TERSTEN GİTTİK
“Klasik bir kullanım vardır ‘web sayfasını ziyaret etmek’ diye. O aslında çok yanlış bir terim. Biz aslında bir adrese gidiyoruz, o sayfada ne varsa benim bilgisayarıma indiriyor ve çalıştırıyor. Ben aslında siteyi ziyaret etmiyorum. Site beni ziyaret ediyor. Ben tarayıcıma diyorum ki sen bu adrese git, orada neyi buluyorsan indir ve çalıştır. Böyle bir risk gerçekten var. Biz bugüne kadar bilgi güvenliği yaklaşımı olarak hep ‘var olan sistemin güvenliğini sağlayalım’ dedik. İşte antivirüsler yükledik, güvenlik duvarları satın aldık vesaire. Bunun yeterli olmadığını görüyoruz. Amerikan Hükümetini koruyan ‘Einstein’ adında güvenlik duvarı bulunuyor. 6 milyar dolar değerinde bir güvenlik duvarı. Geçen yıl bunu da test ettiler ve bunun da atlatılabildiğini tespit ettiler. Dolayısıyla bizim veriye sahip çıkmamız lazım. Yani veriden yola çıkarak bizim savunma mekanizmamızı oluşturmamız lazım. Biz şuana kadar hep tersten gidiyoruz. “
T.C. kimlik numaraları değişmeli mi?
İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı Mustafa Akgül: “Şimdi daha fazla kötü niyetlinin eline daha büyük bir veri geçti. Kafaları da sürekli bunun üzerine çalışıyor. Saldırıların nasıl gelişeceğini bilemeyebiliyoruz. Bu bakımdan bence ciddi bir risk var. TC kimlik numaralarını değiştirmeyi ciddi olarak incelememiz lazım. Şu anda böyle bir şey yapacaksak onun tam zamanı aslında. Çünkü yeni kimlikler dağıtılmaya başlanıyor. Pasaportların değişmesi söz konusu.”
DEĞİŞSE BİLE ÇÖZÜM DEĞİL
Bilgi Güvenliği Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Alkan: “Kimlik numaralarının değiştirilmesi geçici çözüm olabilir. Diyelim ki kimlik bilgileri değiştirildi, 70 milyon kişiye yeni bir kimlik bilgisi verildi. Ama sonuçta aynı elektronik ortamda bunların kaydı tutulacak. Buralara da erişildiğinde yine bir anlam ifade etmeyecek. Dolayısıyla bir an önce devletin tüm kurumlarıyla ilgili verilerinin, kayıtlarının tutulduğu çok kapsamlı bir Data Center kurulmalı.