Karton kağıtlardan hapishaneyi andıran bir dizayn ve bunun etrafında ellerinde pankart ve Türk bayrakları ile volta atan insanlar ile yaptıkları gösteride eylemciler, hapiste olan gazetecilerin, askerlerin, siyasetçilerin ve düşünürlerin serbest bırakılması talebinde bulundular. Protesto gösterisine katılan CHP Amerika Temsilcisi Yurter Özcan, "2007'den beri bildiğiniz üzere devam eden bir süreç var, en sonunda karara bağlanacak. Bizim isteğimiz şu, biz Türkiye'de adalet istiyoruz. Bizim Türkiye'deki yargı sistemini etkileme ya da baskı kurma gibi bir gayemiz zaten olamaz. Bu yargı sürecinin hukuki olmadığına dair birçok emareler var. Kullanılan kanıtlar olsun, tanıklar olsun, bunlara karşı çok ciddi emareler var. Yani bu sadece Türkiye'de dillendirilen bir şey değil. Amerika'dan ve Avrupa'dan da bu konuda çok ciddi duyumlar ve gözlemler geliyor. Bunun dışında biz Türkiye'de adalet istiyoruz. Beş yıldan fazla hapishanede olan insanlar var. Bunların içerisinde profesörler var, gazeteciler var, akademisyenler var. Bu sürece biz toplum olarak, genel olarak bakmak lazım. Yani sadece Ergenekon değil, bunun içinde Balyoz var, KCK var, Gezi direnişi ile ilgili tutuklamalar söz konusu" dedi.
Türkiye'de belli bir kesim için değil, herkes için adalet istediklerini belirten Özcan, sanık ve tutukluların ailelerinin de duruşma salonuna alınmaması kararı hakkında ise, "Hangi kurala, hangi kanuna dayanarak böyle bir karar alındı ben kişisel olarak bilmiyorum. Onun dışında biliyorsunuz Türkiye'nin birçok yerinden destekte bulunmak isteyen insanların seyahat özgürlüğünün kısıtlanması söz konusu, otobüslerin kaldırılmasına izin verilmiyor. Türkiye'nin farklı yerlerinde böyle. Bunu anlamakta zorlanıyoruz. Hiç beğenmediğimiz, her seferinde eleştirdiğimiz Kenan Evren anayasasının bile verdiği bir hak olan seyahat özgürlüğünden mahrum tutuluyoruz. Bu da ne yazık ki hükümetin ayıplarından bir tanesi" diye konuştu.
Anneannesi Türk olan Amerikalı Ayşe Cohen de, Beyaz Saray önündeki gösteriye destek verdi. Cohen, "Gezi Parkı gösterileri esnasında İstanbul'daydım ve gördüklerimden çok etkilendim. Farklı jenerasyonlardan ve farklı mesleklerden insanları omuz omuza gördükçe her nerede olursam olayım Türkiye'deki basın özgürlüğü ve toplanma özgürlüğünü desteklemek istediğim için geldim" dedi.
Göstericiler, İstiklal Marşı'nı okuduktan sonra çeşitli slogan attı. Washington'un yanı sıra Boston ve San Francisco'da da Silivri'de alınacak karar öncesi gösteriler gerçekleşti.
Güncelleme Tarihi: 05 Ağustos 2013, 09:58