Bakan Çavuşoğlu: 'UNESCO’nun vicdani rolünü sağlamlaştırmaya devam edeceğiz'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “UNESCO’nun uluslararası alandaki vicdani rolünü sağlamlaştırmaya devam edeceğiz. Türkiye destekçinizdir” dedi.

Bakan Çavuşoğlu: 'UNESCO’nun vicdani rolünü sağlamlaştırmaya devam edeceğiz'
banner98
 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Yürütme Kurulunun özel oturumunda konuştu. UNESCO’nun önemli başarılara imza attığını kaydeden Çavuşoğlu, “Bu yüzden biz size tam destek vereceğiz. Şu an yürütülen programlarda etkin değerlendirmeler yapılması esastır. Biz UNESCO'nun avantaj sahibi olduğu alanlara odaklanmalıyız. Hepimiz, UNESCO'nun insanın üretkenliğini teşvik etmede benzersiz rolü ve çeşitliliğimizi güvende tutmasını kesinlikle destekliyoruz. Günümüz insanlığının kültürel haritasını ve çeşitliliğini korumak önemli bir konudur ve buna her şeyden çok ihtiyacımız var. Bunu insan hayatlarının korunmasından ayrı tutmak imkansızdır. BM Güvenlik Konseyinin dünya mirasının korunması konusundaki kararı bu konuda dönüm noktası olmuştur” dedi. 

Farkındalığın arttırılmasının yanı sıra bu suçların önlenmesi için gerekli önlemlerin de alındığını kaydeden Çavuşoğlu, “UNESCO bizim buradaki önemli ortağımızdır” dedi. Elde edilen tecrübenin UNESCO’nun tüm kültür yapılarına deneyim kazandırmayı amaçladıklarını belirten Bakan Çavuşoğlu, eğitimin UNESCO’nun stratejik yönü olduğunu dile getirdi. “Sürdürülebilir kalkınma için eğitime odaklanmalıyız” diyen Bakan Çavuşoğlu, kaliteli eğitimin ve kız çocuklarının eşit eğitim alması için farkındalığın arttırılması gerektiğini bildirdi.

Suriye ve Irak’tan gelenlerin eğitim haklarının Türkiye’de sağlandığına vurgu yapan Bakan Çavuşoğlu, okula gidemeyen çocuklara eğitim sağlanması için gerekli çabaların devam edeceğini de bildirdi. Suriye ve Irak’tan gelen 3 milyondan fazla insana eğitimin yanı sıra sağlık, güvenlik ve barınma olanağı sağlandığını belirten Bakan, “Milyonlarca insanın gelecek umudunu canlı tutuyoruz” ifadelerini kullandı.
“Uluslararası sistemde sorumluluklarımızın bilincindeyiz” diyen Çavuşoğlu, UNESCO’nun çeşitli alanlarda yapılan katkının devam edeceğini bildirdi. Çavuşoğlu, “UNESCO’nun uluslararası alandaki vicdani rolünü sağlamlaştırmaya devam edeceğiz. Türkiye destekçinizdir” dedi.

“Toplumumuz oldukça kaygılı”

Çavuşoğlu, Türkiye’nin karşılaştığı çok zorluklar olduğunu kaydederek, bölgedeki durumun masum insanlarda da dahil olmak üzere birçok konuda geniş çaplı etkilerinin olduğunu dile getirdi. Donmuş ihtilaflar gibi konularla birlikte tüm problemlerle karşı karşıya gelinmesi gerektiğini bildiren Çavuşoğlu, Temmuz ayında Kıbrıs konusunun çözümüne yaklaşıldığı ancak sonuca varılamadığını hatırlattı. Çavuşoğlu, hala çözüm noktasında umutlu olduğunu bildirdi. “Toplumumuz oldukça kaygılı” diyen Çavuşoğlu, bu sorunların üzerinden nasıl gelinebileceğine değinerek, sorunların çözümü noktasında yumuşak gücün çok daha faydalı olduğunu bildirdi.
UNESCO’nun siyasallaştırılmasından kaçınılması gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, organizasyonun reforme edilmesinin de yeterli olmadığını sözlerine ekledi. Reform sürecinin devam etmesi için mevcut genel direktörün, başkanın veya sorumluluk alan herkesin desteklenmesi gerektiğini belirten Bakan Çavuşoğlu, organizasyonun çok daha etkili bir hale getirilmesinin önemine vurgu yaptı. Bakan Çavuşoğlu, yalnızca terörizm, evinden edilen kişiler ve onların problemleri için değil tüm sorunların üstesinden gelebilmek için bunun önemli olduğunu dile getirdi. Organizasyonun etkili olmasının yanı sıra şeffaf olması gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye’de yerel otoriteleri UNESCO ile iletişiminin arttırılması noktasında cesaretlendirdiklerini belirtti. “Karşı karşıya kaldığımız tüm bu zorlukların üstesinden gelebilmek için UNESCO’nun yumuşak gücüne her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz” diyen Bakan Çavuşoğlu, Türkiye olarak UNESCO’nun tüm çabalarının desteklendiğini bildirdi. 

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2017, 21:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0