Yüzde 80’ini çiçek, yüzde 20’sini sebzenin oluşturduğu seralarda üretilen ürünler, don nedeniyle ağır hasara uğradı. Çiçekleri 14 Şubat Sevgililer Günü ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Rusya, İngiltere ve Almanya’ya ihraç eden üretici Muhammet Balcılar,
“Bu karanfiller hiçbir şekilde ayağa kalkmaz. Tuttuğunda kırılıyor. Bir gecede bu hale geldi. Bunların dikimini geçen sene yaptık. Bir yıldır bekliyordum. Bankaya 50 bin TL kredi borcum var. Devlet en azından kredilerimizi ertelesin” dedi.
Seralarına don vuran 52 üretici, elektrik kesintisi nedeniyle koruyamadıkları ürünleri için Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’ne (TEDAŞ) dava açmaya hazırlanıyor.
“ELEKTRİK OLMADIĞINDA HAYATIMIZ BİR GECEDE BİTİYOR”
Kış aylarında don olaylarına karşı seralardaki ürünlerini yağmurlama yöntemi ile koruduklarını, elektrik kesintisi olduğunda pompa aracılığı ile yağmurlama yapamadıklarını söyleyen üretici Muhammet Balcılar, elektrik olmadığı zaman tüm emeklerinin bir gecede bittiğini belirtti. Gece elektriğin gittiğini ifade eden Balcılar, “Sabaha kadar 17 kere TEDAŞ’ı aradım. Kimse cevap vermedi. Kimse gelmedi. Sabah kalktığımızda karanfilleri böyle gördük. Bunlar artık gitti. Bir daha geri gelmez” diye konuştu.
“HİÇBİR ŞEKİLDE İHRAÇ EDEMEYECEĞİZ”
Bankaya 50 bin TL kredi borcu olduğunu ve bir yılda ürettiği ürünlerle borcunu ödemeye hazırlandığını söyleyen Balcılar, 12 ay bin bir emekle ürettiği çiçekler zarar görünce borcunu da ödeyemeyeceğini dile getirdi. Karanfillerini Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Rusya, İngiltere ve Almanya’ya ihraç ettiğini, çiçek sezonunun yılbaşında açıldığını kaydeden Balcılar, sözlerine şöyle devam etti:
“14 Şubat Sevgililer Günü ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için karanfil veriyorduk. Bu karanfiller 15 gün sonra açtığında içleri beyazlayacak. Hiçbir şekilde ihraç edemeyeceğiz. Ben borcumu nasıl vereceğim? Karanfillerin içindeki sular kurumuş. Zararımı ne kadar satacağımı bilmediğim için bilemem ama en azından borcumu ödeyecek kadar kazanırdım.”
“DEVLET EN AZINDAN KREDİLERİ ERTELESİN”
Sadece kendisine ait sekiz dönüm seralık alanın bulunduğunu, bölgede yaklaşık 2 bin dönümlük seralık alanın büyük zarara uğradığını belirten Balcılar, şöyle konuştu:
“Elektrik olmadığı zaman bizim hayatımız bir gecede bitebiliyor. Elektriği açtığımızda pompa çalışıyor ve o pompa ile seraların üzerine yağmurlama yapıyoruz. TEDAŞ özelleştiğinden beri bu sorunları yaşıyoruz. Devlet en azından kredilerimizi ertelesin. Burada duygusallık yapmıyorum. Her şey ortada.”
"ÜRÜNLERİN YÜZDE 95'İ GİTTİ"
Urla Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılıç da, zararlarının çok büyük olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “Aşırı soğuk ve don olayının olması, bir de elektriğin olmaması bu durumu meydana getirdi. Otoyol köprüsünün altından geçen yer altı kablolarında patlama olduğu söyleniyor.
Bir iki saatte yapılabilecek bir olay yapılamadı. Üzüntümüz büyük. Nasıl anlatayım. Kelimelerle ifade etmek mümkün değil. Ürünlerin yüzde 95’i gitti. Üretim bitti. Vatandaşın zararını kim ödeyecek? Bankalara borçları var. Muhatabımız kim? Hepsi sökülecek yeniden dikilecek. Üzüntümden anlatacak kelime bulamıyorum.”
52 ÜRETİCİ DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYOR
TEDAŞ yetkilileri ise elektrik kesintisinin otoyol girişinde yer altında bulunan kablolarda patlama meydana geldiği için oluştuğunu bildirdi. Yetkililer, kablolar yerin altında olduğu için İzmir merkezinden arıza test cihazı getirdiklerini, kablo onarım ekibinin de yine İzmir merkezinden çağrıldığını belirtti.
Elektrik arızasının onarımı için bir gece boyunca bekleyen ve bu nedenle ürünleri zarara uğrayan 52 üretici TEDAŞ’a dava açmaya hazırlanıyor.
Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2015, 12:54