu ile Din Kültürü Ahlak Bilgisi sorularında 1 tane sorulacaktır. 17 Haziran’da yapılacak Yabancı Dil Sınavında ise toplam 3 kısa cevaplı soru sorulacaktır.
Bakan Yılmaz'dan sınava giremeyenler için önemli açıklamalar
Sınava giremeyenler için hazırlanacak olan raporu beklediklerini söyleyen Bakan Yılmaz, rapor hangi yönde çıkarsa çıksın o raporun diğer kurumlar tarafından uygulanması lazım açıklamasını yaptı. Süreç nasıl gerçekleşti peki? Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, sınav başvuruları zamanında ÖSYS kılavuzunda sınav saatinden 15 dakika önce okul kapılarının kapanacağını ve öğrencilerin okula girmeyeceklerini açıklamıştı. Sınav giriş belgesi alabilmek için sınav saati uygulamasını onaylamadan öğrenciler belgeyi alamadıkları için tekrardan saat konusu öğrencilere hatırlatıldı.
Sınav günü birçok öğrenci 09:45'ten sonra geldiklerinden ötürü okula alınmayınca, sosyal medyada büyük bir ses getirdi. Kurum Başkanı Demir, çok üzgün olduklarını ama öğrencileri önceden uyardıklarını açıkladı. Açıklamadan sonra Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, bu durumun Anayasayla bağdaştırılamayacağını açıkladı. Anayasa'nın 42'inci maddesinin ihlali olarak gördü. Son açıklamayı Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz yaptı, Bakan Yılmaz raporu beklediklerini ve rapora göre hareket edeceklerini söyledi.
İşte Anayasa 42'inci madddesi
Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz.Eğitim ve öğretim hürriyeti, Anayasaya sadakat borcunu ortadan kaldırmaz. İlköğretim kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır. Özel ilk ve orta dereceli okulların bağlı olduğu esaslar, Devlet okulları ile erişilmek istenen seviyeye uygun olarak, kanunla düzenlenir.