Nabi Avcı'dan öğrencileri rahatlatan açıklama

Milli Eğitim Bakan Nabi Avcı, ortaokulu bitirmiş liseye geçecek öğrenci sayısının 1 milyon 300 bin olduğunu belirterek, hiçbir öğrenciyi okulsuz, öğretmensiz bırakma lükslerinin olmadığını söyledi.

Nabi Avcı'dan öğrencileri rahatlatan açıklama
banner98
 Milli Eğitim Bakanı Avcı, Habertürk Televizyonu’nda yayınlanan Özel Röportaj Programı’na konuk oldu. Programda Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG), öğretmen ataması, özel okul teşviki ve YÖK’ün değişim süreci ile ilgili soruları cevaplayan Bakan Avcı, "Yerleştirmelerde, söz konusu olan ortaokulu bitirmiş liseye geçecek öğrencilerimizin sayısı 1 milyon 300 bin. Biz bu 1 milyon 300 bin öğrencimizi bir şekilde bir liseye yerleştirmek durumundayız. Çünkü 12 yıl eğitim zorunlu ve dolayısıyla lise eğitimi de zorunlu" dedi.

"Biz lise çağına gelmiş her öğrencimize bir sandalye bulmak zorundayız" diye konuşan Avcı, şöyle devam etti: "Hiçbir öğrencimizi okulsuz, öğretmensiz bırakma lüksümüz yok. Şimdi yerleştirmelerde bu 1 milyon 300 bin öğrencinin 1 milyon 57 binini biz, 15 tercihinden birine yerleştirmişiz. Şimdi 15 tercihinden biri deyince konuyla çok ilgisi olmayanlar 15 tercih ne, diğer tercih türleri ne onları merak edebilirler kısaca onu da özetleyeyim. Yerleştirme sistemimiz şöyle işliyor: Öğrenci e-okul sistemine girdiği zaman karşısına bir A listesi seçeneği çıkıyor. Bu A listesinde puanına göre arzu ettiği 15 okul yazıyor. Ben şu okullardan birine girmek istiyorum diyor. Türkiye’nin herhangi bir yerinden 15 okulu yazabilir. Biz diyoruz ki, tamam 15 okul tercihini yap, ama diyelim ki bu 15 okul tercihinden herhangi birine yerleşmeye puanın yetmedi, yerleşemedin. Bu 15 okula senden daha yukarıda puanları olduğu için başkaları girdi ve sen onlardan birine yerleşemedin. O zaman bir B listemiz var. Bu B listesinde 6 tane okul türümüz var. İşte Fen Lisesi, sosyal bilimler lisesi, Anadolu imam hatip lisesi, Anadolu meslek lisesi, çok programlı lise gibi. Diyoruz ki, eğer 15 tercihinden birine yerleşemezsen, şu okul türlerinden hangisine istersen uygun olan bir yerde biz seni yerleştirelim. Öğrencinin adresine göre bu okul türlerinden 4 tanesini seçmesinin ardından, bu dört okul türünden hangisinde sana uygun bir kontenjan varsa oraya seni yerleştirelim diyoruz."

BAKAN AVCI: "1 MİLYON 57 BİN ÖĞRENCİ 15 TERCİHİNDEN BİRİNE YERLEŞTİ"

Yerleştirmelerde 1 milyon 57 bin öğrencinin yarısından fazlasının, 550 bininin ilk üç tercihinden birine yerleştiğini ve bunun büyük bir başarı olduğunu hatırlatan Bakan Avcı, "Diyelim ki, öğrencimizi seçtiği dört okuldan birine de yerleştiremedik yani senin yakınında, çevrende yerleşebileceğin, puanına uygun o okul türlerinden bir okul yok. Bu durumda sistem daha geniş bir tarama yapmaya başlıyor. Daha sonra nakillerle, bu yerleştiği okuldan kendisine daha yakın bir okula da geçme şansı oluyor. Sistem böyle işliyor. Şimdi 1 milyon 300 bin öğrencimiz sisteme müracaat etmiş ve etmesi gerekiyor. Bu 1 milyon 300 bin öğrenciden 1 milyon 136 bin 546’sı sisteme girmiş ve tercihler yapmış. Bunlardan 1 milyon 57 bini bu tercih ettiği 15 okuldan birine yerleşmiş. Bunlarda bir sorun yok. Geri kalan öğrencilerimizden de 78 bini, dört okul türünden birini seçmiş ve bunlardan birine yerleşmiş. Peki, bu uzak okullar filan meselesi nereden çıkıyor yani hiç birine yerleşememiş, hiç tercih etmediği halde herhangi bir okula gönderilmiş. Bunlar sisteme girmemiş olan öğrenciler, yani hiç sisteme girmemiş. Biz tüm bu öğrencilerimizi sisteme dahil ediyor ve otomatik yerleştirme yapıyoruz ki hiçbir öğrencimiz sandalyesiz kalmasın" ifadelerini kullandı.

