Ukrayna’daki krize değinen Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik tutumunun mevcut duruma neden olduğunu bildirdi. NATO müttefiklerinin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklemekten vazgeçmeyeceğini belirten NATO Genel Sekreteri, müttefiklerin Rusya’nın yasa dışı ilhakını ise tanımayacaklarını ifade etti. NATO-Rusya Konseyi’nin 29 üyesinin de Minsk anlaşmasının etkin bir şekilde uygulanması konusunda hem fikir olduklarını belirten Stoltenberg, anlaşmaya imza koyan tarafların yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda olduklarını ve bu kapsamda Rusya’nın da önemli bir sorumluluğu bulunduğunu söyledi.
“MÜTTEFİKLERİMZ, RUS UÇAKLARININ BALTIK BÖLGESİNDE DAHİL OLDUĞU OLAYLA İLGİLİ ENDİŞELERİNİ DİLE GETİRDİ”
Şeffaflık ve risk azaltma konusunun da ele alındığını belirten Stoltenberg, bölgede güvenin, istikrarın ve öngörülebilirliğin sağlanabilmesi noktasında sorumluluklarının bulunduğunu dile getirdi. Her ulusun ve her askeri ittifakın tatbikat hakkının da bulunduğunu belirten NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, askeri faaliyetlerin şeffaflığında düşüş olduğunu belirtti. Geçtiğimiz günlerde Rus uçaklarının Baltık Denizi’nde görevli olan NATO gemilerine yönelik tacizine de değinen Stoltenberg, “NATO müttefikleri, geçtiğimiz hafta Rus uçaklarının Baltık bölgesinde dahil olduğu olayla ilgili endişelerini dile getirdi” dedi. Stoltenberg, şeffaflık ve tahmin edilebilirliğin arttırılması için atılacak adımların önemli olduğunu bildirerek AGİT, NATO müttefikleri ve Rusya’nın Avrupa’daki askeri faaliyetleri düzenleyen kurallar üzerine anlaşmaya vardığını belirtti. Bu kurallara saygı duyulması gerektiğini belirten Stoltenberg, askeri şeffaflık konusunda Viyana Belgelerinin nasıl modernize edilebileceği ile ilgili somut önerileri tartıştığını belirtti. Herkesin bu çalışmaya yapıcı bir şekilde katılmasının önemli olduğunu vurgulayan Jens Stoltenberg, “Daha fazla askeri şeffaflık, Avrupa’daki güvenliğe katkı sağlayacaktır. Bu durum hem NATO’nun hem de Rusya’nın çıkarına olacaktır” dedi.
NATO ve Rusya’nın etkili ve ısrarcı fikir ayrılığının bulunduğunu belirten Stoltenberg, “Bugün yaptığımız toplantı bu fikir ayrılıklarını değiştirmedi. Rusya uluslararası hukuka saygı gösterene kadar uygulamaya yönelik işbirliği olmayacak. Ancak, iletişim kanalları açık kalmaya devam edecek. Özellikle tansiyonun yüksek olduğu dönemlerde farklılıkların tartışılabilmesi ve askeri olayların azaltılması için siyasi diyalog gereklidir” dedi.
Güncelleme Tarihi: 20 Nisan 2016, 21:40