Ovulasyon Anlaşılır Mı?
Ovulasyon kadının yumurtlama dönemine girdiği ve vücudun her ay olduğu gibi bu ay için de gebelik olasılığına hazırlanmasının başladığı yönünde yorumlanmalıdır. Kadının bunu anlaması takibi açısından önemlidir.
Bazı belirtilerin bu konuda ipucu olabileceği unutulmamalıdır:
- Akıntıda artış,
- Kasıklarda hafif ağrı,
- Normalden daha yüksek ateş,
- Kadında cinsel arzu artışı,
- Göğüste dolgunluk hissedilmesi şeklinde sıralanabilir.
Bunlar gebeliğin oluşması ve döllenme sonrasında tutunması için vücuda gerekli olan şartların ve hormonların hazırlanması anlamına gelir. Bundan dolayı bir takım değişimler hissedilir.
Neden Takip Edilmesi Önemlidir?
Ovulasyon hesaplama, adet döngüsü normal olan bir kadında adet tarihinin ortasında yakalanabilir. Bunun anlamı ise 30 gün baz alındığında 12-17 günler aralığının yumurtlama için en uygun olacağı zamandır. Kesin bir günde veya zamanda olması gibi bir olasılık yoktur. Sadece gebelik için bu zaman dilimlerinin değerlendirilmesi gereklidir. Düzenli olmadığında ise doktor kontrolünde yumurtalıklara bakılarak süreç takip edilir.
Takip Nasıl Yapılmalıdır?
Takip yumurtlama testleri aracılığı ile de yapılır. Yumurtlama testleri yumurtlama zamanınıza yakın yapıldığında rengi değişeceğinden dolayı anlayabilirsiniz. Hekim tarafından takip edilmesi de bir başka seçenek olacaktır. Çünkü her ay kadının bu dönemlerde gebelik ihtimalinin en yüksek olduğu düşünülerek hareket edilmelidir. Takip konusunda en kesin olan ise doktorunuzun yapmasıdır. Çünkü gerekli durumlarda müdahale şansı da olur.
Gebeliğe Etkisi Nedir?
Gebelik için birçok kadının veya hekimin ovulasyon yani yumurtlama takibi yaptığını duyarsınız. Kadının hamille kalmak ve spermle buluşmak için her ay sadece bir yumurtası uygun şartlara getirilir. Bu şansın değerlendirilmemesi öteki aya kadar hamilelik şansının az veya hiç olacağı anlamına gelir. Yumurta döllenmediğinde ise adet olarak atılmak üzere diğer aya hazırlanır. Bunun için mutlaka bu zaman dilimi gebelik düşünenler için değerlendirmede ön plana alınmalıdır.