Marmara Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Marmara Denizi'nin kirlenmesinin artmayacağını, var olan kirliğin daha hızlı azalacağını ve temizleneceğini belirterek, "Çözümün çok zor olmadığını biliyoruz. Bunu, Haliç'te, İzmit Körfezi'nde yaşadık. Marmara'yı çok daha kirlenmeden temizleyebiliriz. Etrafının tamamı mavi bayraklı hale gelebilir."
Marmara Denizi'nin de denizleri birbirine bağlayan önemli bir su yolu olduğuna dikkati çeken Uysal, "Marmara, Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan bir su yolu. Deniz olmakla birlikte tıpkı Çanakkale ve İstanbul Boğazı gibi su yoludur. Aslında Akdeniz, Ege ve Karadeniz'in eko-sistemini kuran bir yapıdır Marmara Denizi." diye konuştu. Marmara Denizi'nin kirlenmesi ve yapısının bozulması halinde sadece kendisini etkilemediğini, Karadeniz'in eko-sistemini de direkt etkilediğini aktaran Uysal, şöyle devam etti: "Marmara Belediyeler Birliği'nin kuruluş amaçlarından birisi Marmara Denizi'nin kirlenmesini önlemektir. O günden itibaren değişik dönemlerde aktif olmuş. Bu birlik kurulduğu günden bugüne kadar çalışmalar yapmış. Marmara Denizi'ni, kirlenmesini engellenmeye yönelik görevimiz olduğu gibi, bu denize diğer bölgelerden gelecek kirliliklere engel olmak da görevimizdir. Marmara Denizi'nin etrafındaki belediyelerin tamamı, birliğimize üyedir. El ele verirsek Marmara Denizi'nin kirlenmesini engelleyebiliriz." Sempozyumda Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgül, Uluslararası Tuna Koruma Komisyonu Genel Sekreteri İvan Zavadsky, Güney-Doğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Ağı (NALAS) Genel Sekreteri Kelmend Zajazi ve Marmara Denizi Sempozyumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk, birer konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından, Marmara Fotoğraf Yarışması'nda dereceye girenlere ödülleri ve sempozyuma katkısı olanlara plaketler verildi.