Bursa'daki Ahilik Kutlamalarına Fırıncıların Protestosu Damga Vurdu

Bursa’da Ahilik Haftası kutlamalarına fırıncıların yanık ekmekli protestosu damga vururken, kuaförler ise Soma'daki maden faciasını canlandırdı.

Bursa'daki Ahilik Kutlamalarına Fırıncıların Protestosu Damga Vurdu
banner98
 Bursa Fırıncılar Odası, Ahilik Haftası kutlamalarında kendilerine ayrılan standa yanmış ekmek bıraktı. Fırıncılar Odası üyeleri, Bursa’da faaliyet gösteren 140 adet kaçak fırınla yoğun mücadeleleri sebebiyle kutlamalara katılmadıklarını dair afiş astı.
Sabah Atatürk anıtına çelenk bırakılmasının ardından Ahilik Haftası kutlamaları Orhangazi Parkı'nda yapılan programla devam etti. Orhangazi Parkı'ndaki kutlamalarda, minibüsünde unutulan 4 bin 650 lirayı sahibine teslim eden Abdurrahim Aktaş yılın esnafı seçildi. Aktaş’a plaket ve ödülünü Vali Münir Karaloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe verdi. Bursa milletvekilleri Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, Hakan Çavuşoğlu ve Turhan Tayan ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay ve Ticaret İl Müdürü Zübeyr Tokgöz’ün de katıldığı programda, Bilecik Edebali Kültür ve Araştırma Derneği Başkanı Arif Durmuş’un konuşmasıyla, ‘şet kuşatma töreni’ adı verilen esnafın kalfalıktan ustalığa geçişi temsili olarak canlandırıldı. Programa vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.
Esnafların stant açtığı programa Uludağ Mehter Takımı ile Tahtakıran Kılıç Kalkan Ekibi gösterileriyle renk kattı. Bursa Kuaförler Odası üyeleri de saç tasarımı yaptı. Bir kuaföre madenci makyajı yapılarak Soma faciası anıldı. Yüzü kömür isiyle boyanan madenci, baretiyle yere yatarak madencilerin dramına dikkat çekti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, törende yaptığı konuşmada, ahilik kültürün anlattı. Ahiliğin, Ahi Evran Hazretleri tarafından Hacı Bektaş-ı Veli Hazretleri’nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilatı olduğunu belirten Başkan Altepe, “Ahilik, yenilik ve güzellik hareketi olarak adeta bir rönesanstır. Asırlarca toplumumuzun fertlerini birbirine yaklaştırıp aralarında dayanışma kurulmasını sağlamış, birlik ve beraberliğimizin en önemli unsurlarından olmuştur. Ahilik, din, dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeyen, herkese eşit muamele yapılan bir anlayışın timsalidir. Zengin-fakir ayrımı yapmayan ahilikte, çalışmak ve üretmek, alın teri ile kazanmak esastır” dedi.
Bugünün esnafından da örnekler veren Başkan Altepe, “Ahilik, iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin, bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo ekonomik düzendir. Bu güzel meziyetlerin içinde bizim değerlerimiz olan dostluk, kardeşlik, birbirimizin kusurunu affetmek, dürüstlük, çalışkanlık, açık olmak, hak, helal-haram, kul hakkını gözetmek, işi en iyi şekilde yapmak, mert olmak, vatanını, toprağını, ülkesini, insanlarını sonuna kadar koruyabilmek gibi kavramlar da vardır” diye konuştu.
Başkan Altepe, bu değerlerin bir toplumun olmazsa olmazlarından olduğuna işaret ederek, “Her zaman işimizi daha iyi yapacağız ve aynı zamanda güçlü olacağız, büyük olacağız. Herkes yaptığı işi en iyi şekilde yaparsa, en kaliteli şekilde yaparsa, Türkiye güçlü, Türk ekonomisi daha büyük, hepimizin işi de çok daha iyi olacaktır” dedi.
Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi’nin her zaman esnafın yanında olduğunu sözlerine ekledi.
BESOB Başkanı Arif Tak ise esnafın şehre değer kattığına işaret ederek, Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramının Türkiye’de 27 yıldır kutlandığını söyledi. Tak, esnafa her zaman destek olan Vali Karaloğlu ile Başkan Altepe’ye plaket verdi ve ahilik kostümü hediye etti.
Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2014, 18:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0