SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN HEKİME BAŞVURUN

Bağımlılık yapıcı bir maddeden kurtulmanın güç ancak imkansız olmadığına dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fülya Gürkan, “Sigara kullanan kişinin çok zorlanacağı süre 2 bilemediniz 3 haftadır. Bir hastalık olarak kabul edilen sigara kullanma alışkanlığından kurtulabilmek için eğer bağımlı kendi başına sigarayı bırakamıyorsa bir sigara bıraktırma polikliniğine başvurmalıdır” dedi.

  SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN HEKİME BAŞVURUN
banner98
 Özel Hayat Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü öncesinde açıklamalarda bulundu.

En önemli adım kararlılık

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nün amacı hakkında bilgiler veren Gürkan, “Sigaranın zararları konusunda insanları bilinçlendirmek ve sigara bırakma konusunda sigara bırakmak isteyenlere yardımcı bilgiler vermek ve bu konularda toplumsal farkındalık oluşturmaktır. 9 Şubat tarihi, sigaradan kurtulmak isteyen sigara bağımlıları için önemli bir başlangıç olabilir. Sigarayı bırakmak için en önemli adım, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığıdır” dedi.

Sigaranın bırakılamayacağını düşünmemek gerektiğini belirten Dr. Gürkan, “Bunun yerine kendinize bırakmak için bir gün belirleyip o günde bırakma konusunda kararlı olun. Bağımlılık yapıcı bir maddeden kurtulmak güçtür ancak imkansız değildir. En çok zorlanacağınız süre 2-3 haftadır. Bir hastalık olarak kabul edilen sigara kullanma alışkanlığından kurtulabilmek için eğer bağımlı kendi başına sigarayı bırakamıyorsa bir sigara bıraktırma polikliniğine başvurmalıdır” diye konuştu.

Bilimsel yöntemler uygulanıyor

Sigara bıraktırma polikliniğinde kendi kendine sigarayı bırakmada zorlanan kişilere, hekim gözetiminde bilimsel yöntemler uygulanmakta olduğunu dile getiren Dr. Fulya Gürkan, “Etkinliği kanıtlanmış ve onaylanmış tedaviler nikotin tedavisi ve sigara bırakmaya yardımcı sigara bıraktırma haplarıdır. İlaç tedavisi, fiziksel bağımlılığı saptananlara eğer olumsuz bir durum yoksa önerilmelidir. İlaç tedavisi sigarayı bırakma başarısını arttırır ve yoksunluk belirtilerini azaltarak sigaranın daha kolay bırakılmasını sağlar. Ancak bu tedavilerin bazı ciddi yan etkileri olabileceğinden ayrıca başka bazı ek hastalıkları olan kişilerde uygulanması sakıncalı olabileceğinden bağımlının hekim tarafından değerlendirilip tedavilerin hekim gözetiminde uygulanması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Nedenlerinizi gözünüzün önünden ayırmayın.

Sigarayı bırakmak isteyen bireylere çeşitli tavsiyelerde bulunan Gürkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sigarayı bırakmayı isteme nedenlerinizi yazın ve her zaman görebileceğiniz yerlerde bulundurun. Bırakma kararınızı arkadaşlarınız ve ailenizle paylaşın ve size destek olmalarını isteyin. Evinizde ve işyerinizde sigara ve sigarayı hatırlatacak eşyaları (çakmak, sigaralık, küllük vb.) kaldırmaya, cebinizde veya çantanızda sigara, çakmak vb. taşımamaya çalışın. Sigaranın içildiği ortamlara girmemeye çalışın. Sigarayı bıraktıktan sonra bol su için. Çay ve kahve sigara içmeyi hatırlatıyorsa bu içeceklerin miktarını azaltın. El ve ağız alışkanlığı sizi zorluyorsa kalem veya stres topu ile oynayabilir veya şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz veya elinizde su alıp içerek oyalanabilirsiniz. Kalorisi yüksek yağlı, tatlı yiyeceklere ve çereze yönelinmemelidir. Sigarayı bıraktıktan sonra 3-4 kilo alımı normal olup bol su ve yürüyüş veya spor yaparak kilo alımı da engellenebilir. Beklenmedik kötü olaylar sizi sigara içmeye itebilir. Sigara içmek sorunlara çözüm getirmez aksine tekrar başlamış olmak sizi üzer ve kendinize olan güveninizi sarsar.”

 

Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2018, 11:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0