Gıda zehirlenmelerinin, bakteriyel ve kimyasal zehirlenmeler olarak iki ana başlık altında değerlendirilebileceğini belirten Pekuz, bakteriyel zehirlenmelerin hemen hemen hepsinin et, tavuk, süt, yumurta gibi ürünlerden kaynaklandığını ifade ediyor. Hayvanların kesim işlemlerinin hijyenik ortamlarda gerçekleştirilmemesi, besinlerin tam bir pastörizasyondan geçirilmemesi ve pişmiş besinlerin açıkta kalması, yeteri kadar soğuk dolaplarda saklanmadan tekrar ısıtılarak yenmesi gıda zehirlenmelerine sebebiyet verir.
ZEHİRLENME VAKALARI YAZIN ARTIYOR!
Sıcaklığın artmasıyla birlikte, besinlerde bulunan mikroorganizmaların arttığını ve dolapta saklanmayan yiyeceklerin gıda zehirlenmesine yol açtığına dikkat çeken Uzm. Dr. Muhittin Pekuz, gıda zehirlenmesine yol açan başka bir nedenin de yaz döneminde ortaya çıkan sinek ve böceklerin pisliklere yemeklere taşıması olduğunu söylüyor. Pekuz, bunun yanı sıra yemekli düğün ve davetlerde toplu halde besin zehirlenmelerinin görülebileceğini ifade ediyor.
Gıda zehirlenmelerinin belirtilerinin genellikle, gıdanın tüketilmesinden birkaç saat sonra ishal, bulantı, karın ağrısı, kusma gibi şekillerde ortaya çıktığını belirten Pekuz, balık ve kabuklu deniz ürünlerinin zehirlenmelerinde ise aşırı terleme, duyu kayıpları, baş ağrıları ve görme bulanıklığı gibi belirtilerin gözlemlendiğini söylüyor.
Gıda zehirlenmesi yaşayan insanların, bol sıvı alması ve istirahat etmesinin şart olduğunu belirten Pekuz, hastaların, ishali durduracak ilaçlardan kaçınması gerektiğine dikkat çekiyor. Pekuz, hafif ve orta şiddetli gıda zehirlenmelerinin kendiliğinden geçtiğini fakat ishalin uzaması ya da kanlı ishal görülmesi durumunda kesinlikle doktora başvurulması gerektiğini söylüyor. Pekuz, bunun yanı sıra yemekten 12 ila 36 saat sonar baş ağırıs, görme bozukluğu, halsizlik, nefes almada güçlü ve kısmi felç gibi belirtiler varsa derhal acile gidilmesi gerektiğini ifade ediyor.
Güncelleme Tarihi: 12 Temmuz 2018, 11:30