BİR GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ ÜRÜNÜ; GOOGLE GLASS
Kullanıcıların test edebilmek için bile 1500 dolar ödemesi gerektiği Google Glass, giyilebilir teknolojide varılan son noktalardan biri. Google Glass’ın ülkemizdeki özel uygulamaları ile kullanıcılar, mobil tabanda bir seri ilan sitesinden yakınlarında bulunan, satılık ya da kiralık evlerden hemen haberdar olup harita üzerinde görüntülenebiliyor. Bu özelliklere ek olarak kullanıcılar, Google Glass sayesinde ekrana bağlı kalmadan, maç sonuçlarını takip ediyor. Kullanıcılar, bu teknolojiyi kullanan banka ATM’leri ya da şubelerini kolayca bulabiliyor, kampanyaları takip edebiliyor.
VİDEO İZLEMEK SADECE BİR GÖZLÜK İLE MÜMKÜN
Bir firmanın firmanın Google Glass’ın ötesinde ürettiği Glyph ise, akıllı gözlük konseptine farklı bir yaklaşım getiriyor. Sanal gerçeklik ve kişisel sinema salonunu bir araya getiren Glyph, gözler önünde yüksek görüntü kalitesinde bir video alanı oluşuyor. HDMI bağlantısı olan her cihazın adapte edilebiliyor.
ŞARJ SORUNU VÜCUT ISISI İLE ÇÖZÜLÜYOR
Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nün geliştirdiği yeni bir cihaz, vücut ısı ile şarj edilebilir tüm cihazlarınızı kolayca şarj edebiliyor. Özellikle akıllı saatlerde kullanılması beklenen bu teknoloji ile birçok kullanıcının en büyük problemi olan pil ömrü sorunu da ortadan kalkmış oluyor. Giyilebilir bu şarj cihazı, esnekliği sayesinde vücuda yapışıp, vücut ısısını kullanarak enerji sağlıyor. Şu an için sadece giyilebilir teknolojilerde kullanılması düşünülen bu cihazın yakın bir zaman sonra araba, uçak ve çeşitli üretim tesislerinin enerji ihtiyacını da karşılaması planlanıyor.
CÜZDANLARI RAFA KALDIRAN TEKNOLOJİ
Bazı bankaların kullanıyor olduğu bir mobil ödeme şekli olan ya da bir otel içerisinde anahtar ve para gibi eşyaları yanında taşıma ihtiyacını ortadan kaldıran akıllı bileklikler, parmakların herhangi bir tuş görevinde kullanılmasını sağlayan ve parmak hareketini takip ederek her yapılan hareketi bir komut olarak akıllı telefona, televizyona veya başka bir cihaza gönderen akıllı yüzükler de giyilebilir teknolojinin hayatı kolaylaştıran ögeleri arasında gösteriliyor.
SAHADAKİ SPORCU NE HİSSEDİYORSA İZLEYİCİ DE ONU HİSSEDEBİLECEK
Giyilebilir teknolojinin son örneklerinden biri de Alert Shirt. Avustralya’da geliştirilen Alert Shirt ile taraftarlar, sahadaki sporcunun heyecanlı ya da sinirli olduğunu aynı anda ekran başında hissedebiliyor. Sporcunun t-shirt’üne yerleştirilen sensörler aracılığıyla edinilen bilgi ekran başındaki taraftarın giyilebilir teknolojisine aktarılıyor. Sporcunun sensörlerinden gelen bilgiler akıllı telefon aracılığıyla Bluetooth üzerinden taraftarın t-shirt’e iletiliyor. Aynı anda t-shirt’e gelen bilgiler fiziki hislere dönüştürülerek taraftara aktralıyor. Böylece taraftar maçta gerçekleşen gelişmelerin her birinde sporcunun hissettiği her şeyi birebir hissedebiliyor. Şu an için satışı bulunmayan bu giyilebilir teknoloji ürününü sadece Avustralya Futbol Ligi’nin üyeleri kullanıyor.
GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİDE NEREDEN NEREYE…
John Harrison’un 1762 cep saatini bulması, kullanıcıların giyilebilir teknolojiyle tanışması olarak kabul ediliyor. 1975'te ise Hamilton Watch tarafından ilk hesap makineli saat yapıldı.
Bu gelişmeleri takip eden süreçte pazara akıllı, hesap makineli ve televizyon kumandası olarak kullanabilen saatlerin girdiği görülüyor. Zaman ilerledikçe de piyasaya kablosuz kulaklıklar, göz kameraları, Laser Eye Tap, Google Glass gibi bilim kurgu filmlerinden esintiler taşıyan ürünler çıktığı gibi, firmalar tarafından bunların da ötesinde teknolojiler üretmek adına adımlar atılmaya devam ediyor.
Giyilebilir teknolojinin son 30 yılda ciddi mesafeler aldığı kaydediliyor. Ancak, yeni çıkan teknolojik ürünlere neredeyse haftada bir yeni bir özellik eklendiği ve plag-inlerle desteklendiği düşünüldüğünde giyilebilir teknolojinin geldiği son noktayı net çizgilerle belirlemek oldukça zor görünüyor.
Güncelleme Tarihi: 16 Haziran 2014, 16:10