Pestisitin insan sağlığına zararları nelerdir?

Son günlerde bir televizyon dizisiyle yine gündeme gelen pestisitin ne olduğunu biliyor musunuz? Doğada bulunan ve tarımsal ürünlere zarar veren organizmaları ortadan kaldırmak için kullanılan pestisit birçok türe sahiptir. Peki, Pestisit nedir zararları nelerdir? İşte ayrıntılar...

Pestisitin insan sağlığına zararları nelerdir?
banner98

Pestisit kullanıldığında en fazla dikkat edilmesi gereken ilaçlar arasında yer alıyor. Star TV'de ekranlara gelen 'Ufak Tefek Cinayetler' dizisi ile bir kez daha gündem haline gelen, herkes tarafından ne olduğu merak edilen pestisit, sebze ve meyvelerde yüksek oranda bulunuyor. Peki pestisit nedir?

Pestisit nedir?

Pestisit, zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlardır.Pestisit, kimyasal bir madde, virüs ya da bakteri gibi biyolojik bir ajan, antimikrobik, dezenfektan ya da herhangi bir araç olabilir.Zararlı organizmalar, insanların besin kaynaklarına, mal varlıklarına zarar veren, hastalık yayan böcekler, bitki patojenleri, yabani otlar, yumuşakçalar, kuşlar, memeliler, balıklar, solucanlar ve mikroplar olabilir. Her ne kadar pestisitlerin kullanılmasının bazı yararları olsa da insanlar ve diğer hayvanlar için potansiyel toksisiteleri nedeniyle bazı sorunlar da oluşturabilir.

PESTİSİTİN ZARARLARI NELERDİR?

Bir pestisit kimyasal bir madde ya da virüs veya bakteri gibi biyolojik bir ajan olabilir. Kimyasal pestisitlerin çoğu hedef organizmaya seçkin etkinlik gösteremedikleri için hedef organizma dışındaki organizmalarda da çeşitli hastalıklara yol açar hatta öldürücü olabilirler. Birçok pestisit insanlar için de zararlıdır. Kullanıldıkları canlıların yiyecek şeklinde insanlar tarafından kullanılmaları sonucunda insanlarda yaygın hastalıklara ve istenmeyen sıkıntılı durumlara sebep olurlar. Kimyasal pestisitlerin ve etken maddelerinin akut toksik etkileri vardır. Karbamatlar, organofosfatlar ve klorlanmış hidrokarbonları içeren birçok pestisit genetoksik etkiye sahiptir. Tarım ile uğraşan ve pestisite maruz kalan insanlarda yapılan çalışmalarda bu bireylerde yapısal ve sayısal kromozom anomalileri ile kardeş kromatid değişiminde artmalar gözlenmiştir.

Pestisitlerin kronik etkisine maruz kalan tarım işçilerinde birçok genetik hasarın yanı sıra karaciğer, böbrek ve kaslarda bozukluklar görülmüştür. Pestisitin canlılar üzerindeki etkisi fetal yaşamdan itibaren başlamaktadır. Bu ilaçlar plasentadan fetüse geçmekte ve bunun sonucu olarak düşükler, hiperpigmente ve hiperkeratatik çocuk doğumları görülmektedir. Yapılan hayvan deneylerinde ise radyoaktif olarak işaretlenip anneye verilen pestisitin 5 saat sonra plasentadan fetüse geçtiği ve fetüsün göz, sinir sistemi ve karaciğerine yerleştiği gözlenmiştir.

Organofosfatlı ve karbamatlı insektisitler ise etkilerini doğrudan doğruya periferal ve merkezi sinir sistemi üzerinde göstererek canlı yaşamını tehdit etmektedir.

PESTİSİT TÜRLERİ NELERDİR?

İnsektisit: Böcek, haşerelere karşı kullanılan ilaçlardır.
Fungusit: Funguslara (Mantar) karşı kullanılan ilaçlardır.
Herbisit: Yabancı otlara karşı kullanılan ilaçlardır.
Mollusit: Yumuşakçalara karşı kullanılan ilaçlardır.
Rodentisit: Kemirgenlere karşı kullanılan ilaçlardır.
Nematisit: Nematotlara karşı kullanılan ilaçlardır.
Akarisit: Akarlara karşı kullanılan ilaçlardır.

Pamuklu ürünlerde de pestisit ve GDO riski var

Organik pamuk kullanılmayan her ürün hatta kadın hijyen ürünleri bile bu riski taşıyor. Ped ve tamponların zararları üzerine televizyonda izlediği bir belgesel ile hayatı değişen İngiliz aktivist ve İngiliz organik ped üreticisi Susie Hewson; "Pamuk tarlalarının ilaçlanması pestisit riskini artırıyor. Kadınların cildine direk olarak değen pestisit onlara zarar verebiliyor. Bu yüzden organik pamuk kadınların, doğum kusurları, kısırlık ve pek çok ciddi hastalıklara yol açan pestisitten uzak kalmalarını sağlıyor. Organik pamuk sertifikası kadın hijyen ürünlerinde bu sebeple çok önemli.” diyor.

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2017, 19:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0