Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirmesini, "Açıklamaları son derece sığ görüyorum. Derslerine iyi çalışmamışlar" diye yorumladı.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, seçimin ardından partisinin seçim kazandığı ilçeleri gezmeye devam ediyor. Dün Çardak ve Honaz ilçelerini ziyaret eden Zeybekci, sabah saatlerinde Babadağ ilçesine gitti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli Milletvekilleri Mehmet Yüksel, Nurcan Dalbudak, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, ünlü işadamı Ahmet Nazif Zorlu da eşlik etti. Babadağ Belediye Meydanı’nda toplanan vatandaşlarla selamlaşan Zeybekci daha sonra zeybek oynayan çocukları izledi. Meydanda bir süre vatandaşlara hitap eden Zeybekci, daha sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirmesini değerlendiren Zeybekci, şöyle konuştu:
"Moody’s’in Türkiye ile ilgili kararını hepimiz gördük. Bunu yaparken yaptığı değişikliği iki temel nedene bağladı. Artan siyasi belirsizlik ve küresel likiditedeki azalış nedeniyle ülkenin dış finansman pozisyonu yatırımcı kararlarını olumsuz etkiledi. Artan siyasi belirsizlikler ile üretimi destekleyecek yapısal reformların azalacağı beklentisi orta vadeli büyümeye ilişki belirsizlik yarattı. Bunu ortaya koydular. İki konuda da siyasi belirsizlik diyorlar. Bu açıklama zaman olarak geç kalınmış bir açıklamadır." 30 Mart’tan önce ülkede siyaseten spekülasyonlar olduğunu anlatan Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu açıklama 30 Mart sonuçlarını görmeyen bir açıklamadır. Bunun Türkiye’nin gerçeklerini tam olarak yansıttığını düşünmüyorum. Ülke olarak bütün göstergelerimizle iyi bir noktadayız. Bütün bu olumlu göstergelerin olduğu bir ortamda Türkiye ile ilgili kredi derecelendirme kuruluşlarının yaptıkları açıklamaları son derece sığ görüyorum. Derslerine iyi çalışmamışlar.’’
Bu derecelendirme kuruluşlarının ülkenin dinamizmi iyi ölçemediğini ifade eden Zeybekci, "Ülkemizde Mayıs’tan itibaren çok farklı göstergeler olacak. Ben Türkiye’nin artan ihracatıyla üretimini artıracağına, iç piyasada geçici olarak taleplerin ertelendiği dönemlerin de ortadan kalkacağını düşünüyorum. Moody’s ve diğerlerinin Ağustos gibi yaptıkları değerlendirmelerde Türkiye’nin çok başka yerde olacağını hep beraber göreceğiz. Bizim için gerçek gösterge matematiksel değerlerdir’’ dedi.
MERKEZ BANKASI FAİZLERİN DÜŞME EĞİLİMİNİ DESTEKLEMELİ
Merkez Bankası’nın özerk bir yapısı olduğunu kaydeden Zeybekci, kur politikası ve diğer konularda Merkez Bankası’nın karar verdiğini söyledi. "Merkez Bankası faiz oranlarını neden artırdı?" diye soran Zeybekci, sözlerini şöyle tamamladı:
"Merkez Bankası faizleri TL’nin aşırı değer kaybını dengelemek için yaptı. Ocak ayında beklenti Merkez Bankası’nın yüzde 1.5 ile 2.5 arasında bir faiz artırımına gitmesiydi. Merkez Bankası biraz fazla paniğe kapılarak yüzde 5 faiz artırımına gitti. Gerekçesi spekülatif amaçlıydı. Bunun gerekçeleri 30 Mart’ta ortadan kalktı. Önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçimi var ancak yerel seçimler onun da bir tehdit olmadığını ortaya koydu. Artık beklenti şudur. Merkez Bankası faizlerin düşme eğiliminin desteklenmesi gerekir. Ekonomi piyasaları bunu bekliyor artık. Merkez Bankası tüm değerleri yeniden değerlendirmeli. Kurlarla ilgili de döviz satın alma yönünde girişimleri sonuna kadar destekleyeceğiz.’’
Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2014, 16:48