ÇOCUKLARIMIZA EMANETİMİZ
Geri dönüşümün sadece Yıldırım ve Bursa’nın değil Türkiye’nin ve dünyanın geleceği için hayati bir konu olduğunu belirten Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “Elektronik atıkların ekonomik değerinin bulunmasının yanı sıra bunlar doğru değerlendirilmediğinde insan sağlığı ve çevre için de ciddi tehdit oluşturabiliyor. Bu bilinçle ekiplerimiz, ücretsiz olarak alınan elektronik atıklar ‘tekrar kullanılabilir’, ‘geri dönüştürülebilir’ ya da ‘imha edilmelidir’ şeklinde sınıflara ayrılarak gerekli işlemler yapılıyor. Bu alanda fark oluşturan projelerimizi artırarak, öncü belediye olmayı sürdüreceğiz. Bu çalışma bir belediyecilik hizmetinden ziyade bizim gelecek nesillere borcumuz. Unutmayalım ki yeşil ve temiz bir dünya atalarımızın bize mirası değil, çocuklarımızın emanetidir” diye konuştu.
GERİ DÖNÜŞÜMDE YILDIRIM FARKINDALIK
Kaynakların bilinçsiz kullanımının dünyanın gelecekte karşılaşacağı önemli tehditlerden birisi olduğunu aktaran Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “Gelecek nesillerin bu konuda ciddi sorunlar yaşamaması adına bizim bu günden bazı tedbirler almamız gerekiyor. Yerel yönetim olarak bu konuda üstümüze düşen sorumluğun farkındayız. Gerek kaynakların bilinçli kullanılması gerek ise kullanılan kaynakların geri dönüşüm ile yeniden ekonomiye kazandırılması adına farkındalık yaratacak projelere imza atıyoruz. Yeniden değerlendirilebilecek atıkların çöplerden ayrı toplanması adına ilçemizin birçok noktasına cam şişe kumbaraları, geri dönüşüm konteynerleri, atık yağ bidonları, elektronik atık ve atık pil kutuları yerleştiriyoruz. Atık malzemelerin toplanması kadar insanlarımızın bu konuda bilinçlendirilmesini de önemsiyoruz. Ekiplerimiz kapı kapı dolaşarak insanlarımıza kaynakların doğu kullanımı ve geri dönüşüm hakkında bilgi veriyor. Böylece ilçemizde hem kirliliğin önüne geçiyor hem de milyarlarca liralık tasarruf sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.
GERİ DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMİ
Atık elektrikli ve elektronik eşyaların geri dönüşüme kazandırılması ile doğal kaynakların korunması yönünde önemli bir adım atılıyor. Diğer yandan enerji tasarrufu sağlanıyor ve doğaya bırakılan atık miktarı azalıyor. Türkiye'de yıllık 500 bin ton elektronik atık meydana gelirken, bunun sadece yüzde 1'i geri dönüştürülebiliyor. Geleceğe yatırım niteliğini de taşıyan geri dönüşüme büyük önem veren Yıldırım Belediyesi, bu miktarın çok daha yukarılara çekilmesini hedefliyor.