Yerel yönetimlerin atacağı adımların ne denli önemli olduğunu zaten biliyorduk. Fakat bugün Nilüfer Belediyesi bir kez daha gösterdi ki istenildiği takdirde yerel yönetimler çok büyük adımlar atabilir.
Nilüfer Belediyesi 2021 yılını “Gıda Yılı” olarak ilan ettiğini ve gündemdeki ‘organik’ projelerini basına verdiği davette açıkladı. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, gerçekleşen etkinlikte yıl boyunca bu tema çerçevesinde “Herkes için eşit, ulaşılabilir, sağlıklı gıda” sloganıyla etkinlikler yapacaklarını söyledi.
Malum pandemi koşullarında gıda ürülerine ulaşımın ve bu ürünleri üretimin ne denli mühim olduğunu bir kez daha gördük. Ancak üretebildiğimiz kadar değerli olduğumuzu idrak ettiğimiz bu dönemde gıda üretimi adına şehrimizin topraklatında gerçekleşen faaliyetlere temas etmesem haksılık etmiş olurum.
Bu düzlemde Nilüfer Belediyesi’ne içeriği detaylandırmadan önce çalışmalarından ve atılımlarından ötürü teşekkür ediyorum.
Yeni tip koronavirüs pandemisi sebebiyle tüm sağlık önlemlerinin alındığı toplantıda Başkan Erdem, dünyanın bir gıda krizi ile karşı karşıya olduğunu vurguladı. Başkan da havamızın, toprağımızın ve suyumuzun kirli olduğunu büyük ölçüde topraktan beslenen insanlık için bu durumun çok ciddi bir sorun teşkil ettiğini ifade etti.
İnsanlığın içinde bulunduğumuz küresel gıda krizinden ancak üretim yoluyla çıkacacağının farkında olan Turgay Erdem son derece sorumluluk sahibi ve yapıcı ifadeleriyle açıkçası beni umutlandırdı.
Pandemi sürecinde tüm dünyanın tarımsal üretim ve sağlıklı gıda üretiminin önemini anlaması, Nilüfer Belediyesi’nin attığı adımları daha değerli kıldı.
Nilüfer Belediyesi’nin tarım ve sağlıklı gıda alanında attığı adımların ekonomik boytunu da sistematik biçimde planlamış olması da büyük avantaj. Belediye proje gelirini kentsel gıda sistemlerinin dönüşümünü içeren ve kısa adı FUSİLLİ olan bir proje ile Avrupa Birliği HORİZON 2020 programından hibe almaya hak kazanmış.
Avrupa ülkelerinden pek çok kurumun katıldığı çok ortaklı bir proje olan FUSİLLİ’den 378 bin avro hibe alan belediye Bursa’ya ve tüm Türkiye’ye örnek teşkil ediyor.
Sağlıklı gıdaya erişim ve tarım alanındaki çabalarını gerçekleştirilen toplantıda da basın mensupların uzun uzun anlatan Turgay Erdem sağlıklı, sürdürülebilir, güvenli, kapsayıcı, adil ve düşük maliyetli gıda sistemlerine geçiş sürecini sağlamayı amaçlayan her projede başı çekmenin haklı gururunu yaşıyor.
Ayrıca topantıda temas edilen Üretici Pazarları konusu da organik tarım açısından atılan muazzam adımlar dikkatimi çekti.
Başlatılan toprak analizlerinin raporları çiftçilerimizle paylaşılacağının söylenmesi ve meyve bahçeciliği destekleneceğinin vurgulanması son derece önemli adımlar.
Başkan Erdem’in vguladığı diğer konular şöyle:
Nilüfer’de bir sahra mutfağı ve aşevi kurulması
Yerel tohumlarla üretim yapan, sentetik tarım kimyasalları kullanmayan, su tasarrufu yapan çiftçinin ürününe Mükemmellik Sertifikası verilecek.
Konaklı kırsalında planladığımız Ekoçiftlik projemizi etaplar halinde hayata geçiriyoruz.
Konaklı’da 117 dekarlık ekilebilir alanda uygulanacak Ekoçiftlik’te iyi tarım uygulamaları yapılacak. Burada yetiştirilecek meyve sebzeler ve işlenmiş ürünler, haftanın belirli günlerinde burada doğrudan satışa sunulacak.
Ayrıca bana göre en önemli adım olan 500 çeşit bitki tohumundan oluşan Nilüfer Tohum Kütüphanesi’nin koleksiyonun kurulması çok dikkat çekici. Kütüphane için hazırlanan Tohum Kataloğu’nun İhsaniye Mini Bostan’da uygulaması örnek olacak.
Kısacası gıda atıklarının azaltılması, israfın önlenmesi, sağlıklı beslenme menüleri oluşturulması konularında yıl boyunca eğitimler, atölyeler düzenlenecek olan Nilüfer belediyesi’ni tüm bu adımlardan ötürü kutlamak ve destelemek gerekiyor.
Umarım Nilüfer’in bu çalışmaları başta büyükşehir belediyesine ve tüm yerel yönetimlere örnek olur.