SEKTÖRÜN ÖNCÜSÜYÜZ: SEKTÖRÜN ÖNCÜSÜYÜZ

SEKTÖRÜN ÖNCÜSÜYÜZ
 
Usta gazeteci Necmi İnce'nin moderatörlüğünde, Uludağ Üniversitesi'nden canlı yayınla Çay Televizyonu ekranlarında izleyiisi ile buluşan GENÇLERLE İNCE BAKIŞ programına konuk olan Uzman Dental YönetimKurulu Başkanı Türkay Eyrice, başarı hikayesini ve adeta sektörün kutup yıldızı haline gelen Uzman Dental'in başarısının sırrını anlattı.
 
 
Diş sağlığı çok önemlidir
Siz dişlerinizi fırçalarken diş etlerinizin kanadığını gördünüz. Bu bir belirtidir veya anlamsız bir renklenme oldu dişlerinizde bu bir belirtidir. Koruyucu diş hekimliği burada devreye girer, sizi yönlendirir, yapmanız gerekenleri söyler, basit tedavi yöntemleriyle önlem alır. Koruyucu diş hekimliği bu anlamda çok çok önemli. Bu gelişmiş ülkelerde yine Avrupa da var ama ülkemizde henüz hayat geçirilmedi ama bakanlık bu yönde çalışmalarını sürdürüyor. Sloganımız ''SİZ GÜLERKEN, DİŞLERİNİZDE GÜLSÜN''
Teknolojiyi hizmetinize sunuyoruz
Dünya'da diş protezi teknolojisi çok hızlı gelişiyor. Özellkle bizim dental sektörümüz de böyle çok çeşit ağız protezleri var. Bunu saymakla bitiremeyiz, sık tercih edilen implant protezler , sabit protezler var. İçeriği değişiyor yapılan protezin çeşidi aynıdır. Bizde globalleşen dünya ile birlikte sürekli gelişiyoruz.
Necmi İnce: Sayın Türkay Eyrice kimdir? Sizi tanıyalım.
Türkay Eyrice: Türkay Eyrice, 1976 Iğdır doğumlu, Karakoyunlu İlçesi, Taşru nahiyesinde 6 çocuklu bir anne babanın, bizim oranın değimi ile son beşik evladıyım.
Nemci İnce: Sizi tanıdıktan sonra sektörel sorularla devam edelim. Sabit protez nedir?
Türkay Eyrice: Sabit yani hastanın kendi ağzındaki kendi dişlerinden destek alarak köprü protez yapılıyor. Eksiklikler o şekilde tamamlanıyor ve ağızda sağlam dişleri küçültülerek, köprü şeklinde ağza yapıştırma yöntemiyle yani hasta istediği zaman takıp çıkaramayacağı kendi doğal dişleri konforunda kullanabileceği protez çeşididir.
Necmi İnce: Sabit protez uygulamasını hekimler mi yapıyor siz mi yapıyorsunuz?
Türkay Eyrice: İşte o işin klinik boyutu. Klinik boyutunda hekimlerin aldığı ölçüler ve hastanın alçı ile ağız ve çene modeli alınıp, daha sonra bunun laboratuvarlarda üretim aşaması başlıyor. Üretim aşamasında onun alt yapısı döküm mü yapılır krom kobalt mı yapılır buna karar veriliyor.
Necmi İnce: Bir protezin takılması ne kadar sürüyor?
Türkay Eyrice: En az 1 hafta 10 gün içinde bir protez takılabiliyor. Hareketli protezlerde bu süre yaklaşık 2 haftayı buluyor
Necmi İnce: İmpalnt diş ne oluyor?
Türkay Eyrice: İmplantlarda yine yapay kök oluyor onlarda hastanın ağzında hiç dişi kalmamışsa veya 1 tane 2 tane diş çektirmişse öndeki ve arkadaki ağzındaki sağlam dişlerine hiçbir şekilde elletmek istemiyorsa hasta bu yöntemi seçiyor. Sadece çekilen dişin yerine bir yapay kök yerleştiriliyor diş hekimi tarafından. Onun üzerine de biz alınan ölçü üzerine kaplama yapıyoruz ve bir tane diş çekilmişse ağızda hiçbir diş ellenmeden sadece o dişin yerine sağlam bir diş yapılıyor o çok daha konforlu çok daha sağlıklı oluyor.
Necmi İnce: Alternatifler de çok sizde. Bu tür uygulamaların maliyetleri nedir
Türkay Eyrice: Yani çeşit olarak tabiî ki belli klasik yöntemler var. Teknoloji çok hızlı gelişiyor, teknoloji bütün alanlarda, sağlık alanında da öyle. Özellkle bizim dental sektörümüz de böyle çok çeşit ağız protezleri var. Bunu saymakla bitiremeyiz, az önce bahsettiğimiz gibi sık tercih edilen implant protezler , sabit protezler var. İçeriği değişiyor yapılan protezin çeşidi aynıdır.
Necmi İnce: Onların fiyatlandırılması kamudakiler ve özel de nasıl oluyor?
