Memorial Diyarbakır Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Mustafa Bostancı, ani ısı değişiklikleri nedeniyle hastalanmamak için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Sağlıklı bir kişide görülmesi gereken ortalama vücut ısısının 36,5-37 derece olduğunu belirten Dr. Bostancı, bu ısı ayarının beyindeki kontrol merkezi, dış ortam ile ilgili gerekli uyarıları alıp kan damarları, ter bezleri, akciğer, deri, böbrekler, böbrek üstü bezleri, yağ dokusu ve kaslar ile ısıyı dengelemeye çalıştığını söyledi. Dr. Bostancı, “Damarların genişlediği, büzüldüğü, ter bezleri salgılarının artıp azaldığı bu düzenleme sırasında terleme duygusu veya üşüme duygusu da ortaya çıkar. Denge sağlanırken ihtiyaca göre böbreklerdeki su da tutulmakta veya atılmaktadır. Hava şartlarında ani değişimler meydana geldiğinde hissedilen rüzgar ve soğuk vücudumuzu hazırlıksız yakalayarak, bağışıklı sistemimizin zayıflamasına neden olmaktadır. Direncin düştüğü bu zayıf dönemde hastalıklara yakalanmak da kaçınılmaz hale gelebilmektedir. Doğru gıdalar metabolizmanın güçlenmesine yardımcı olmakta ve hastalıklara karşı kalkan oluşturabilmektedir. Güne yeşil ve sarı meyvelerin sularıyla başlamak, C vitamini açısından zengin bir beslenme sağlayacaktır. Özellikle boğazda duyulan hassasiyet ya da öksürük için bu içecekler oldukça faydalı olabilmektedir. Günün geri kalanında ise bitki çayları tüketmek sıvı alımını sağlarken, güçlü bir koruma için metabolizmaya destek olmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirirken önem verilmesi gereken diğer doğal takviyeler ise ekinezya bitkisi ve ekmek mayasından üretilen beta-glukandır. Öte yandan vücudun savunma sisteminin işlevini yapabiliyor olması için burun ve ağızdan başlayan giriş yollarının sağlıklı olması büyük önem taşır. Bu sistemin düzgün çalışması için günde ortalama 2-3 litre su tüketilmesi önerilmektedir. Günde en az 7-8 saatlik kaliteli bir uykuyla vücut dinlenip, ertesi gün için gerekli enerjiyi toplamaktadır. Uyunulan ortamın özelliklerine dikkat etmek gerekir. İyi havalandırılmamış, nemli, çok sıcak veya çok soğuk bir ortam uyku kalitenizi düşüreceğinden bağışıklık sisteminizi de olumsuz etkileyecektir. Kaliteli bir uykunun ardından alınacak ılık bir duş ise, sizi güne hazırlayacak ve gün boyu zinde kalmanızı sağlayacaktır” dedi.
Hava değişimlerinin yaşandığı günlerde en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan birinin de duruma uygun giyinmek olduğunu ifade eden Dr. Bostancı, “Soğuktan korunmak veya sıcaktan etkilenmemek için doğru kıyafetlerin seçilmesi gerekmektedir. Özellikle tahmin edilemeyecek değişimlere karşı giyim konusunda tedarikli olmak, mümkünse kat kat giyimi tercih etmek, durumsal değişikliklere ayak uydurabilmek adına faydalı olacaktır. Ayrıca, kıyafetlerin bolluğu da vücut ısısının korunmasında etkilidir. Fazla sıkı veya gereğinden bol kıyafetler vücut ısısının korunmasını zorlaştırmaktadırlar. Vücudun savunma mekanizmasında düşüş gözlenen dönemlerde spor yapmak bağışıklık sistemini güçlendiren bir diğer etkendir. Haftada 3-4 gün yapılan düzenli yürüyüşlerin yanı sıra yaş ve fiziksel özellikler göz önünde bulundurularak tercih edilecek çeşitli sporlar hastalıkları önlemeye yardımcı olacaktır” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 28 Mart 2014, 16:03
Ani Hava Değişiklikleri Bağışıklık Sistemini Zayıflatıyor!
Memorial Diyarbakır Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Mustafa Bostancı, ani ısı değişiklikleri nedeniyle hastalanmamak için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
YORUM EKLE
1
Osmangazi'de Üzüm Festivali Başlıyor!
2
Firari Genç Yakalandı!
3
Bir Kore Gazisini Daha Kaybettik!
4
Racon Keserken Az Daha Ölüyordu!
5
Bozbey'den Yaşlı Ve Engellilere Sandık Müjdesi!
6
Ali Yazır Rakiplerine Gözdağı Verdi!
7
Lojistik Köyü Biran Önce Kurmalıyız!
8
Hodri Meydan dedik Karşımıza Çıkamadılar!
9
Orhan Özcü'den Veda Ziyaretleri!
10
Maskara Oldular!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:16
GÜNEŞ
07:44
ÖĞLE
12:54
İKİNDİ
15:30
AKŞAM
17:54
YATSI
19:15
SAYFALARTüm Sayfalar