Koronavirüs salgınının Türkiye’de kontrol altına alınmasıyla birlikte sosyal hayat, belirli tedbirler ve kurallar çerçevesinde eski dinamiklerine dönmeye başlıyor. Sosyal mesafe kuralları önemini korurken, maske kullanımı da her geçen gün artıyor. İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından yapılan anket çalışmasına göre özellikle mayıs ayında pazar yerleri, AVM, kuaför ve toplu taşıma araçlarında getirilen maske takma zorunluluğunun etkisiyle maske kullanımı üç ayda yüzde 300 artış gösterdi. 17 Nisan’da maske kullandığını belirtenlerin oranı %20 iken 18 Haziran’da bu oran %82’ye ulaştı.
Maskesiz sokağa çıkmanın yasak olduğu illerde ihtiyacın daha da artacağı öngörülürken yerli otomat şirketi Vending-Turkey, maske teminini kolaylaştırmak için maske otomatı üretti. Otomatların kamusal alanda da yaygınlaşması üzerine çalıştıklarını belirten Vending-Turkey Genel Müdürü Hakan Erorbay, böylece olası tedbirsizliklerin önüne anında geçilebileceğine dikkat çekti.
Toplum yararı gözeten girişimcilerin önünü açacak
Alışılagelmiş otomatların toplum yararı için faaliyete geçen girişimler için hem maliyet hem de boyut açısından dezavantaj oluşturduğuna dikkat çeken Erorbay, uygulamanın yaygınlaşmasını kolaylaştırmak adına kompakt boyutlu ve ekonomik bir çözüme odaklandıklarının da altını çizdi. Erorbay, “Maske, günümüz salgın koşullarında zaruri ihtiyaçlar arasında sayılabilen bir ürün olarak karşımıza çıkıyor artık. Ancak genellikle gıda ürünlerini temin etmek için kullandığımız büyük otomatlar, maliyetli ve hantal olduklarından dolayı maske temininde yaygınlaşamıyorlar. Bizler de uzun zamandır çeşitli projelerde hijyenik ürünler vermek için kullandığımız kompakt boyutlardaki uygun maliyetli otomat makinemizi birkaç modifikasyon ile maske otomatına çevirdik. Böylece toplum yararı adına adım atmak isteyen yatırımcı ve girişimcilere de kullanıcı dostu bir alternatif sunarak önlerini açmaya yardımcı olmak istedik” ifadelerini kullandı.