Enflasyon tahmini yükseldi

Merkez Bankası, 2014 enflasyon tahmini yüzde 6,6’dan yüzde 7,6’ya yükseltti.

Enflasyon tahmini yükseldi
banner98

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın ikinci Enflasyon Raporunu açıkladı. Başçı, yıl sonu enflasyon beklentilerinin 1 puan artarak yüzde 7,6 olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı düzenlediği basın toplantısında yılın ikinci Enflasyon Raporu’nu açıkladı. Başçı, "Yılın ilk çeyreğinde gelişen ülkelerde ciddi oranda portföy çıkışı yaşandı ancak yılın ikinci yarısında portföy girişlerinde bir nebze iyileşme görüldü. Bunun üç nedeni var. Bunların ilki ABD Merkez Bankası’nın faiz kararlarında veri hassasiyetinden vazgeçmesi ve sözlü ifadelerini değiştirmesi. İlk faiz artırımlarının ne zaman başlayacağı ve faiz artırımlarının ne zaman gerçekleşeceği piyasalarca fiyatlanıyor. Fiyatlama konusundaki hassasiyetin azalması, ABD uzun vadeli hisselerdeki oynaklığı azalttı bu da gelişen ülkelere yansıdı. İkinci olarak Avrupa Merkez Bankası’nın atacağı adımlarla ilgili piyasalardaki genişletici adım beklentisi gelişen ülkelere para akışına neden oldu. Üçüncü neden ise parasal sıkılaştırma politikalarında sona gelindiği beklentisinin artması" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Başçı, "Türkiye’de iki tane güçlü ve önden yüklemeli parasal sıkılaştırma yapıldı. Bunlardan biri Mayıs ayında diğeri de Ocak ayında görüldü. Bundan sonrası için herhangi bir mesaj verilmedi" diye konuştu. Başçı, gelişen ülkelerdeki risk primlerinin düşmesinin de para girişinde etkili olduğunu söyledi.

Başçı, Türk Lirası’ndaki değerlenmeyle ilgili olarak "Güçlü parasal sıkışlaştırmanın ve yakın dönemdeki belirsizliklerin sona ermesiyle Türk Lirası bir miktar değer kazandı. Alınan tedbirler, risk primlerindeki iyileşme ve alınan tedbirlerle Türk Lirası’nda tüm vadelerde güçlenme görüyoruz" dedi.

Kredilerin büyüme hızının azalmasının sağlıklı bir gelişme olduğunu vurgulayan Başçı, "Finansal istikrar için en önemli etken kredilerin büyüme hızıdır. BDDK düzenlemeleri sonucunda tüketici kredilerinin büyüme hızı ticari kredilerin büyüme hızına göre daha yavaş bir seyir izlemeye başladı, özellikle Şubat ayından itibaren. Bunu sağlıklı bir gelişme olarak görüyoruz. Kredi kompozisyonu ve üretimi net ihracatı destekleyici yönde bir seyir izliyor şeklinde yorumluyoruz" dedi.

"ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 7,6"

Merkez Bankası Başkanı Başçı, enflasyon görünümüyle ilgili ise şu ifadeleri kullandı:

Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecek. Yıllık kredi büyüme oranının yıl sonunda yüzde 15’e yakınsayacağı bir çerçeveyi esas alıyoruz. Amacımız hem enflasyonu hem nominal faiz oranlarını daha düşük seviyeye getirmek. Hiçbir tedbir alınmasaydı, enflasyon ve döviz kurlarında daha fazla bozulma olacaktı. Şubat ayı toplantısında karar alınsa o zaman daha yüksek bir faiz artışı yapmak gerekebilecekti. İlave bir sıkılaşma ihtiyacı görmüyoruz, görürsek likidite politikasıyla yapmayı tercih ediyoruz. Bundan sonraki adım faizlerde ölçülü ve kademeli indirim olabilir. Kısa vadeli faizlerin uzun vadeli faizlere göre yüksek kalmasını sağlayarak bu adımları atabiliriz. Burada önemli olan enflasyon, döviz kurları ve kredilerin bizim istediğimiz şekilde gidip gitmediği. Bu ay ve önümüzdeki ay enflasyonda belki bir miktar yükseliş devam edebilir. Baz etkisiyle yıllık enflasyonda iki ay bir artış göreceğiz. Beklentilerde bir iyileşme görüyorsak da, enflasyonun kendisi de kararımızda etkili olacaktır. 2014 sonunda enflasyonun yüzde 70 olasılıklı orta nokta yüzde 7,6 olmak üzere yüzde 6,4 - 8,8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2015 sonunda enflasyonun yüzde 70 olasılıklı orta nokta yüzde 5,0 olmak üzere yüzde 3,2-6,8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Hedefimiz yüzde 5’tir burada hiçbir revizyon söz konusu değildir"

2014 yıl sonu gıda fiyat artış oranına dair varsayımı yüzde 8’den yüzde 9’a yükselttiklerini beriten Başçı "Petrol ve ithalat fiyatlarında beklentilerimizin üzerinde gelişme gerçekleşti, 0,1 puan etki sözkonusu. Bu güncellemenin 2014 yıl sonu enflasyon tahminine etkisi yaklaşık 0,3 puan yukarı yönlü olmuştur. Mayıs ayında döviz rezervlerine 2 milyar dolarlık ihracat kredilerinden dönüş sözkonusu olacaktır. Haziran ayında döviz rezervlerine 1,7 milyar dolarlık ilave olacaktır. Sermaye akımına bağlı olarak döviz alım ihalesi miktarlarını daha azaltabilir veya sonlandırabiliriz. Makro ihtiyati araçlarda destekleyici adımlar atabiliriz

Merkez Bankası’nın elinde zorunlu karşılıklarla ilgili araç seti var. Tek boyutlu değil iki boyutlu bir para politikası izleme olanağına sahibiz. Zorunlu karşılıkların oranı ve ödenebilecek faiz elimizdeki araçlardır. İkinci bir risk durumuna karşı yapılabilecek bir öngörüdür" ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 30 Nisan 2014, 13:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0