NEFES ALDIRMAYAN HASTALIK: ‘KOAH

KOAH’ın ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkat çeken Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, KOAH’lı bir hastanın ilk yapması gereken işin sigarayı bırakmak olduğunu belirtti.

NEFES ALDIRMAYAN HASTALIK: ‘KOAH
banner98
 Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, Dünya KOAH Günü etkinlikleri kapsamında konuyla ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla Carrefour Alışveriş Merkezi’nde stant açtı. Stantta vatandaşlara spirometre ile nefes ölçümleri yapılırken, hastalıkla ilgili de çeşitli bilgiler aktarıldı. Standı ziyaret eden Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, KOAH’ın, tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmediğinin altını çizdi. Toplumda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH olduğu bilgisini veren Dr. Akan, “Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir” dedi.

KOAH’ın temel nedenin kirli hava soluma sorunu olduğunu dile getiren Dr. Akan, “Anne karnından itibaren gerek iç ortamlarda, gerekse dış ortamlarda soluduğumuz zararlı duman, gaz ve küçük parçacıklar nedeniyle KOAH oluşabilmektedir. Tütün dumanı, termik santraller, fabrikalar ve trafikteki arabaların egzozlarından çevreye yaydıkları kirli hava, ısınma ve yemek pişirme amaçlı evlerdeki soba veya ocaklarda yakılan odun, tezek, ağaç kökleri ve kömürün dumanı ve tozlu dumanlı işyerlerinde soluduğumuz kirli hava hastalığa neden olan en önemli sebeplerdir” şeklinde konuştu.

KOAH Önlenebilir

Hastalığın genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıktığını vurgulayan Dr. Akan, “KOAH ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. KOAH’lı bir hastanın yapması gereken ilk iş sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurmasıdır. Bunun dışında, diğer zararlı toz ve dumandan uzak durulması, ortam havasının temiz tutulması, grip ve zatürre aşılarının yapılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin yanı sıra fiziksel aktivitenin önerilmesi ve uygulanmasının sağlanması; hem hastalık gelişimi, hem hastalığın ilerlemesi ve kötü sonuçlarının önlenmesinde önemli adımlardır” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2017, 14:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0