Sosyal medyanın yeni fenomenleri! 'Hava Delileri'

'Hava Delileri' sosyal medyanın son fenomenlerinden hem eğlendiren hem de bilgilendiren, günlük hava tahminleri yapan ekibi.

Sosyal medyanın yeni fenomenleri! 'Hava Delileri'
banner98
 Hava tahminlerini binlerce insanın takip ettiği sosyal medyanın yeni fenomenleri kendilerini Türkiye gazetesi muhabiri Ömer Temür’e anlattı.

Kendilerine özgü üsluplarıyla her gün sosyal medya üzerinden hava raporu yayınlıyorlar. Takipçileri onların raporlarına bakmadan dışarı adım atmıyor.

Onlar sosyal medyanın yeni fenomenleri. Hepsi okumuş çocuklar. Havayı âdeta kokluyorlar. Takipçileri onların hava raporlarına bakmadan dışarı adım bile atmıyor. Kimlerden mi bahsediyoruz; Ozan, Onur, Akkım, Erdem ve Emre'den... Kendilerinin ifadesiyle Hava Delileri. “Hava Delisinin Not Defteri”ni Facebook'ta 13 bin kişi takip ediyor. Twitter'da da aktifler. Kendilerine özgü usluplarıyla her gün hava raporu veriyorlar. Sosyal medyada henüz yolun başındalar ama adeta Meteoroloji Genel Müdürlüğüne rakipler. Öyleki bu işte ne kadar iddialı olduklarını “İstanbul'da hava konusunda bizden iyisi yok” sözleriyle ifade etmekten geri kalmıyorlar. Hemen söyleyelim. Birkaç haftadır benim de takip ettiğim hava delilerin bütün Türkiye'ye bir de müjdesi var. Soğuk ve yağışlı havaların ardından haziran ayıyla birlikte sıcak bir yaz bizi bekliyor. İşte sosyal medyanın o hava tahmincileri...

ÜŞÜMEMİZİN SEBEBİ
KARADENİZ'MİŞ...

-Sizleri tanımadan önce herkesin merak ettiği bir şeyi sormak istiyorum. Havalar hâlâ tam ısınmadı. İstanbul'a yaz ne zaman gelecek?
Karadeniz su sıcaklığı bu yıl, geçtiğimiz birkaç yıl bu mevsimde görülenden birkaç derece düşük, çünkü bu sene nisan ayı soğuk geçti. Bu durum da şehre Karadeniz havası getiren kuzeyli rüzgarların egemen olduğu İstanbul iklimini sıcak anlamında olumsuz etkiliyor. Ara ara yaz kendisini hatırlatacaktır ancak haziran ayının ilk yarısından önce kısa kollularla, boğazda vapur keyfi tavsiye etmeyiz.

TÜRKİYE İÇİN DE AYNI MÜJDEYİ VEREBİLİYOR MUYUZ?

Aslına bakarsanız 90'lı yılların ortalarından bu yana Türkiye'de yaz sıcaklıkları sürekli olarak normallerin üzerinde seyrediyor, bu durumun bu yaz da değişeceğini sanmıyoruz. Geçen yıla göre daha sıcak ve daha az yağışlı bir yaz bizi bekliyor.

SOĞUK KIŞ SERİSİNİN SONUNCUSUNU YAŞADIK
Bu sene İstanbullu zor bir kış geçirdi. Sanırım hiç unutulmayacak bir kıştı?
Kasım ayında yaptığımız 2015 kışı mevsimlik tahminimizde normalden fazla karlı bir kış yaşayabileceğini, fakat ülke genelinde ılık bir kış geçirebileceğini söylemiştik, öyle de oldu. 2015 kışı, kar fırtınası bol bir kış olsa da üç kış ayının ortalaması göz önüne alındığında ülkenin büyük kısmında normalden ılık bitti. Ama arada birkaç günlük karlı periyot yaşayınca, bir de üzerine soğuk bir nisan ayı geçirince kış sanki çok sert ve uzun geçmiş gibi hissettik. İstanbul'da kışlar değişken aralıklarla 2-6 yılda bir tekrar ediyor. Hatırlarsanız 2004'te, 2006'da, 2008'de, sonra 2012'de yoğun karlar yağmıştı. 2015, serinin şimdilik sonu oldu.
Peki Ozan Bey siz kimsiniz. Hava Delileri fikri nereden çıktı? 

Ben (Ozan) hava olaylarına fazla meraklı bir iklimbilimciyim. Ara sıra yorumlarımı paylaştığım 'Weather Underground' sitesi sayesinde şimdi sosyal medya sorumlumuz Onur'la tanıştım. İsviçre'deki doktora çalışmam esnasında, Alman patronuma kızıp (2010 yılının Ocak ayıydı); hem Onur ve kendim gibileri bir araya getirmek amacıyla “Hava Delisinin Not Defteri” diye bir blog kurup yazılar yazmaya başladım. Yazdıklarım ilgi görünce sosyal medya hesaplarını da açtım. Ardından Alkım ve Emre ekibe katıldı. Hepimizin ortak özelliği hava olaylarına tutku derecesinde ilgi duymamız; örneğin Erdem jeoloji, Alkım matematik okumuş ama bunların bir önemi yok, internet çağında insanın ilgisini bilgiye dönüştürmesi zor değil.