"BAZI YERLEŞTİRMELER BİRAZ DA MAGAZİNE EDİLDİ"

TEOG sistemiyle yapılan bazı yerleştirmelere değinen Avcı, "Şimdi bugünlerde en çok konuşulan şuraya gönderildi, buraya gönderildi konusu var. Bunlar doğru, ama bunlar zaten hiç sisteme girip tercih yapmamış olan öğrencilerimiz. Bugünlerde biraz da magazine edilerek, işte haham başının torunu da imam hatibe yerleştirildi deniyor. Hahambaşının çocuğu deyince, meşhur bir gazetecinin kızı olunca bunlar gündeme geliyor. Doğru, ama o çocuğumuz ortaokulu özel Musevi ortaokulunda bitirmiş ve sisteme o yüzden girmemiş. Çünkü liseye de yine Musevi lisesinde devam edecek, özel bir okulda devam edecek, dolayısıyla da sisteme girmemiş. Ama dediğim gibi biz hangi öğrencimiz özel okula gideceği için sisteme girmedi, hangi öğrencimiz o sırada fındık toplamaya gittiği için sisteme giremedi. Hangi öğrencimiz sisteme girmeyi başaramadığı için yanlış bir kodlama yaptığı için sistemde görünmüyor, bunları bilmediğimiz için bilemeyeceğimiz için sistemde hiç girmemiş gibi görünen veya gerçekten hiç girmemiş olan öğrencileri de bir şekilde bir yere yerleştirmek zorundayız. Şimdi Şimdi özel okullar kayıtlara başlayınca bunlar yerleştikleri veya yerleştirildikleri devlet okullarından kayıtlarını özel okullara alıyorlar buradan bir boşalma oluyor. Bu bir defada da olmuyor yani bu hafta 13 bin kusur kişi özel okula geçti geçen hafta, belki önümüzdeki hafta 20 bin kişi, ondan sonraki hafta 15 bin kişi gibi hafta peyderpey bunlar özel okula geçiyorlar, o geçenlerin yerine de biz kontenjanları ilan ediyoruz oralara da çocuklar nakille gelebiliyorlar. Bir de açık liseye gidecekler var onun kayıtlarını da dün açtık" açıklamasında bulundu.

"EYLÜL AYI SONUNA KADAR NAKİLLER AÇIK"

"Biz geçen haftadan başlayarak Eylül ayı sonuna kadar nakilleri açık tutuyoruz" diyen Avcı, "Eylül ayının sonuna kadar Cuma günleri şu okullarda şu kadar kontenjan boşluğu var, tercihlerinizi yapın, bu kontenjan boşluklarına nakledebilirsiniz diye duyuruyoruz. Bu bilgiye istinaden Cuma günleri açıkladığımız bu boş kontenjanlara öğrencilerimiz Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe günleri nakil için talepte bulunuyorlar. Netice olarak öğrencilerimizin çok büyük bir bölümü yani 1 milyon 300 binin yüzde 93’ü zaten yerleşmiş durumda. Bu 5 hafta içerisinde inşallah tüm yerleştirmeler tamamlanacak. İlk hafta çocuklar girdikleri zaman kontenjanları göremediler, kontenjan boşluğu oluşmadı çünkü özel okullara kayıtlar henüz başlamamıştı. Şimdi bu sistemin içerisinde, 1 milyon 300 bin öğrencinin içerisinde özel okula gidecek 70 ile 100 bin arasında bir öğrenci kitlesi var. Bu haftalarda öğrencilerimiz peyderpey özel okula geçiyorlar ve o geçenlerin yerine de biz boş kontenjanları ilan ediyoruz. Oralara da çocuklar nakille gelebiliyorlar. Bir de açık liseye gidecekler var. Açık Lisenin kayıtlarını da 1 Eylül itibarıyla açtık" dedi.

