CHP’Lİ KAYIŞOĞLU SOĞAN ÜRETİCİLERİNİN MAĞDURİYETİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Avukat Nurhayat Altaca Kayışoğlu, rekolte fazlalığı ve ihracat kısıtlaması nedeniyle zor durumda olan soğan üreticilerinin mağduriyetini Meclis gündemine taşıdı.

CHP’Lİ KAYIŞOĞLU SOĞAN ÜRETİCİLERİNİN MAĞDURİYETİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
banner98

Ülkemizin en önemli soğan üretim bölgelerinden biri olan Bursa’nın Karacabey ve Yenişehir ilçelerindeki üreticilerinin yaşadığı mağduriyet Meclis gündemine taşındı.

CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Avukat Nurhayat Altaca Kayışoğlu, ihracat kısıtlaması nedeniyle ürünü tarlada kalan, toplayıp da satamayan soğan üreticilerinin desteklenmesi için önerge hazırladı.

Ülkemizin birçok bölgesinde olduğu gibi Karacabey ve Yenişehir’de de binlerce ton soğanın tarlada kaldığını, toplanan ürünlerin rekolte fazlalığından dolayı depolarda çürümeye terk edildiğini ve üreticinin emeğinin karşılığını alamadığını vurgulayan Kayışoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle hazırladığı önergesinde şu ifadelere ve sorulara yer verdi:

Ülkemizde bu yıl rekoltenin oldukça yüksek olmasının yanı sıra Korona virüs salgını nedeniyle ihracat izninin 250 tonla sınırlandırılması, soğan üreticilerini zor duruma düşürmüştür. İhracat kapasitesinin arttırılmaması ya da destekleme alımlarının olmaması durumunda başta Bursa’nın Karacabey ve Yenişehir ilçeleri olmak üzere ülkemizin birçok bölgesinde hasadı yapılan soğanlar ya tarlalarda ya da depolarda çürümeye terk edilecektir. Bu durum hem üretici açısından hem de ülke ekonomisi açısından büyük bir kayba neden olacaktır. Bu bağlamda;

  1. Ülkemizde bu yıl soğan rekoltesi ne kadar gerçekleşmiştir? İç piyasanın ihtiyacı ne kadardır?

  2. Ülkemiz ihtiyacı dışında üretim fazlası olarak üreticilerimizin elinde kalan turfanda soğanların tarlalarda ve depolarda çürümeye terk edilmemesine yönelik Bakanlığınızca nasıl bir politika izlenecektir?

  3. Soğan ihracatının serbest bırakılmasına ya da ihracatçı başına 250 tonluk iznin arttırılmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır?

  4. Soğan üreticilerinin girdi maliyetlerini karşılayacak düzeyde destekleme alımları yapılması ve tüketicilere tanzim edilmesi konusunda bir adım atılacak mıdır?”


Necmi İnce

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0