Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özafşar, Sayıştay raporunda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın döner sermaye kaynaklarından kullandığı 23 milyon liranın akıbetinin nerede olduğunun bilinmediğiyle ilgili haberler üzerine basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Özafşar, “Bu gündeme gelen haberler ve ileri sürülen iddiaların gerçeklikle hiçbir alakası yoktur. Diyanet İşleri Başkanlığı kendisine tahsis edilen bütçeyi usül ve esaslarına göre harcamaktadır. Bunların denetimi ilgili kurumlar tarafından usulüne uygun şekilde yapılmaktadır. Burada birbirine karıştırılan bir husus var. Yanlış bilgilendirme manipülasyon ve farklı bir algı oluşturma çabası var” diye konuştu.
“Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Maliye Bakanlığı saymanlığı tarafından denetlenen döner sermaye işletmesinin kendisine tahsis edilen limitler içerisindeki harcamaları farklı bir vurguyla ve algıyla sanki bütçe kaynaklarıymış gibi gösterilmek istenmektedir” ifadesini kullanan Özafşar, şunları söyledi:
“Kamuda döner sermayeler var. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda da döner sermaye işletmesi vardır. Bu işletmenin limiti kanunumuzla birlikte 20 milyona çıkartılmıştır. 20 milyon içerisinde iş ve işlem yapma yetkisi verilmiştir. Herhangi bir kaynak tahsil edilmemiştir, para verilmemiştir. Sadece kitap basımı, kitap dağıtımı ve yayınlarla ve kanunda belirtilen işlemlerle 20 milyonluk limit içerisinde iş ve işlem yapma yetkisi verilmiştir Diyanet İşleri Başkanlığı Döner Sermayesine. Şayet buradan elde ettiği kar olursa bu karda devlete gelir olarak iade edilir. Şimdiye kadar geriye baktığımızda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın döner sermaye üzerinden her sene belli bir miktarda çok ciddi yekûnu devlet bütçesine gelir olarak kazandırıldığı görülmektedir. Geçtiğimiz yıllarda da aynı şey söz konusu olmuştur. Bu bir bütçe geliri değildir. Bütçe tarafından Diyanete herhangi bir para verilmiş değildir. Döner sermaye işletmesinin yaptığı işlerden elde ettiği miktardır. Bunun da muhasebesini Maliye Bakanlığı yapmaktadır. Bu bilgiyi birbirine karıştırarak, basına yansıtmak suretiyle sanki Diyanet İşleri Başkanlığı bütçe fazlası bir harcama yapmış, sanki Diyanet İşleri Başkanlığına bütçeden verilen 23 milyonluk bir miktar var, onu harcamış da harcadığı yerleri gösterememiş gibi bir algı oluşturulmaktadır maalesef. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın veremeyeceği hiçbir hesap yoktur. Bütün hesapları son derece titiz bir şekilde tutulmaktadır. Aynı şekilde hem Maliye Bakanlığı’na hem de TBMM’ye usul ve kaideler çerçevesinde hesabını vermektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı döner sermayesinden elde ettiği devlete gelir kazandırmışken sanki bu geliri hesabı verilmeyen bir miktarmış gibi yansıtma durumu söz konusudur. Esef verici bir durumdur. Ümit ediyorum kasıtla ortaya çıkmamıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı gibi son derece saygın itibarlı bir müesseseyi rencide edecek milletimizin vicdanını yaralayacak böyle bir haberin yapılmasından dolayı üzüntümüzü ifade ediyoruz.”
Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2015, 15:38