Gazeteci Necmi İnce köşesinde bugün Bursa’da kangren hale gelen sıkıntıların başında yer alan ulaşım sorunları ve trafik karmaşasını gündeme getirdi. İnce'nin köşe yazısı şu şekilde:
Bursa trafiği, alternatif yol yoksunluğu, kamulaştırma gibi şehrin kangren olan sorunları ve ulaşımda vatandaşların yaşadığı mağduriyete temas etmeden geçemeyeceğim.
Trafik sorununu 2017 yılında 2 sene içerisinde çözeceği sözünü veren bir Büyükşehir Belediye Başkanı başımızda olmasına rağmen ulaşımda yaşanılan sıkıntı ve mağduriyetler artarak devam etmekte.
Trafik sorununun çözülmesini bir kenara bıraktım, pandemide uygulanan sokağa çıkma yasakları neticesinde sorun kat be kat artmış durumda. Özellikle belli saatlerde kilit noktasına gelen trafiğin nefes almasına yönelik atılmış ciddi bir adım olmaması da cabası!
Alternatif yok!
Kamulaştırma yok!
Sorunu çözmeye yönelik ciddi bir adım yok!
Bursa Büyükşehir Belediyesi ne yapıyor acaba?
Ben bu soruyu her gün kendime soruyor ve gerekli araştırmayı yaparak yapılan hizmetleri takip ediyorum. Her ne kadar Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından haber merkezimiz aforoz edilmiş olsa da, merkezimize haber akışı sağlanmasa da ben araştırmacı gazetecilik icabı tüm gelişmeleri yakından takip ediyorum.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Bayhan tarafından bilgilendirilmesek de biz Bursa’yı ilgilendiren her türlü haber içeriğinin peşinde olmaya devam edeceğiz.
Ulaşım konusundaki sıkıntıları gündeme getirip BursaRay araçlarındaki mesafe kuralının ihlaline temas etmeden olmaz. Özellikle iş çıkış saatlerinde tıklım tıklım olan vagonlara hala bir tedbir alınmaması, seferlerin sıklaştırılmaması da pandemi döneminde büyük bir sıkıntı.
Bu hafif raylı sistemdeki başıboşluk Bursa halkına pahalıya patlamaya devam edecek benden söylemesi.
Durum bu şekilde iken bir okurum da haklı serzenişini mail yoluyla bana iletti. Gelen mesajda 601 numaralı Kestel-İnegöl hattındaki tutarsızlığı vurgulanıyordu. Bu hattın kartlı sistem olarak sadece saba ve akşam birer tane sefer yapmasını eleştiren okurum, vatandaşları ücretli araçlara yönlendirdiği için büyükşehir belediyesine sitem ediyordu.
Yani büyükşehir diyor ki Kestel-İnegöl arası gidip gelecekseniz ücretli otobüsleri kullanmak zorundasınız. Şimdi bu hattı indirimli olarak kullananlar da var öğrenci olarak kullananlar da. Eğer kartlı otobüsleri kaldırırsanız bu vatandaşlara yazık değil mi?
Belediye vatandaşın aktarma ücretine mi göz dikiyor?
Konu hakkında BURULAŞ’a ulaştığımda ise yetkilinin ağızdan durumun pandemi ile alakalı olduğunu ve seferlere yolcu rağbetinin olmadığını duydum. Kurumdaki yetkili kişi alt yapının güçlendirilerek ilerleyen süreçte seferlerin artacağını söylese de açıkçası tatmin olmadım.
Daha geçen gün büyükşehir bünyesine kattığı araçlarla gövde gösterisi yaparken, şimdi alt yapı sorununu gündeme getirmek büyük bir çelişki gibi geldi bana.
Vatandaş otobüse BuKartını basarak binmek istiyor. Çok üst düzey bir talep değil bu. 1 milyar liralık bütçeye sahip olan BURULAŞ bunu da yapamayacaksa ne yapacak?
Başta Terminal olmak üzere BURULAŞ bünyesinde yapılan ihalelerin belli başlı firmalar tarafından alındığına dair iddilar da var. Bu konuyu yakından araştırıyor ve takip ediyorum. Bu sebeple çok da iyi biliyorum ki BURULAŞ isterse hemen yarın araç sayısını da arttırır, alt yapıyı da oluşturur.
Ama somut olarak atılan hiçbir adım yok.
Vatandaşın taleplerine tamamen kulak kapatılmış vaziyette.
Örneğin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yaptığı açıklamaya göre önümüzdeki günlerde okullar açılacak; fakat Bursa’da açılan özel okul ve kursa giden öğrenciler ulaşım esnasında yine mağdur durumda.
Öğrenciler Bursa’da hafif raylı sistemi ve otobüsleri ulaşım amacıyla kullanmak istediğinde kartlarının bloke olmasıyla karşılaşıyorlar. Ailelerinin kartlarını kullanmak zorunda kalan öğrenciler hem maddi açıdan mağdur oluyor hem de toplu taşımada öğrenciler şoförlerle tartışma konumuna düşüyor.
Bursa’da ulaşım neresinden tutarsak elimizde kalacak bir durum. Acil biçimde sorunların çözülmesi adına Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin adım atması gerekiyor.
Not: Bursalılara rahat bir nefes aldırmak için Yunuseli’ye proje geliştirmek değil trafik ve ulaşım sorunlarını çözmek gerekiyor.