GENEL MERKEZ: 495
Çağrı Heyeti Üyesi Ayhan Erel, en son 752 imzaya ulaşıldığını ve kurultayı açtıklarını söyledi. Toplanan imzaların 456’sının Meral Akşener’i destekleyen delegeler olduğu belirtildi. MHP Genel Merkezi ise 752 sayısının doğru olmadığı, noter tasdikli delege imzası sayısının 495’de kaldığını iddia etti. Ankara 13. Noterliği ise kurultay devam ederken toplanan imza sayısının 657 olduğunu açıkladı. Çağrı Heyeti Sözcüsü Ayhan Erel, “Hazirun cetveline 752 kişi imzaladı. Ancak delegeler notere imza vermeden gittikleri için sayı 662” dedi.
Kurultayda divan başkanlığı krizi yaşandı. Meral Akşener tarafından desteklenen ve yaklaşık 456 delegenin imzasıyla divan başkanlığa aday gösterilen Musavvat Dervişoğlu’na karşılık Sinan Oğan ve Alparslan Türkeş’in kızı Çağrı Türkeş tarafından desteklenen Hasan Hüseyin Türkoğlu 170 delegeden divan başkanlığı için imza topladı. Birden fazla aday bulunduğu için tüzük gereği kapalı oylamaya geçileceği sırada adaylar kulise geçti. Bir süre görüşen adaylar el ele kürsüye çıktı. Bu sırada ‘tek liste’ sloganları atıldı. Ardından Türkoğlu, Dervişoğlu lehine adaylığını çekti. Böylece, Dervişoğlu, kurultayın divan başkanlığına oy çokluğu ile seçildi.
1 ÖNERGE 14 DEĞİŞİKLİK
Divan başkanı Musavat Dervişoğlu, Divan’a gelen bir önergeyle tüzükteki 14 değişikliğin uygulanmasına yönelik önergeyi okudu. Söz konusu düzenlemeler, seçimli genel başkan kurultayının önünde engel oluşturan 63. maddesi başta olmak üzere, 7 Haziran ve 1 Kasım tarihleri arasında partisinden ihraç edilen adayların affına kadar pek çok değişikliği kapsıyor. Söz konusu değişiklik, 7 Haziran sonrası partiden ihraç edilen Sinan Oğan’ı da yakından ilgilendiriyor. Böylece Oğan’ın adaylık sürecindeki “disiplin” engeli ortadan kaldırıldı.
Genel Merkez’e göre, tüzüğün değişmesi için delegelerin 3’te 2 çoğunluğunun sağlanması şart. Bin 243 delegenin 829’unun “Evet” dememesi durumunda kurultay geçersiz. Muhalifler ise bin 186 delegenin salt çoğunluğu olan 595 kişiyle tüzüğün değişeceğini söylüyor.
DİVAN ‘10 TEMMUZ’ DEDİ
Ayrıca kurultayda, seçimli genel başkanlık kurultayı için genel merkezin daha önce belirlediği 10 Temmuz tarihi belirlendi. Ancak bir farkla... Daha önce parti tüzüğünde, “Kurultaya katılacakları genel merkez ve genel başkan belirler” ifadesine dayanıyordu. Bu madde kurultayda değiştirildiği için 10 Temmuz’daki kurultaya kimlerin katılıp, kimlerin katılamayacağını bu kurultayda oluşturulan Divan karar verecek. Eğer 10 Temmuz’da kurultay toplanamazsa, MHP’li muhalifler 17 Temmuz’da Büyük Anadolu Otel’de toplanacak.
“7 FAHİŞ HATA YAPILDI”
MHP’nin üst düzey yöneticileri ise, toplanan kongreyle ilgili, “delege sayısı”, “kongrenin yapıldığı adres”, “yasa dışı şekilde gündeme madde eklenmesi” ve “Çağrı Heyeti’nin tutumu” gibi başlıklarda 7 fahiş hata tespit edildiğini ileri sürdü. MHP’de parti yönetimi, zaten “yok hükmünde” kabul ettiği kongreye ilişkin yargıya itiraz edilmesine de gerek olmadığı görüşünde.
HALUK KIRCI GERGİNLİĞİ
Kongreye katılmak isteyen Haluk Kırcı ve beraberindekilerin delege kapısından salona girmek istemesi gerginliğe sebep oldu. Çevik kuvvet polisince uzaklaştırılan Kırcı ve beraberindekiler daha sonra tekrar delege kapısına geldi. Haluk Kırcı, üst araması yapıldıktan sonra içeriye protokol kartıyla giriş yaptı.
OĞAN VE AYDIN: Haberimiz yoktu
Genel Başkan adayları Sinan Oğan ve Koray Aydın tüzük ile ilgili 1 madde dışındaki değişikliklerden haberdar olmadıklarını açıkladı. Sinan Oğan “Meral Akşener ekibi her zaman yaptığını yaptı. Biz de tecrübemizle katkı yapabilirdik. Ama önemli olan bizim istediğimiz olağanüstü seçimli kurultay kararının çıkmasıydı” dedi.
Koray Aydın ise , Divan Başkanlığı için Sinan Oğan ve Meral Akşener’in aday çıkarttığını, kendisinin ve Ümit Özdağ’ın aday çıkartmadığını söyledi. Delegenin iki liste nedeniyle tepki gösterdiğini belirten Aydın, kendilerinin arabulucuk yaptığını, tek listeye dönüldüğünü bildirdi. Sinan Oğan, tüzük değişikliği ile ilgili, “Genel Merkez bir hukuk süreci başlatacak gibi görünüyor” dedi.
Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2016, 11:59