NİÇİN HAVA DELİSİ... ÖZEL BİR SEBEBİ VAR MI?

Kendimi bildim bileli hava olaylarıyla yatıp kalkan birisiyim, bu işin delisiyim açıkçası.

Sosyal medyada kaç takipçiniz var?
Günlük İstanbul tahminlerimizi Facebook'ta yaklaşık 13 bin, Twitter'da 1600 takipçimizle paylaşıp anında karşılık alıyoruz. Ayrıca sıra dışı bir hava olayında takipçilerimizden anlık bildirim ve fotoğraflar geliyor.

TAHMİNDE BAŞARI ORANI YÜZDE 95
YORUMLARINIZDA DOĞRULUK PAYINIZ NEDİR?

Kendi kriterlerimizi göz önüne alırsak yüzde 85-95 arasında, uluslararası kriterlere göre yüzde 99 diyebiliriz. Tabii hata yapınca da “hata yaptık” demekten çekinmiyoruz
İşinizde iddialısınız o zaman?
Evet öylede denebilir. Örneğin İstanbul'un havasını bizden iyi kimse tahmin edemez. Tüm dünyanın kullandığı hava tahmin araçlarından elde ettiğimiz bilgiyi, ülkemizin iklimi ile ilgili akademik bilgimiz ve şehirde havanın yılın hangi zamanı nasıl olabileceğine dair tecrübemizle birleştirerek mükemmele yakın sonuçlar elde ediyoruz. Öyle ki, tahminlerimizde kullandığımız bazı kalıplar zaman zaman Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tahmincileri tarafından bile benimsenir oldu; bu gurur verici bir şey.

AYDIN HAVASI OLSUN

İlginç bir üslubunuz var. İnsanlardan bu konuda nasıl tepkiler alıyorsunuz?

Aslında doğru tahmin yapmak en büyük önceliğimiz, bunun yanı sıra -klişe bir tabir olacak ama- “hem eğlendiren hem de bilgilendiren” bir tarzı başından beri benimsiyoruz. Ayrıca takipçilerimizin değerli zamanını çalmamaya özen gösteriyoruz: Kısa kesiyoruz, Aydın havası oluyor. Çok da olumlu tepkiler alıyoruz. En sıkı takipçilerimiz 30 yaş üzeri hanımlar, özellikle de ev hanımları; bir aksiyon olmasa da havayı her gün takip eden onlar, ondan herhalde.

YAPTIĞIMIZ İŞ BİLGİLERİ YORUMLAMAK

Hava raporlarını nereden alıyorsunuz. Kendi yorumlarınız mı yoksa meteorolojinin bilgilerinden mi faydalanıyorsunuz?

Günümüzde dünyadaki tüm tahminciler 'model' dediğimiz atmosfer simülasyonlarından faydalanarak tahmin yaparlar. Hava tahmincisi kendi bilgi ve tecrübesini katar ve ham haldeki model çıktılarını yorumlar, tahminini bu şekilde üretir. Biz de öyle yapıyoruz.

Yorumlarınızdan dolayı Meteoroloj Genel müdürlüğü ile bir sıkıntı yaşadınız mı?

Meteoroloji'nin (MGM'nin) ürünlerinden, halka zaten açık olanları kaynak göstererek kullanmak dışında faydalanmıyoruz. Kurumsal bir aboneliğimiz yok. Zaten buna yetecek bütçemiz de yok. MGM tahmincileri çoğunlukla, Türkiye'nin de üyesi olduğu Avrupa Orta Vade Hava Tahminleri Merkezi'nin model çıktılarını dikkate alıp tahminlerini bu çıktılara göre yaparlar. Fakat biz çok daha geniş bir model çıktıları havuzundan faydalanıyoruz.

ERDEM ERDOĞAN
Kendi ifadesiyle analiz ve tahminler başdanışmanı. Kocaeli Üniversitesi Jeoloji Mühendisliğin mezunu. Halen HEMAK A.Ş.'de proje ve satış müdürü. 

OZAN MERT GÖKTÜRK
Hava delilerinin başı.... ODTÜ Makine Mühendisliği bölümü mezunu. Halen İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü'nde araştırmacı.

EMRE GÜLER
Uluslararası hava olayları danışmanı. Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji mezunu. Halen, Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü'nde doktor adayı.

ALKIM YILMAZ
Hava tahminleri ve kurumsal ilişkiler danışmanı. Marmara Üniversitesi Matematik bölümü mezunu. Halen, NETAŞ'ta proje yöneticisi.

Güncelleme Tarihi: 19 Mayıs 2015, 10:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0