"İMAM HATİP LİSESİNE GEÇMEK İSTEYEN ÖĞRENCİ SAYIMIZ KONTENJANIN ÜZERİNDE"

Türkiye genelinde toplam imam hatip lisesi kontenjanının 216 bin 190 olduğunu açıklayan Avcı, "15 okul seçme hakkı bulunan tercih listesinde imam hatibi tercih eden öğrenci sayısı ise 359 bin. Yani 216 bin 190 imam hatip kontenjanımız var, 359 bin öğrenci buraya gitmek istiyor. Biz bunların 150 binini yerleştirebilmişiz. İmam hatipleri birinci sırada 15 tercihinden birinci sırada tercih eden öğrenci sayımız 93 bin 979. Birinci sırada tercih edenlerden yerleştirebildiklerimiz ise 54 bin. Yani burada da 40 bin öğrenci, birinci sırada imam hatip okulunu tercih ettiği halde yerleştirilememiş. Şimdi kardeşim, o zaman gitmek istemeyenin yerine onları yerleştirin diyeceksiniz. Fakat gitmek istemeyenin okulu ayrı, gitmek isteyenin tercih ettiği okul ayrı. Dolayısıyla puanına göre çocuk, Kadıköy İmam Hatip Lisesi’ni çok istiyor ama orada çok talep var oraya giremiyor. Buna mukabil Çemişkezek’teki imam hatip lisesinde çok talep olmayabilir ve orada isteyen girmiştir ya da boş kontenjan kalmıştır ve sistemde, oradaki öğrencilerden o okula yerleştirme yapmış. İmam Hatip Okulu’nda eğitim görmek istemeyen öğrencilerimizde, ya da hangi okul türüne girmiş olursa olsun, bu süreçte istedikleri okula geçebilecek. Nakil olabilecek, yeter ki gitmek istediği okulda, bir kontenjan olsun. Eğer yoksa da ikinci dereceden tercih edeceği bir okul türünde boş kontenjan vardır, oraya geçer" şeklinde konuştu.

"ÖĞRETMEN ATAMA KILAVUZUNU MECLİS GÖRÜŞMESİNDEN ÖNCE YAYINLAYACAĞIZ"

62. Hükümet’in kurulduğunu ve Hükümet programının okunduğunu hatırlatan Avcı, "Anayasa gereği veya iç tüzük gereği belli süreler geçmeden görüşmeye başlanamıyor. Görüşmeler tamamlanacak, güven oylaması yapılacak. Güven oylaması tamamlandıktan sonra kamuoyunda Torba Kanun olarak bilinen, içinde bizimde öğretmen atamalarına ilişkin maddemiz olan kanun görüşülecek. Görüşmeler, güven oylamasından hemen sonra inşallah yapılacak, Meclis’in çalışma temposuna bağlı olarak. Biz bütün hazırlıklarımızı yaptık, yasa Resmi Gazete’de yayınlanır yayınlanmaz atama sistemini çalıştırmaya başlayacağız. Konuyla ilgili kılavuzumuzu da hazırladık ve kılavuzu ilgili yasanın Meclis’te kabul edilmesi halinde uygulanacak olan atama kılavuzu budur diye yayınlayacağız. Kontenjanları da yayınlayacağız. Yani Türkiye genelinde hangi branştan ne kadar öğretmen alacağız, branşlara göre dağılımlarını yayınlayacağız. Önceden yayınlayacağız ki kendisinin bu şartlar altında atanamayacağını gören bazı öğretmen adaylarımız başka işlerine devam edebilirler, zaten bir yerde çalışıyordur oraya devam edebilir. Onların önlerini görebilmeleri için biz önceden bunları bir an önce açıklayacağız" ifadelerini kullandı.

