Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, buluntu eşyaya sahiplenmenin caiz olmadığına hükmetti. Kurul, büyükşehirlerde nüfus yoğunluğu sebebiyle sahibine ulaşılamayan buluntu eşyaların ise devlet yetkililerine teslim edilmesi tavsiye edildi.
Bir vatandaşın, "Buluntu eşya (lukata) ile ilgili hükümler nelerdir?" sorusunu değerlendiren Din İşleri Yüksek Kurulu, başkalarının rızası olmadan mallarını ellerinden almak caiz olmadığı gibi, kaybettikleri mal ya da eşyayı alıp sahiplenmenin de caiz olmadığının altını çizdi. Kurul kararında, "Bir kimse bir yerde bir miktar para veya eşya bulsa onu sahibine vermek üzere alabilir. Ancak kendine mal edinmek üzere alması başkasının malını gasp etmek hükmündedir." denildi.
TELEF OLABİLECEK ŞEYLERİ BULUNAN YERDEN ALMAK VACİP, TELEF OLMAYACAK OLAN EŞYAYI ALMAK MÜBAHTIR
Kurul, buluntu eşya konusunda takip edilecek yöntemi de şöyle açıkladı: "Bulunduğu yerde bırakıldığı takdirde telef olmasından korkulan bir şeyi sahibine vermek üzere almak vacip; telef olmayacak şeyleri almak ise mubahtır. Bir kimse bulduğu bir şeyi alırken, onu sahibine teslim etmek üzere aldığına çevresindekileri şahit tutar. Bulunan eşyanın sahibi çıkar ve onun kendisine ait olduğunu ispat ederse eşyayı ona teslim eder. Buluntu eşya, onu sahibine vermek üzere alanın yanında emanet durumundadır. Bir kusuru olmaksızın bu mal kaybolsa veya telef olsa, sahibi çıktığında bedelini ona ödemekle yükümlü olmaz. Buluntu eşyayı elinde bulunduran kimse bunu malın değerine göre uygun görülen bir süre ilan eder ve bekler."
BÜYÜKŞEHİRLERDE BULUNTU EŞYAYI EN İYİSİ DEVLETE TESLİM EDİN
Sahibi çıkmayan buluntu malı yoksul kimselere sahibi adına tasadduk edebileceğini (Allah rızası için vermek); kendisi muhtaç ise ondan istifade edebileceğinin vurgulandığı Din İşleri Yüksek Kurulu kararında, "Ancak, daha sonra sahibinin çıkması halinde bedelini öder. Sahibinin aramayacağı düşük değerli şeyler ise beklemeye gerek kalmaksızın ihtiyaç sahiplerine verilebilir; bulanın ihtiyacı varsa o da kullanabilir. Zamanımızda yerleşim yerlerinin kalabalıklaşması nedeniyle buluntu malların devlet yetkililerine teslim edilmesi uygun olur. Zira günümüzde, kayıp eşyalar için bürolar kurulmuş olup, buralarda mallar daha güvenli bir şekilde muhafaza edilebilmekte, ayrıca buralar kaybedenler için de müracaat mekanı olmaktadır. Bu nedenle, kayıp bir malı bulan kişinin bunu alıp devlet yetkililerine teslim etmesi uygun olur." ifadeleri yer aldı.
Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2013, 10:20
''Buluntu eşyayı sahiplenmek caiz değildir''
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, buluntu eşyaya sahiplenmenin caiz olmadığına hükmetti.
YORUM EKLE
1
İstifa Aile İçiymiş!
2
Rüşvet ve yolsuzluk operasyonu
3
''AKP halkı yanıltıyor''
4
MHP’den 'gizli ittifak' açıklaması
5
''AB Türkiye konusunda samimi değil''
6
Yolsuzlukta 3 ayrı soruşturma yürütülüyor
7
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan 'Gezi Eylemleri'...
8
Vali Mutlu:''Detaylı bilgi paylaşımı mümkün...
9
Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun detayları
10
Hamilelikte aşırı kusmaya dikkat
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:14
GÜNEŞ
07:41
ÖĞLE
12:53
İKİNDİ
15:31
AKŞAM
17:55
YATSI
19:17
SAYFALARTüm Sayfalar