Önemli bir platform
Hastaların yaşam kalitesinde ciddi anlamda olumsuz etkiler yaratan diyabet hastalığı, ülkemizde milyonlarca kişiyi etkiliyor. Bu hastalık hakkındaki bilincin arttırılması ve diyabet ile ilgili çalışmalar yapan farklı kesimlerin bir araya gelmesinin büyük önem taşıdığını belirten Dünyagöz Vakfı Genel Müdürü Ceren Teoman vakıf olarak yaptıkları çalışmalardan da bahsetti. Dünyagöz Vakfı olarak önlenebilir körlük konusunda attıkları adımlara diyabet semineriyle bir yenisini eklediklerinin altını çizen Teoman, “Bugüne kadar vakıf olarak yaptığımız çalışmalarda, halk arasında önlenebilir körlüğün sebeplerinin daha iyi anlaşılabilmesi için pek çok projeye imza attık. Görmeye Devam Et projemiz ile düzenli göz muayeneleri sayesinde gelecekte oluşabilecek görme bozukluklarının engellenmesi adına önemli adımlar attık. Bugün ise, diyabet hastalığına dikkat çekmek adına düzenlenen bu seminerde; diyabetten etkilenen hastaların hikayelerinden, uzmanların çözüm yolunda paylaştığı önemli bilgilere kadar pek çok farklı konunun konuşulduğu bir platform oluşturuyoruz” şeklinde konuştu.
Diyabetik retinopati görme kaybına sebep olabiliyor
Normal şartlarda pankreas tarafından üretilen ve kandaki glikoz şeker oranlarını kontrol altında tutan insülin hormonunun artık üretilememesi sebebiyle oluşan ve aşırı susama, özellikle geceleri daha sık tuvalete çıkma, sürekli yorgun hissetme ve kas kaybından dolayı kilo verme gibi belirtilerle başlayan Tip 1 diyabet hastalığı, vücuttaki birçok organı etkiliyor.
Diyabetik Retinopatinin gözlerde oluşabilecek en ciddi rahatsızlıklardan bir tanesi olduğunu söyleyen Dünyagöz Etiler’den Op. Dr. Fevzi Akkan, “Tip 1 diyabet hastaları, kalp rahatsızlıklarından sinirsel problemlere kadar pek çok rahatsızlıkla karşı karşıya kalma riski altındalar. Vücudun farklı bölgelerinde olduğu gibi, diyabet sebebiyle gözlerde de ciddi rahatsızlıklar oluşabiliyor. Gözlerin ışığa hassas bölgesi olan retinanın zarar görmesiyle oluşan diyabetik retinopati; sürekli kan desteğine ihtiyaç duyan retinanın, yüksek seyreden kan şekeri sebebiyle hasar görmesi sebebiyle görüşte de ciddi kayıplar oluşabiliyor” dedi.
Düzenli muayeneler ile tedbir alın
Yaşam tarzında yapılacak değişikliklerin yanı sıra, düzenli yıllık muayeneler ile hastalığın kontrol altında tutulabileceğini belirten Op. Dr. Akkan, “Diyabetik retinopatinin meydana gelmesinde, şeker hastalığının süresi en etkileyici risk faktörü. Özellikle 10 yılı aşkın süredir diyabet hastalığı yaşayan hastalarda retinopati görülme sıklığı artmaktadır. Şeker hastalarında; gençlerde ergenlik çağından itibaren, 30 yaşından sonra diyabete yakalananlarda ise teşhisin konulmasının ardından mutlaka düzenli göz muayeneleri yapılmalıdır. Hastalığın tespit edildiği kişilerde takip süresi 3-4 aylık sürelere indirilebilir. Hastalığın ilerlemesi, ancak kan şekeri, kolesterolü ve basıncı kontrol altında tutulduğunda engellenebilir. Hastalığın durumuna göre lazer tedavisi veya cerrahi müdahaleler ile tedavisi gerçekleştirilebilir” diyerek sözlerini tamamladı.
Diyabetin paydaşları hikayelerini paylaştı
Dünyagöz Etiler’de görev alan uzman diyetisyen İrem Solak ise diyabet ve karbonhidrat sayım yöntemi, GAPS diyeti, düşük karbonhidratlı beslenme ve ketojenik beslenme konusunda detaylı bilgiler paylaştı. Tip 1 diyabet hasta ve hasta yakınları Ece Büyükyurt Memecan, Yusuf Can Köksal, Nazlı Gürpınar Elgin ve Gaye Elmas Ünver ise, diyabetle tanışma hikayelerini, bu hastalıkla sürdürdükleri mücadeleyi ve diyabetli bir yaşamı benimseyerek sağlıklı bir hayata nasıl kavuştuklarını, kendi yaşamlarından örnekler ve tecrübeler paylaşarak katılımcılar ile paylaştılar.
Güncelleme Tarihi: 08 Kasım 2017, 12:26