Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak hafta boyunca çeşitli etkinlikler yapacaklarını belirten Dr. Akan, “Etkinliklerimizde Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Onkoloji Hastanesi ve sivil toplum kuruluşlarımız da bizlere destek verecek. Öğretim üyelerimiz, hekimlerimiz ile çeşitli kurum, kuruluşlardan personeller hafta boyunca bilgilendirme eğitimleri yapacak. Bu etkinliklerde kanser türleri, erken teşhis, sağlıklı yaşam ve beslenme gibi konularda vatandaşlarımıza eğitimler verilecek. Şehrin çeşitli yerlerinde stantlar açılıp, turlar düzenlenerek kanser hakkında farkındalık sağlamayı hedefliyoruz. Bu vesile ile tüm vatandaşlarımızı düzenleyeceğimiz etkinliklere davet ediyorum” dedi.
Bursa’daki kanser çalışmaları ve tarama sayıları hakkında da bilgiler veren Dr. Akan, birinci basamakta 2017 yılının başından Şubat ayı sonuna kadar 15 bin 274 kanser taraması yapıldığını ifade etti. Bu süreçte 40-69 yaş arası 5 bin 440 kadına mamografi çekimi yapıldığını dile getiren Dr. Akan, “Aynı şekilde 30-65 yaş arası 5 bin 512 kadına rahim ağzı kanseri taraması hizmeti verilirken, 50-70 yaş arası 4 bin 322 vatandaşımıza da kolon kanseri taraması yapıldı. Ayrıca 2016 yılı Mart ayında hizmete giren ve KETEM birimlerinin olmadığı ilçelerde görev yapan mobil mamografi aracımız ise, yılın ilk ayından bugüne kadar bin 47 vatandaşımıza mamografi çekimi hizmeti verdi. Aracımız görev yaptığı son bir yılda toplamda 11 bin 47 tarama rakamına ulaştı” şeklinde konuştu.
Tarama Sayıları Artıyor
Kanser taramalarında her yıl daha yüksek rakamlara ulaşıldığına dikkat çeken Dr. Akan, “2015 yılında 49 bin 914 kişiye tarama hizmeti verilirken, 2016 yılında bu sayı yaklaşık 36 bin artış gösterdi ve birinci basamak koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında toplamda 85 bin 874 vatandaşımıza tarama hizmeti sunuldu. Bu artışta hiç şüphesiz hizmete giren yeni KETEM birimleri ve mamografi aracının rolünün büyük olduğunu görüyoruz. KETEM birimlerimizin sayısının artması ve mobil aracımızın sahada tarama faaliyetlerine devam etmesiyle bu yıl da tarama sayılarında artış yaşanmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Bursa’yı birinci ve ikinci basamakta kanserle etkin mücadele eden bir şehir haline getirmek istediklerinin altını çizen Dr. Akan, 2023 yılında Bursa’nın gerek kanser erken teşhis ve tarama çalışmalarında gerekse tedavi hizmetlerinde öncü illerden birisi olacağını vurguladı.
Güncelleme Tarihi: 30 Mart 2017, 14:59