"KURMANCİ VE ZAZAKİ ÖĞRETMENLERİ İÇİN DE NORM KADRO OLUŞTURUYORUZ"

Kurmanci ve Zazaki öğretmenleri içinde norm kadro oluşturduklarını açıklayan Avcı, "Bu yönde açıklamalar yapmamıza rağmen Mardin’de hala bu konuda açlık grevi yapan öğrenciler varmış. Onlara bir kere daha söylüyorum yani boşu boşuna aç kalmaya gerek yok. Biz zaten bunu 1 sene öncesinden söyledik. Öncelikle bu sene kaç öğrencinin hangi seçmeli dersi seçtiğine bakalım. Çünkü bütün seçmeli derslerde bir sınıf oluşturmak için öğrenci sayısı en az 12 idi, 10’a indirdik. Şimdi okullar açılmadan, hangi okulda kaç kişi bu dersi seçecek bilemiyoruz. Bilmeden de oraya bir norm kadro oluşturamıyoruz. Ama geçen seneki verilere bakarak, belli okullarda bu norm kadroları oluşturduk. O norm kadrolara atamalar yapacağız. Ayrıca seçmeli dersler arasında Kafkas dilleri, Lazca, Çerkezce, Boşnakça var ve hepsini çekmek mümkün. Yani diyelim ki Bayrampaşa’da epey Boşnak göçmenimiz var. Bosna’dan gelen göçmenler var. 10 kişi biz Boşnakçayı seçmeli ders olarak seçiyoruz derlerse, onlara bir Boşnakça dersi sınıfı oluşturuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"YENİ TÜRKİYE’DE BUGÜNKÜ YÖK DÜZENİ GİBİ BİR DÜZEN ARTIK İŞLEMİYOR"

Yükseköğrenimde her halükarda bir koordinasyona ihtiyaç olduğunu anlatan Avcı, "Bütün üniversitelere tek tip elbise dayatan bugünkü YÖK düzeni gibi bir düzen artık işlemiyor tıkandı bunu herkes kabul ediyor. Bunu bütün üniversiteler kabul ediyor, ilgili kamuoyu kabul ediyor, YÖK’ün kendisi kabul ediyor. Bu değişim için bizim yaptığımız hazırlıklar var. Farklı farklı üniversitelerin hazırladıkları yeni yükseköğrenim düzenine ilişkin tasarılar var. Bunların bazıları anayasa değişikliği gerektiriyor, yani YÖK anayasal bir kurum olduğu için onda yapacağınız her değişiklik, her değişiklik değilse bile temel değişiklikler anayasa değişikliği gerektiriyor. Meclis’te ilerleyen süreçte, YÖK’ü yeniden düzenleyeceğiz inşallah" diye konuştu.

"ÖZEL OKUL TEŞVİKİ ARASINDA DÖNÜŞÜMÜ GERÇEKLEŞEN TEMEL LİSELERİMİZ DE VAR"

Bu yıl 250 bin öğrenciye, okul öncesinde, ilkokulda, ortaokulda, lisede ve temel lisede destek verileceğini hatırlatan Avcı, "Okul öncesinde 50 bin öğrenciye, yıllık 2 bin 500 lira destek vereceğiz dedik. Buraya 24 bin 342 öğrenci destek için müracaat etti. Küsuratları söylemeden net rakamlar söylüyorum. Okul öncesinde, kendilerini alacaklar uygun okulları seçtikleri takdirde bunları aldılar ve alıyorlar. İlkokulda 3 bin lira destek veriyoruz, 50 bin öğrenciye. Kontenjanımız vardı ve buraya 54 bin 220 öğrenci müracaat etti. Yani 50 bini aldı. Ortaokulda ise 3 bin 500 lira destek veriyoruz ve 75 bin öğrenci kontenjanımız vardı. Ortaöğretimde yani liselerde 3 bin 500 lira veriyoruz, temel lisede ise 3 bin lira veriyoruz. Temel liseler, dershaneden dönüşmüş olan yeni kurumlarımız" dedi.

Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2014, 18:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0