Prof. Dr. Kadircan Keskinbora, İbn-i Sina’nın kitaplarının 1300 yılında Avrupa’da papanın oluruyla okullarda zorunlu okutulacak kitaplar listesinde yer aldığını, Türkiye’de ise bunun yeni fark edildiğini söyledi.
Samsun Canik Başarı Üniversitesi, Avrupa’da beş asır boyunca tıbbi kaynak olarak kullanılan İbn-i Sina’nın El Kanun Fi’t Tıb eserinin yazılışının bininci yıl dönümü münasebetiyle konferans düzenlendi. Konferansta konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadircan Keskinbora, İbn-i Sina’ya Avrupa’daki Hristiyan din adamlarının hayran olduklarını hatırlatarak, onun eserlerinin bir dönem okunmasının yasaklı olmasına rağmen hiçbir bilim adamının bu yasağa uymadığını kaydetti.
Edebiyat, felsefe, mantık, matematik, fizik, kimya, astronomi, arkeoloji ve jeoloji ilimlerinde devrinin en önemli çalışmalarını yapan Sina’nın hayatı boyunca 270’e yakın eser yazdığını belirten 'Küçük Tıp Kanunu' kitabının çevirmeni Kadircan Keskinbora ise şöyle konuştu: “Asıl ilgi alanı ise tıp üzerineydi. Öğrendiği ilimle 17 yaşında bir şehzadeyi iyileştirmesiyle adını tıp camiasına duyuran ve 18 yaşına geldiğinde tüm dünyadaki tıp bilim adamlarına öğrenecek bir şey, okuyacak bir kitap bırakmadığını duyuran İbn-i Sina olmasaydı tıp bilimi 500 yıl geri giderdi. Birçok ilklerin yazılı olduğu ve dünyada temel eser olarak kabul edilen ‘El-Kânun fit-Tıb’ kitabı Avrupa’da 500 yıl boyunca okutuldu.”
İLAÇLARI HAYVANLARDA İLK O DENEDİ
Avrupa’da İncil’den sonra en çok basılan kitabın 'El-Kânun fit-Tıb' kitabı olduğunu belirten İbn-i Sina’nın 'Küçük Tıp Kanunu' kitabının çevirmeni Prof. Dr. Keskinbora, birçok ilklerin yazılı olduğu ve dünyada temel eser olarak kabul edilen El-Kânun fit-Tıb kitabının Avrupa’da 500 yıl boyunca okutulduğunu ifade etti. Söz konusu kitabında mikro organizmaların varlığından elbiselerin yaydığı enerjiye kadar onlarca tıp ile ilgili hastalığın ve tedavi şeklinin yazılı olduğunu sözlerine ekleyen Keskinbora konuşmasına şöyle devam etti: “18 yaşında tıp alanında okumadık kitap bırakmayan Sina, kopyalamak yerine okuduklarını mantığında yoran ve elde ettiği verileri kitabına yazan bir kişiydi. İlk deney hayvanını o kullandı. Buz torbası ve buz tedavisini yaptı. Karantinayı ilk o tavsiye etti. Kişiye ve koşullara göre özel ilacı o çıkardı. Tıp alanında olduğu kadar doğaya, astronomiye de çok meraklı birisi olan Sina, dağların oluşumunu ilk anlatan kişi oldu. Onu tanıdıkça, eserlerini okudukça ona olan hayranlığınız daha fazla artıyor.”
Canik Başarı Üniversitesi Rektör Prof. Yunus Bekdemir ise İbn-i Sina'nın doğduğu 980 yılından vefat ettiği 1037 yılına kadar kısa sayılabilecek bir ömür yaşadığını ve bu süre zarfında o kısacık hayatına 270 dev eser sığdırmasının akıl ile izah edilemeyecek bir durum olduğunu kaydetti.
Açılış konuşmasının ardından verilen ara sonrasında konferansa katılan Prof. Dr. Kamaruddin Mohd tıbbın kanununda bal, Dr. Muammer Yıldız İbn-i Sina’nın hastalıklara bakış açısı, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Akyol ise İbn-i Sina’nın bitkilerle tedavi yöntemlerini katılımcılarla paylaştı.
Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2013, 18:25
İbn-i Sina’ya Hayranlıklarını Gizleyemediler!
Prof. Dr. Kadircan Keskinbora, İbn-i Sina’nın kitaplarının 1300 yılında Avrupa’da papanın oluruyla okullarda zorunlu okutulacak kitaplar listesinde yer aldığını, Türkiye’de ise bunun yeni fark edildiğini söyledi.
YORUM EKLE
1
Seraları Don Vurdu!
2
Eski Sovyet Liderlerinin Anıtları Yeniden Dikilecek!...
3
Ak Parti'ye Yüklendi!
4
Uzmanlar Anne Babaları Uyardı!
5
5 Lira Borcu İçin Öldürdüler!
6
Denizden Altın Çıkaracaklar!
7
Kendi Cuma'ya Altınlar Hırsızlara Girdi!
8
Bugünlere Kirli Oyunları Boza Boza Geldik!
9
Erdoğan Bayraktar ilk kez konuştu
10
İntihar mı Cinayet mi?
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:49
GÜNEŞ
08:19
ÖĞLE
13:16
İKİNDİ
15:41
AKŞAM
18:03
YATSI
19:27
SAYFALARTüm Sayfalar