Görüşme öncesinde basına açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, konuşacak çok fazla meselelerinin olduğunu ve fikir ayrılıklarına çözüm bulmaya çalışacaklarını ve sohbetin olumlu bir havada geçmesini umduğunu ifade etti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise görüşmenin gerçekleşmesinden büyük memnuniyet duyduğunu ve zor bir durumun içerinde olduklarını belirtirken, konuya dair pek çok olay yaşanmasına rağmen şu andan itibaren ‘Ne yapabiliriz’i konuşmak gerektiğini dile getirdi.
Kerry’nin görüşmede, Kırım’ın Rusya topraklarına katılımını onaylayacak referandumun ve Rusya’nın bölgedeki askeri müdahalesinin ABD ve AB ambargolarını tetikleyebileceği uyarısı yapması bekleniyor.
Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi durumunda Kerry, "çok ciddi adımlarla" karşılık vereceklerini ifade etmişti. Rusya ise BM Güvenlik Konseyi'ndeki acil toplantıda Ukrayna'yla savaş istemediklerini belirtmişti. Rusya'nın BM Büyükelçisi Vitali Çurkin bu sözleri Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk'un sorusunu yanıtlarken kullanmıştı. Ancak Çurkin, konuşmasında Kırım'ın Rusya'ya katılım referandumu düzenlemesini de savunmuştu.
Kerry görüşmede, referandum kararı uygulanırsa ABD ve Avrupa'nın alacağı önlemlerle Rusya’nın ağır bir siyasi ve ekonomik bedel ödeyeceğini söyleyerek Lavrov’u ikna etmeye çalışacak.
Görüşme, Kırım'daki referandum öncesi son üst düzey diyalog fırsatı niteliği taşıyor.