Bu sayı, 2020'nin aynı döneminde yüzde 41 artışla 403 bin 593 oldu. Tapuda bu satışlarda yaklaşık 71 milyar 536 milyon liralık değer ibraz edildi. Tapu işlemlerinden elde edilen harç geliri 2 milyar 551 milyon 151 bin 489 lira olarak kaydedildi. Bu rakam bağış, taksim, ipotek, intikal ve tahsis gibi diğer işlemlerden sağlanan harç gelirleriyle 2 milyar 642 milyon 765 bin 836 liraya ulaştı. Konut stokunun hızlı satışlarla birlikte azalması konut alacakların maliyet artışlarını daha da çok dikkate almalarını gerektiriyor.
Gayrimenkul danışmanlığı sektörünün yerli ve milli markası Kristal Türkiye'nin lokal, ulusal ve uluslararası operasyonunda tüm süreçlerinden sorumlu yönetim danışmanı Zennure Özen, "Konut stoğu azalıyor, maliyet artışları yükseliyor. TÜİK tarafından açıklanan İnşaat maliyet endeksi Ocak 2020 raporuna göre Türkiye'de 2020 yılının Ocak ayında inşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 9,31 oranında artış gösterirken aylık artış yüzde 5,09 ile sınırlı kaldı. Yaşanan artışın ardından gözler konut fiyatları ile ilgili sorular yoğunlaştı. Müteahhitler uzun süredir konut stokunun bitmesi halinde konut fiyatlarına zam geleceği yönünde uyarılarda bulunuyorlardı. 2020 yılında konut fiyatlarına yüzde 40 oranında zam gelebileceğini öngörüyoruz” dedi.
Önümüzdeki aylarda gayrimenkul satış oranının daha da artacağını belirten Zennure Özen, “Faizlerin düşmesinin gayrimenkul fiyatında henüz herhangi bir değişikliğe neden olmadı, "Konut alacaklar acele etsin. Çünkü imalat maliyetleri henüz fiyatlara yansımadı. İkinci el, birinci eli takip ediyor. Birinci elde yapılacak herhangi bir zam, ikinci eli de etkiliyor. Onun için gayrimenkul alacakların bir an önce harekete geçmelerini tavsiye ediyoruz. Doğru alışveriş için ticaret ve meslek odalarına kayıtlı emlak danışmanlarından mutlaka bilgi alınmasının da önemini vurgulayalım" diye konuştu.