Mersin İdmanyurdu Teknik Direktörü Yılmaz Vural, Galatasaraylı Selçuk İnan ile Burak Yılmaz’la çalıştığını ifade ederek, "Çok duygusal çocuklardır. Orada itildiklerini, biraz dışlandıklarını hissettiler. Galatasaray bu 2 çocuğu kaybetti. Zor iflah ederler" diye konuştu.
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Eğitim Fakültesi tarafından organize edilen panele katılan teknik direktör Yılmaz Vural, akademisyenlerin ve öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Prof. Dr. Vural Ülkü Konferans Salonu’nda gerçekleşen panelde Vural, birçok soruya cevap verdi. Futbolun bir sosyal olay olduğunu belirten Vural, "Çok önemli, yüce iştir bizim yaptığımız. Çünkü bir futbol tribününe bakarsanız her meslekten, her ırktan, her cinsten insan birden üzülüyor yada seviniyor. Çok önemli bir iş yapıyoruz. Böyle bir mesleği yapmaktan çok mutluyum. 61 yaşına geldim ve geriye baktığımda 28 sene bir anda geçip gitmiş. Sonuç olarak güzel bir iş yapıyoruz" diye konuştu.
"ÜLKEMİZDE İDARECİ OLMAK FARKLI"
Türkiye’nin birçok bölgesinde görev yaptığını kaydeden Vural, "O yüzden tesisleşme, spora bakış açısını, oyuncunun anlayışını, yapısını hepsini gördüm. Ülkemizde idareci olmak farklı. Ben sportif anlamda Türkiye’de yöneticilik yapan çok az insana rastladım. Orada başkan olmak ya siyasi yada ticari bir amaçla oluyor. Dolayısıyla siz orada sportif bir yaklaşımla davrandığınızda çok ilgi görmüyorsunuz. Çünkü orada sportif hizmet edelim mantığıyla yaklaşanı çok az gördüm. Böyle olunca yöneticiler çok fazla kendi önlerine geçen insanlarla çalışmak istemiyorlar. Çok şükür Mersin’e geldik yine bize ilgi fazla. Bu kadar insanı oraya çekip, stada getirebilecek potansiyeliniz varsa bu yönetici adına sevindirici olması lazım. Ancak bu öne çıkış yöneticilerin hoşuna gitmiyor. Bunun sıkıntısını yaşıyoruz" şeklinde konuştu.
Türkiye’de 20 milyona yakın gencin bulunduğunu vurgulayan Vural, "Bakıyorsunuz Hollanda’nın nüfusu 16 milyon ancak sportif anlamda bakıyorsunuz birçok başarılı sporcu çıkartıyor. Bizim elimizde 20 milyon genç var ama bizden hiçbir şey çıkmıyor. Böyle bir saçmalık olmaz. Biz niye olimpiyat şampiyonu çıkartamıyoruz. Çünkü eğitimde spor etkili olmamış. Adama 60 saat ders veriyorsunuz hadi bakalım sosyal olayın için gir diyorsunuz. Bu çocuk bunu nasıl yapsın. Bu adam nasıl sporcu olacak. Ama bakıyorsunuz çoğu ülke bunu yapıyor. Nasıl ki eğitimin içinde spor varsa, oyuncular çıkıyorsa neden Türkiye’de bu yapılmasın. Bunlar olmayacak bir şey değil ama yıllardır yapamıyoruz" ifadelerini kullandı.
"KİMSENİN KİMSEYE KÜFÜR ETME HAKKI YOKTUR"
14 Nisan’da uygulamaya giren E-bilet uygulamasıyla ilgili de Vural, "Artık uygulama başladı. Seyircilerimiz Passolig’in sitesine girip, kart isteyecekler ve o gelen kartla statlara giriş olacak. Türkiye’nin en kanayan yarası işsizliktir. İşsiz gençlerde bir rant var diye tribüne geliyorlar. Bunların hiçbirinin sportif bir amacı yok. Aralarında çok iyi niyetli olduğu gibi o niyette olmayanda insanlar var. Yani Türkiye’de şiddet diyoruz, şiddeti önlemesi mümkün değil. İş artık ticarete dönmüş. Sahada olaylar oluyor. Ya burası futbol sahası mı cinayet yeri mi? Türkiye’de bugüne kadar kaç insanımız ölmüştür. Tribünle ilişkili insanlar kulüplerin başında olursa bu iş ölene kadar düzelmez. Bu işin sportif amacı olacaksa, kimsenin kimseye küfür etme hakkı yoktur. Geçen hafta 3-4 tane statta maçlar seyircisiz oynandı. Bunun sebebi de kötü tezahürattır. Bunun değişmesi için bu uygulama gerekiyor. Artık bedava bilet yok, bitti" dedi.
"GALATASARAY BU İKİ ÇOCUĞU KAYBETMİŞTİR"
Galatasaraylı Selçuk İnan ve Burak Yılmaz’ın durumu ile ilgili gelen bir soruyu da yanıtlayan Vural, "Burak Antalyaspor alt yapısındaydı. Onun futbolcu olmasına çok büyük katkım olmuştur. Onu alttan alıp üst yapıya çıkaran, onun büyük takıma transferini gerçekleştiren benim. Hakan Şükür’ü de ben 17 yaşında basketbol oynuyordu. Futbolcu olmasına çok büyük katkım oldu. Hakan Şükür ilk başlarda çok yeteneksizdi. Çok yakından gol kaçırıyordu. Sonradan ama önemli işler yaptı. Selçuk’da benim öğrencim oldu. Onun için çok duygusal çocuklardır. Orada itildiklerini, biraz dışlandıklarını hissettiler. Yani böyle olunca bizim çocuklarımız farklı. Takımın her şeyi onlar iken şimdi Drogba, Sneijder gelince onlar biraz dışlanmaya başlandı. Serbest atışları Selçuk kullanırken, şimdi artık Drogba, Sneijder kullanmaya başladı. Takım kaptanı Selçuk ama sahanın ortasında Drogba takımı topluyor. Bunlar insan psikolojisi. Bunu nasıl anlamazlar. Bunun nasıl doğru olmadığını düşünmezler. Bu çocukları kaybettiler. Türkiye’de yabancılara olan ilgi, alaka maalesef farklı. Bizim tribünlerimiz de öyle. Drogba rezil de oynasa gel diyorlar. Selçuk bir yanlış pas hatası yapsın hemen küfrediyorlar. Galatasaray bu iki çocuğu kaybetti. Zor iflah ederler" dedi.
Panelin sonunda Vural’a, çiçek ve teşekkür plaketi takdim edildi.
Güncelleme Tarihi: 16 Nisan 2014, 15:53