Bakan Yılmaz, GAP İzleme ve Değerlendirme Toplantısı'na katılmak için polis helikopteriyle Şanlıurfa'ya geldi. 20'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı bahçesine inen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ı Vali İzzettin Küçük, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, İl Jandarma Komutanı Albay Selman Kömürcü, Emniyet Müdürü Sıtkı Akgül ile bürokratlar karşıladı.
GAP İdaresi'nin organizasyonuyla Hilton Otel'de düzenlenen değerlendirme toplantısına katılan Bakan Yılmaz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sosyal ve ekonomik kalkınmasını sağlayarak bu bölgede yaşam standardını ve refah düzeyini artırmak amacıyla uygulanmakta olan GAP Projesi'nin önemli bir aşamaya geldiğini belirtti. Yılmaz, "Hepimizin bildiği gibi GAP, Türkiye’nin bölgesel potansiyelini gerçekleştiren, yarattığı refahla ülke ekonomisine reel katkı sağlayan en önemli bölgesel gelişme programıdır. Yerel girişimleri besleyen, iddialı, perspektifi geniş ve ulaşılabilir hedeflere sahip bir projedir. Türkiye’nin en büyük, dünyanın sayılı bölgesel kalkınma projesi GAP, ülkemizin birlik ve beraberlik içinde yürüme kararlılığının, gelişime açıklığının da göstergesidir" dedi.
Bakan Yılmaz şöyle devam etti: “Enerji yatırımlarında sona gelinmiş; arazi toplulaştırmasında, işsizliğin ve göç sorunlarının giderilmesinde önemli mesafeler kat edilmiştir. Bölgeye yapılan ileri teknoloji içeren yatırımlar Türkiye’nin geleceğine yapılmıştır. Kalkınma ajansları gibi yapılanmalarla tavandan tabana kalkınma güçlendirilmiştir. Bölge’nin kentsel yaşanabilirliğini iyileştirmeye yönelik altyapı programları başarı ile uygulanmıştır. 1989 yılında hazırlanan GAP Master Planı, temel olarak bölgenin toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesine dayanmaktaydı. Bu kapsamda 22 baraj ve 19 hidroelektrik santrali ile 1,8 milyon hektar alanı sulayacak şebekelerin yapımı öngörülmüş ve bölgenin sosyoekonomik göstergelerinin ülke ortalamasına getirilmesini hedeflenmiştir. Master Plan bu hedeflere ulaşılması için yapılacak kamu yatırımlarının toplam maliyetini de belirlemiştir. GAP Master Planı’nın yapımından sonra dünyada ekonomik kalkınma ve bölgesel gelişme alanında yeni yaklaşımlar benimsenmiş, çevre konularına duyarlılık artmış, insani gelişme, katılımcılık, eşitlik ve adalet ilkeleri, kalkınmanın sürdürülebilirliği, cinsiyet dengeli kalkınma gibi kavramlar ön plana çıkmıştır. 2002 yılında GAP Bölge Kalkınma Planı bu yeni kalkınma yaklaşımını ve kavramlarını yansıtan bir anlayışla hazırlanmış; Güneydoğu Anadolu Projesi uygulamalarının kapsamı ve maliyeti de artmıştır.”
"KALKINMA SÜRECİ HİÇBİR ZAMAN BİTMEYECEK"
Yeni bir GAP kalkınma anlayışıyla eylem planı hazırladıklarını anlatan Bakan Yılmaz, sadece GAP için değil aynı zamanda DAP, KAP ve KOP projeleri için de aynı şeyleri hazırladıklarını kaydetti. Yılmaz, “Bunun için katılımcı toplantılar yaptık. Kalkınma ajansı ve yerellerin katkıları ile her kesimden görüşler aldık. Bu bölgesel toplantıların birçoğuna katıldım. GAP ne zaman bitecek diyenlere ise verdiğim cevap ‘GAP hiçbir zaman bitmeyecek’ şeklinde. GAP bir kalkınmanın markası ise kalkınma dediğimiz süreç hiçbir zaman bitmeyecek. Bir süreç biter yeni bir süreç başlar” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2014, 18:22