“1 YIL EVVEL UYARMIŞTIM AMA DİNLEYEN YOK

22 ve 23’ncü dönem CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, 26 Ağustos 2020’de TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a 1 yıl önce gönderdiği mektubun metnini kamuoyu ile paylaşarak, “Tam bir yıl önce meydana gelen sel, deprem ve orman yangınları felaketlerine dikkat çekmiş ve Türkiye’de mutlaka Doğal Afetler Bakanlığı kurulması gerektiğini belirterek harekete geçilmesini talep etmiştim. Mektubuma cevap alamadığım gibi, bu konuda tek bir girişimde dahi bulunulmadı. Eğer yazdığım mektubumu ve çağrımı dikkate alarak doğal afetler bakanlığı kurulsaydı bu sene yaşadığımız sel ve orman yangınlarına karşı hazırlıklı olmamız mümkün olacaktı ve bu konularla ilgili gerekli tedbirlerin alınması için önceden gerekli çalışmalar yapılacaktı. Maalesef yüreğimizi yakan tarifi imkânsız can ve mal kayıplarına yol açan bu aciz görüntüler yaşanmayacaktı. Yaşanan bu felaketleri sadece küresel ısınmaya bağlayarak değil bu tür felaketlerin yaşanabileceğini hesap etmeyen, tedbir almayan ve uyarmayan, dere yataklarında yapılaşmaya göz yuman yetkililer sorumludur.” dedi.

“1 YIL EVVEL UYARMIŞTIM AMA DİNLEYEN YOK
banner98

“DOĞAL AFETLER BAKANLIĞI KURULMALI “

Demirel, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a 1 yıl önce gönderdiği mektubun örneğini de kamuoyu ile paylaştı. Demirel’in mektubunun tam metni şöyle:

“Elazığ'da can kaybına yol açan, Manisa ve diğer yerlerde meydana gelerek çevre illerde de hissedilen depremlerde vatandaşlarımız büyük tedirginlik ve korku yaşamaktadırlar. Uzmanların "deprem değil, çürük bina öldürür" sözünü asla unutmayalım.

Ardından özellikle Giresun, Rize ve ülkemizin farklı illerinde yaşanan sel felaketlerinde can ve mal kaybımızın olması ve ayrıca orman yangınları, milletimizi derinden yaralamış ve üzmüştür. Bu yaşananlar göstermiştir ki, kentler ve yerleşim yerleri seçilirken yanlış planlamalar, binalar ve farklı yapılar yapılırken, sel ve deprem felaketlerinin yaşanmaması için, derelerin, ormanların ve doğanın tahrip edilmesinin mutlaka önüne geçilmelidir.

Yerleşim yerleri ve dere yatakları, kenarları ve yapılan farklı yapılar acilen gözden geçirilmeli daha büyük felaketler yaşanmadan bir an önce gerekli tedbirler alınmalıdır. Oluşabilecek Heyelanlara karşı mutlaka doğru ağaçlandırma yapılmalı.

Küresel ısınma ile birlikte deprem ve sel felaketlere ve doğal afetlere karşı tedbirlerin alınması, deprem ve afetler sonrası yaşananlarda koordinasyonu sağlamak açısından, vatandaşlarımızın yaralarını maddi ve manevi olarak hızlıca saracak uzmanlardan oluşan Doğal Afetler Bakanlığı'nın bir an önce kurulması önerimi sizlere iletiyorum.

Bu konuda TBMM'de siyasi parti temsilcileriyle acilen görüşmeler yaparak girişimde bulunmanızı talep ediyorum.

Çünkü konu sel ve deprem gibi karşı konulamaz doğal afetler olduğunda siyasetin bir kenara bırakılması gerektiğine inanıyorum. Doğal afetler ve bunlara karşı alınacak tedbirler konusu siz de takdir edersiniz ki siyaset üstüdür.

Necmi İnce

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0