Türkay Eyrice: Biz kamu hastanelerine de, özel hastanelere de, kliniklere de hizmet veriyoruz. Günümüzde kamu da çok önemi bir noktaya geldi. Yani bugün sosyal güvencesi olan hasta gidip, kamuda da neredeyse istediği protez çeşidini yaptırabiliyor.
Necmi İnce: Şirketinizle devam elim sektörün içinden gelen birisi olarak, tabiri caizse işin mutfağından çıktınız. İşin patronlık kısmına geldiniz. Şirketi ne zaman kurdunuz, süreç nasıl işledi?
Türkay Eyrice: Biz 1999yılında şirketimizi Bursa'da bir labaratuar ihtiyacı daha var diye düşünüp kurduk. Bursa'da tabi diş laboratuvarları daha çok küçük atölyeler şeklinde çalışırdı. Biz bunu biraz daha fabrikasyon şekline getirdik. Geldiğimiz noktada işi epeyce büyütmüş olduk.
Necmi İnce: Şu an yanınızda kaç kişi çalışıyor? Genç ve başarılı bir işadamı olarak gençlere tavsiyeleriniz nelerdir?
Türkay Eyrice: Yaklaşık 200 kişi çalışıyor. Çalışmanın bizim inancımızda, kültürümüzde çok önemli bir yeri vardı. Bizim peygamberimiz ne demiş hiç ölmeyecekmiş gibi bu dünya için çalışın, yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalışın. Biz bunu gençlere tavsiye ediyoruz tabi. Çalışmak insanı bütün kötülüklerden alıkoyar.
Necmi İnce: Diş için erken teşhis nedir? Protez hangi aşamadayken kullanılır?
Türkay Eyrice: Bu daha çok diş hekimlerinin alanına giriyor ama siz dişlerinizi fırçalarken diş etlerinizin kanadığını gördünüz. Bu bir belirtidir veya anlamsız bir renklenme oldu dişlerinizde bu bir belirtidir. Koruyucu diş hekimliği burada devreye girer, sizi yönlendirir, yapmanız gerekenleri söyler, basit tedavi yöntemleriyle önlem alır. Koruyucu diş hekimliği bu anlamda çok çok önemli. Bu gelişmiş ülkelerde yine Avrupa da var ama ülkemizde henüz hayat geçirilmedi ama bakanlık bu yönde çalışmalarını sürdürüyor.
Necmi İnce: Ülkemizde diş protezi kullanımı nası? Bizde hastalık son aşamaya gelince mi hastalar doktora başvuruyor? Ülemizde ki bilinç ne yönde?
Türkay Eyrice: Ağız diş sağlığı bakımı, işte bu işin eğitimi, işte koruyucu diş hekimliği pozisyonuna geçip protez aşamasına getirmemek. Bunlar olmadığı için hasta doğal dişlerini kaybediyor ve hemen proteze yöneliyor. Ülkemizde protez kullanımı bir hayli fazla.
Necmi İnce: Hastalar protez kullanmayı biliyor mu?
Türkay Eyrice: Bazen yanlış bildiğimiz şeyler var yani. Doğal dişlerinize bakımdan bahsettik, fırçalamadan bahsettik, belli zamanlarda diş hekimine gidip kontrolunü muayenesini yaptırmasından bahsettik, protez kullanımı da böyle bişey. Protezinde günlük bakımı var. Geceleri bir bakımı var, temizleyici jelleri var, hatta doğal dişlerden bakımı daha zordur. Hastanın bunu yapması lazım. Protez bakımı da bir hayli özen gerektiriyor. Yoksa kendi dişleriniz bozulduysa doğal dişlerinizi nasıl kaybettiyseniz protezde sizden olmayan bir malzeme ile yapılmış bir parça dolayısıyla bakımını iyi yapmazsanız kısa sürede o hijyen durumunu ve işlevselliğini kaybeder ve görüntüsü bozulur.
Necmi İnce: Diş protezlerinin bakımı hakkında neler söyleyeceksiniz?
Türkay Eyrice: Diş protezlerinin temizliği çok önemli. Bunun için temizleme tabletleri var. Diş protezini suyun içine koyduğunuz zaman tableti de koyuyorsunuz. Temizliğini ve hijyenini sağlıyor. Sonrada üzerine bir fırçalama     yaptığıız zaman temiz hale geliyor. Bu şekilde protezlerini gönül rahatlığıyla kullanabilirler. Bakımını yaparsak protezin ömrüde uzar. Bunu yapmazsak öbür türlü protezde doğal dişler gibi protezde kısa sürede özelliğini yitirir.
Necmi İnce: Porselen nedir bizim normal dişlerimizin yerini tutar mı?
Türkay Eyrice: Bizim doğal dişlerimizin muadili yok bir defa öncelkle onu söyleyelim. Porselen doğal taştan üretilmiş, bildiğimiz porselenin insan dokusuna uyumlu hale getirilmişidir.
Necmi İnce: Sektör de rakiplerimiz kimlerdir? Yani avrupa ya baktığımız zaman dünyada ve Avrupa da bu anlamda hangi ülkeler öne çıkıyor?
