İstanbul ilçelerinde fiyat farklılıklarının olabileceğini ancak totalde bakıldığında kilogram fiyatının 5 liradan fazla olmayacağını söyleyen Balcı, un fiyatlarındaki artışı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve federasyonun takip ettiğini söyledi. Bu sene meydana gelen kuraklık ve buğday sıkıntısı için ise gerekli tedbirlerin alınacağına dikkati çeken Balcı, un fiyatlarındaki spekülatif hareketlenmelere müsaade edilmeyeceğini bildirdi.
Balcı, 17 Ocak 2013 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı Ekmek İsrafı Kampanyası’nın 1 yıl neticesinde israfta yüzde 18 azalma görüldüğünü belirterek, "Günde 6 milyon ekmek israf ediliyordu. Bunun yaklaşık üç milyon adedi fırınlardaki israftı. Günde bir milyon elli adet ekmek israfını kampanyayla önlemiş olduk. Fakat bu yüzde 18 azalmanın yüzde 17’si tüketici olan halkımız nezdinde düştü. Fırınlarda meydana gelen yüzde 1’lik düşüşü yeterli görmek kesinlikle mümkün değil" dedi.
Fırınlarda önlem alınmasının gerekliliğini vurgulayan Balcı, "Fırınlarda israfın önüne geçmenin yolu fırın enflasyonunun önüne geçmektir. Planlı fırın açılması gerekir. Nüfus sayısına göre fırın açma yönetmeliğini bir an önce hayata geçirilmelidir. Bu konuyla ilgili çalışmalarımızı ilgili bakanlık olan İçişleri Bakanlığı’yla yapıyoruz. Yönetmelik kapsamında var olan fırınlar kapatılmayacak ancak ihtiyaç varsa yeni fırınların açılmasına müsaade edilecek. İhtiyaç olmadan sürekli fırın açılması fırınların çalışma kapasitelerini düşürerek maliyette artışa neden olur ve bu da fırınlardaki israfı arttıracaktır" şeklinde konuştu.
Son olarak ruhsatsız fırıncıların kara bir leke olduğunu söyleyen Balcı, "Ruhsatsız fırıncılar yasalara aykırı üretim yapıyor demektir ve halkın sağlığını tehdit etmektedir. Yetkili mercilerin bunlara müsaade etmemesi gerekir" diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2014, 14:34