Köksal Yüksel, bu ilginç projeyi hayata geçirme fikrine okuduğu bir şiirden sonra karar verdiğini anlattı. Dizedeki ‘suyu ıslatmak’ deyimini gören Yüksel, araştırdığında suyu oluşturan hidrojen gazının ıslanmadığını ve ısıya maruz kalınca yanabileceğini gördü. Suyun bu şekilde ısınmada kullanılabileceğini düşünen Yüksel, ilk olarak sistemini kendi tasarladığı sobayı demir-doğramacılık yapan bir arkadaşına 160 liraya yaptırdı. Soba içerisine ilk ateşlemede kullandığı atık yağ ve suyu ileten iki ayrı boru yerleştiren Yüksel, su ve yağı depolamak için de çay makinesi kullanmaya karar verdi. Çay makinesinin bir bölümünü su, diğer bölümünü de atık yağla dolduran, iki ayrı vana ile de sistemi sobaya bağladı. Tanktan su ve yağı sobaya damla damla ulaştırmak için serum yöntemini kullanan Yüksel, birkaç denemenin ardından yıllardır hayalini kurduğu su ile yanan soba fikrini gerçeğe dönüştürmüş oldu.
Çevre kirliliğine yol açmayan ve normal bir soba kadar güvenli olduğunu belirttiği suyla yanan soba hakkında bilgi veren Köksal Yüksel, “Sobamız, suyun içerisindeki hidrojen gazını atık yağların yardımıyla patlatıyor ve ateşi meydana getiriyor. Sistem, hem basit hem de zor. 10 senemi aldı ama sonuçta başardım. İlk olarak sobaya belli miktarda atık yağ akıtıyoruz. Bu atık yağ yanıp belli bir ısı derecesine ulaşınca da sistemimizin diğer borusundan alevlerin üzerine su akıtıyoruz. Burada serum yöntemini kullanıyoruz. Yağı sadece suyu tutuşturmak için kullanıyoruz. İlk etapta 2 damla yağ, 1 damla su veriyoruz. Sobamız da bu sayede 24 saat yanabilecek şekilde. Sobamızdan ayrıca su buharı çıkıyor. Evimizde herhangi bir kirliliğe mahal vermiyor” dedi.
Sistemin tamamen güvenli ve maliyetinin çok düşük olduğunu anlatan Köksal Yüksel, “Sistemimiz bu haliyle 160 liraya mal oldu. Rahatlıkla evde güvenilir bir şekilde kullanılabilir. Bir sobanın güvenliği ne kadarsa ondan da güvenlidir. Herhangi bir zehirlenme olayı yok. Atığı yok. Sobamızda kül diye bir şey yok. Duman, suyun buharıyla bacadan çıkabiliyor. Çevre kirliliğine yol açmıyor. Çevreye duyarlı bir soba. Bu yöntemle kalorifer kazanı yapmayı düşünüyorum. Bu sistemime bir finansör bulabilirsem seri üretime geçmeyi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Sobadan 2-3 bin kalori ısı elde edildiğini belirten Yüksel, “Bu sobadan 2-3 bin kalori elde ediyoruz. Bu ilk denememiz. Fikri ve sistemi tamamen bana ait. Sobamız, serum sistemiyle çalışıyor. İlk başta 2 damla yağ, 1 damla su kullanarak çalıştırdık. Sobamız yeterli ısıya kısa bir sürede ulaşıyor ve yağ-su oranı eşitleniyor. Ben bu fikri çocukluğumda okuduğum bir şiirden etkilenerek icat ettim. Şiirde suyu ıslatmak deyimi vardı. Bu deyimin suyu oluşturan hidrojenin ıslanmadığı ve ısıyla birleştiğinde yandığı anlamına geldiğini öğrenince de bunu ısınmada kullanabileceğimi düşündüm. Çocukluk hayalim suyla yanan soba yapmaktı. Şimdi başardım, mutluyum” şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2015, 18:02