Mide küçültme hangi şartlarda yapılmalı?

Fenerbahçe Kulübü personeli ve üyesi Özge Şeker, mide küçültme ameliyatı sonrası meydana gelen enfeksiyon sonucu yaşamını yitirdi. 78 kilo ağırlığındaki Özge Şeker’in ölümüyle gündeme gelen “mide küçültme” operasyonlarına ilişkin uzmanlar uyarıyor: Operasyon belli şartlar oluştuktan sonra gerçekleştirilmeli.

Mide küçültme hangi şartlarda yapılmalı?
banner98
 Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Şerafettin Özer, bariatrik, obezite cerrahisi ya da mide küçültme ameliyatı olarak adlandırılan operasyonun eğer şartları oluşmuşsa gerçekleştirilebileceğinin altını çizdi.

Op. Dr. Şerafettin Özer, obezite ve metabolizma hastalıklarında eğer şartları oluşmuşsa gerçekleştirilen bariatrik cerrahinin hastanın zayıflaması için veya tip2 diyabet ve hipertansiyon gibi metabolizma hastalıklarının tedavisi için gerçekleştirildiğini ifade etti.

Obezite cerrahisi bu şartlarda yapılır


Op. Dr. Şerafettin Özer, obezite cerrahisi için gereken şartları şöyle sıraladı:

“Hastanın kilolu olması lazım. Beden Kitle İndeksi’nin (BKİ) 40 kg/metrekarenin üzerinde olması halinde, VKİ 35-40 kg/metrekare arasındaysa, obeziteye bağlı komplikasyonlar olan tip2 diyabet, hipertansiyon ve karaciğer hastalıkları gibi metabolik hastalıkların varlğı halinde, tıbbi gözetimli diyette başarısız olma halinde ve psikolojik olarak stabil olma halinde gerçekleştirilir. Kişinin bu şartları taşıması lazım. Bu şartların hepsi bir araya geldiğinde bariyatrik cerrahi ya da metabolik cerrahi yapılabilir.”

Bu bir ekip işi


Hastanın bu şartları taşıması halinde bir ekibin yapacağı detaylı muayene ve araştırmanın ardından ameliyat için karar verildiğini kaydeden Op. Dr. Şerafettin Özer, “Operasyon öncesinde hastanın dahili, cerrahi ve psikiyatrik yönden değerlendirilmesi önemli. Endokrin veya dahiliye yönünden detaylı muayene olması ve psikiyatri uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir çünkü hastanın psikolojik olarak stabil olması çok önemlidir. Hastanın durumu, genel cerrahi uzmanının da dahil olduğu bir ekip tarafından incelenmeli. Bu ekibin yapacağı detaylı değerlendirme sonucuna göre ameliyatın yapılmasına karar verilmesi gerekir. Bu şartlar yerine getirilmiyorsa yapılmaz, bunlara ameliyatın endikasyonları diyoruz. Ameliyat endikasyonları karşıladığı zaman faydalı olur” dedi.

Operasyona hazırlık dönemi önemli


Obezite cerrahisi öncesinde bir hazırlık sürecinin gerektiğini kaydeden Op. Dr. Şerafettin Özer, “Hasta ameliyattan sonra nelerle karşılaşacağı, yaşam şeklini nasıl değiştirmesi gerektiği, neler yiyip neler içeceğini bilmesi konusunda bilgilendirilmelidir. Hastanın sonraki sürece uyum sağlayıp sağlayamayacağını değerlendirilmesi gerekir” dedi.

Obezite cerrahisindeki iyileşme sürecine de değinen Op. Dr. Şerafettin Özer, “Hasta herhangi bir komplikasyon olmazsa cerrahi olarak bir haftada iyileşir. Ama ameliyat yapılma gerekçesi olan obezite ve metabolik cerrahide sonraki sürecin takibi önemlidir. Yani tedavide kalıcı ve sürekli sonuç olması için en az bir yıl süreyle özellikle diyet programının takip edilmesi lazım” dedi.

Sonraki bir yıl takip şart


Ameliyat olacak hastanın operasyon öncesinde ve sonrasında yapması gerekenlere ve dikkat etmesi gereken noktalara da dikkat çeken Op. Dr. Şerafettin Özer, “Bu operasyon bir ekip ve süreç işi olduğu için hasta, ameliyatın başlangıcından ameliyat sonrası döneme kadar bütün yaşam tarzını ona göre ayarlamalıdr. Yemesini, içmesini kendisine söylenen şartlara göre planlamalıdır. Kendisi için hazırlanan diyet programına uyması ve sürekli kontrolde olması lazım. Hastanın ameliyat sonrasındaki bir yıl içerisinde de mutlaka kontrol altında tutulması çok önemlidir” uyarısında bulundu.

Güncelleme Tarihi: 20 Ekim 2017, 09:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0