Ağız dolusu kusma tehlike habercisi

VM Medical Park Bursa Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Eren Kale Çekinmez yeni doğan bebeklerde hangi davranışların tehlike yaratabileceği konusunda bilgilendirdi!

Ağız dolusu kusma tehlike habercisi
banner98

Yeni doğanlarda tehlike belirtilerini normal durumlar ve anormal durumlar olarak ayıran VM Medical Park Bursa Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Eren Kale Çekinmez, ilk olarak genel durum değerlendirmesinin yapılması gerektiğini bebeğin yaşıtlarıyla benzer tepkileri verip vermediğinin saptanması gerektiğini belirtti. Dr. Çekinmez, yeni doğanlarda en çok dikkat edilmesi gereken konularınsarılık, ateş, morarma, solukluk nefes bozukluğu, inleme, göbek kızarıklıkları ve kanamaları ile beslenme olduğuna dikkat çekti.

Ağız dolusu kusma tehlike habercisi

Yeni doğan bebekler günün büyük kısmını uyuyarak, uyandıkları zaman dilimlerinde ise beslenerek geçiriyor. Beslenme sürecinde memeyi güçlü kavrayıp sütü çekmek yeni doğanın normal davranışları iken, memeyi emmeme beslenme bozukluklarına ve beraberinde farklı sorunlara yol açabiliyor. Bebeğin beslenmeden sonra ağzının yanlarına taşan hafif kusmalar normal karşılanırken, ağız dolusu kusmalar ise tehlike habercisi olabilir!

Her annenin korkulu rüyası sarılık

Yeni doğanlarda en sık rastlanan diğer bulgular ise, sarılık, ateş morarma ve inleme. Her annenin korkulu rüyası sarılık yeni doğanların çoğunda görülebilir, ancak tüm sarılık hastalıkları tehlike yaratmaz. Tıbbi olarak belirlenmiş değerlerin üstüne çıkan ve vücuda yayılan koyu renkli sarılık ise nörolojik gelişim açısından sorunlara yol açabileceği için yükselen değerler kontrol altına alınmalardır. Normal zamanında doğan bebeklerde sarılık süresinin 10 gün gibi bir zaman diliminde geçmesi gerekirken, erken doğan bebeklerde ise sarılık durumunun 2-3 haftadan uzun sürmemesi gerekir.

Göbek kızarıklarının ve kanamalarının da enfeksiyonel hastalıklara yol açabileceğini belirten VM Medical Park Bursa Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Eren Kale Çekinmez, göbek düştükten sonra hafif sızıntı niteliğinde olan kanamanın normal olabileceğini vurgularken, akıntı şeklinde olan kanama ve göbek kızarıklarının tehlike habercisi olduğunu ve en kısa sürede tıbbi kontrol altına alınması gerektiğini ifade etti.

Ateşe Dikkat!

Tüm çocuklarda olduğu gibi yeni doğanlarda da ateş en çok dikkat edilmesi gereke konulardan. 37,5 derece ateş görülmesi, tıbbi olarak ateş sınırı kabul edilmiş olup, ateşi bu dereceye ulaşan bebeklerin en kısa sürede doktor kontrolünden geçerek, gözetimin sağlıklı koşullarda yürümesi için hastaneye yatışının gerçekleştirilmesi gerekiyor. 

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2018, 17:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0