Kanserin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade eden Kokarağaç, “Sebebi bilinen ölümler sıralamasında ilk sırayı alan kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmakta” dedi.
Kadınlarda başlıca görülen kanser türlerinin başında meme kanserinin geldiğini anlatan Leman Damla Kokarağaç, meme kanserinin süründüren bir tür olduğunu ve erken teşhisin önemine değindi. Meme kanseri erken teşhis için 20 yaş üzeri tüm kadınların her ay kendi kendilerini kontrol edebileceğini söyleyen Kokarağaç, (40-69) yaş aralığında kadınların da 2 yılda bir mamografi çekimi yaptırılması gerektiğine dikkat çekti.
Kalın bağırsak kanserinin kadınlarda görülen ikinci kanser türü olduğunu hatırlatan Leman Damla Kokarağaç, özellikle 50 ve 70 yaş arasında hem kadın hem de erkeklerin 2 yılda bir dışkıda gizli kan testi yaptırması gerektiğine işaret etti.
Kadınlarda sıkça görülen rahim ağzı kanserinin de gözle görülür işaretleri olmadığını ifade eden Doktor Leman Damla Kokarağaç, “30 ve 65 yaş arası hanımlar 5 yılda bir smear ve HPV DNA testini mutlaka yaptırmalı. KETEM’lerde bu testleri ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz. Erken teşhis hayat kurtarır” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2017, 11:45