Muğla'nın Bodrum ilçesinde düzenlenen "1. Uluslararası Down Plaj Futbol Festivali"ne katılan Uluslararası Down Sendromlular Federasyonu (UDF) Başkanı Muhammed Abdullah Tuncay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 22 ülkede ve 25 şehirde teşkilatlandıklarını belirtti.
Tuncay, Türkiye'nin down sendromlular alanında en güçlü sivil toplum kuruluşu olduklarını kaydetti.
Yurt genelinde 100 binin üzerinde down sendromlu kişi olduğunu ifade eden Tuncay, toplumsal farkındalığı oluşturmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Downlu çocukları sporun dışında hayata katmak istediklerini aktaran Tuncay, "18-20 yaşına kadar bu çocuklarımız her türlü eğitimi alıyor. Devlet her türlü eğitimi sağlıyor. Biz de bu çocuklarımıza iş imkanı sağlamak istiyoruz, anne ve babalarına bağlı ama bağımsız hayat sürsünler istiyoruz." diye konuştu.
UDF ile Türkiye Aşçılar Federasyonu iş birliğiyle Down Şefler Türkiye Projesi'ni başlattıklarını anlatan Tuncay, 12 ilde 27 çocuğun akademik aşçılık eğitimi aldığına dikkati çekti.
Tuncay, "Eğitim alan downlu çocuklarımızın hepsi 5 yıldızlı otellerde kayıtlı ve resmi aşçı olacaklar. Bu, dünyada bir ilk. Bunu önümüzdeki yıl daha da çoğaltacağız. Spor yapan çocuklarımızın meslekte olması lazım, para kazanması lazım. Kendilerini hayatın içinde hissetmeleri lazım." şeklinde konuştu.
Tuncay, devlet desteği almak yerine sponsorlar aracılığıyla bir dizi faaliyetler yürütmeye çalıştıklarını da anlattı.
"223 'melek yüzlü'yü iş sahasına kazandırmak istiyoruz"
Downlu çocukların artık hayatın her yerinde olmasını istediklerini vurgulayan Tuncay, şöyle devam etti:
"Biz onlara 'melek yüzlüler' diyoruz. 'Melek yüzlülerin' sporda, sanatta, kültürde özellikle de iş hayatında mutlaka olmaları lazım. Türkiye'nin ve dünyanın melek yüzleri artık iş piyasasında. Onlar bir gün bir restoranda, bir gün çok güzel bir AVM'de mağazada önemli bir kurumda karşınıza çıkabilir. Biz melek yüzlülerimize her türlü imkanı sağlamak istiyoruz. UDF olarak yıl sonuna kadar 223 'melek yüzlü'yü iş sahasına kazandırmak istiyoruz. Şu anda devlet eğitimde, sağlıkta, evde bakımda çok ciddi destekler veriyor. Sivil toplum kuruluşları olarak devletin ve hükümetin yapmış olduğu bu destekleri doğru projelerle hayatın içine katmalıyız. Özellikle iş piyasası çok önemli. Başarılı milli sporcularımıza da iş imkanı sağlayacağız. Onlar olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonluğunda aldığı madalyaları gerçek kalıcılığı iş hayatında meslek edinerek kendilerine bağımsız başarılı insanlar olacaklar."
Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2018, 22:40