Türkay Eyrice: Bu noktada da dental Avrupa çok önemli bir noktada. Dünaya da bir Almanya bu konuda. Ülkemizde önemli bir noktaya geldi gelecek .
Necmi İnce: Sizde heralde en önemli detaylardan biriside insan elinin değmesi gereken bir konu Makine da diş protezini üretse yine siz son rütüşları yapıyorsunuz Avrupa'da da öyle sanırım.
Türkay Eyrice: Protez üretimi sanata dayalı bir iş. Bunun teknolojik olarak dijital üretim sistemleri var. Şu an makinaları var. Bizim dental sektöründe de var. Dijital tasarım ket programlarıyla tasarım yapıp CNC'de işliyorsunuz. Tabi bu da dediğim gibi el sanatı meslek tecrübesi istiyor. Bu şekilde teknolojiyle bütünleştirerek ilerletirsek tabi bu kalite artacak.
Necmi İnce: Türkiye de 2017 nasıl geçti diş protezi tarafında, Türkiye de talepler nasıl bu anlamda?
Türkay Eyrice: Biz kendi firmamiz olarak baktığımız zaman gelişmekte olan bir firmayız. Büyüme sürecinde olan bir firmayız. Büyümemizi 2017'de yüzde on, onbeş oranında arttırmış olduk.
Necmi İnce: Hedefler ne, bu alanda nasıl ilerlemek istiyorsunuz, projelerinizden bahsedelim.
Türkay Eyrice: Özel bir diş hastanesi projemiz var. İnşaaat çalışmaları çok yakın bir süreçte başlayacak. Nilüfer bölgesinde 20 tane diş hekiminin hizmet edeceği, bir ağız diş sağlığı hastanesi olacak. Bu hem Bursalılara, hem Türkiye geneline yönelik bir yatırım olacak. Bursa'mızın gururu olacak inşallah.
Necmi İnce: 2018 yılında ihracat düşünüyormusunuz, Türkiye'de hangi illerle çalışıyorsunuz?
Türkay Eyrice: İhracat olarak bir hayli fazla. Yıllık ortalama 1milyon insanın dişi yapılıyor 
Necmi İnce: Avrupa'da diş protezi ücretleri nasıl Türkiye'de nasıl?
Türkay Eyrice: On katı dersem abartmiş olmam
Necmi İnce: 2018 yılında seçim olacak söylentisi ile dolarda ki artış sizi nasıl etkiliyor?
Türkay Eyrice: Tabi doların dovuzin yükselmesi tabi doğrudan etkiliyor. Bizim kullandığımız gerek ham maddelerimiz gerek makina tesisatlarımızın neredeyse tamamı ithal. Bu yüzden bizi ciddi olarak çok etkiliyor.
Necmi İnce: Sektörün sıkıntıları nedir?
Türkay Eyrice: Sektör olarak başta kalifiye personel iş gücünde sıkıntımiz var. Ben sürekli her platformda dile getiriyorum. Sağlık meslek liselerinde bu işin yoğun bir şekilde eğitiminin verilmesi gerek.
Necmi İnce: Sizin sektörde dernek oda noktasında gelgitler oldu. Türkiye ve Bursa genelinde şu an durum nasıl?
Türkay Eyrice: Sivil toplum örgütleri miz var tabiki. Bursa'da Diş Teknisyenliği Derneği var. Bende bu derneğin başkanıyım. Diş protezi Dernekleri Federasyonumuz var Ankara merkezde. Bu şekilde bir örgüt yapısına sahibiz.
Necmi İnce: Sektörünüzle ilgili devlet teşvikleri nedir?
Türkay Eyrice: Devlet tabi millet için vardır. Devletin böyle birşey yapması gerekli. Bu noktada tabi firmalar ne kadar istifade edebiliyor, ne kadar edemiyor. Teşviklerin dağılım noktasında ne kadar sağlıklı dağılım oluyor tabiki orası çok önemli. 
Necmi İnce: Bursa'nın marka kent olma konusuna girecek olursak, Bursa hangi alanda sizce marka kent olarak öne çıkar?
Türkay Eyrice: Bursa tabi sanayi ve turizm alanında ön plana çıkar. Bunun içinde sağlık turizmide olur, doğa, deniz, tarih turizmleride olur. Bu anlamda eksiklikleri gidererek daha iyi bir nokttaya nasıl getirilebilir. Yetkililerimize bu yönde çalışmasını tavsiye ederiz.
Necmi İnce: Amerika'nın Kudüs kararı hakkında neler söyleyeceksiniz?
Türkay Eyrice: Bu Kudüs hadisesinde Cumhurbaşkanımızın ülkemizi tüm İslam dünyasında gerçekten çok üst seviyeye getirmesi gerçekten çok önemli. Cumhurbaşkanımıza bu konudan ötürü minnettarız. Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir. Müslümanların ilk kıblesidir. Filistin'in başkentidir. Bunu bu şekilde biliyoruz. 

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0