Özel Bursa Anadolu Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü'nden Op. Dr. Tuncay Sezgin, diyabetin, erken tanı ve tedavi yapılmayan durumlarda, göz damarlarını etkileyerek görme kaybına neden olabildiği uyarısında bulunarak, bu durumun ortaya çıkmaması için erken teşhisin önemine vurgu yaptı.
Uzun Süreli Diyabet Hastaları Tehdit Altında
Diyabetin özellikle, vücuttaki tüm damarları tutan ve önemli tahribatlara neden olabilen bir hastalık olduğunu kaydeden Op. Dr. Tuncay Sezgin, “Diyabetik hastalarda en çok etkilenen organlardan biri de gözdür. Eğer şeker hastalığı uzun süreli yüksek seyretmişse ve tedavisi edilmemişse, bu durumdan öncelikle gözdeki küçük damarlar etkilenmeye başlar. Kan şekerinin çok hızlı yükselmesi ve çok hızlı düşmesi de özellikle lenste çok hızlı değişiklikler yaşanmasına neden olmaktadır. Uzun süre tedavi edilmeyen hastalarda, göz dibindeki damarlarda yaşanan hasardan dolayı, ‘diyabetik retinopati’ dediğimiz durum ortaya çıkmaktadır. Diyabetik retinopati, diyabet hastalarında gözün görmeyi sağlayan sinir tabakası olan retinadaki, kılcal damarların etkilenmesiyle ortaya çıkmaktadır. Özellikle 10 yıldan fazla diyabet hastası olan kişilerde, diyabetik retinopati görülme sıklığı artıyor” dedi.
Bu Belirtilere Dikkat!
Bulanık, perdeli ve çift görme, gözde yanıp sönen ışıklar ve renksiz noktalar, gözde koyu renkli, uçuşan noktalar, tek ya da her iki gözde ağrı ve basınç hissi ile gözlerini dış kenarlarında kalan yerleri görmede zorlanma gibi belirtilerin, diyabetik retinopatiya neden olabildiğini aktaran Dr. Sezgin, “Üç tür diyabetik retinopati vardır. Non-proliferatif diyabetik retinopati görüşünüzü etkileme açısından, ciddiyet derecesi en düşüktür. Pre-proliferatif retinopatide ise retina şişer ve kan sızdırarak görüşü engellemeye başlar. Bir diğer tür olan proliferatif retinopati ise genellikle aniden görme kaybına neden olabilen şiddetli kanama nedeniyle oluşur ve kişinin görüşü bulanıklaşmaya başlar” diye konuştu.
Yılda 1 Kez Kontrol Şart
Diyabet hastalarının yılda 1 kez, mutlaka göz taraması da yaptırması gerektiğini kaydeden Dr. Tuncay Sezgin, “Diyabet hastalığında erken müdahale olmazsa, ilerleyen süreçte; katarakt, glokom, görme keskinliğinde değişimler ve diyabetik retinopati gibi göz sağlığı sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden, diyabet hastalarının hiçbir şikâyet olmamasına rağmen yılda 1 kez göz hekimi tarafından muayene edilmesi, gelecek yaşantıları açısından faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2017, 12:29