Bu Besinler İnmeye İyi Geliyor!

Plakların (lezyonlar) artar damarlar da biriktiği zaman kan akışını engellediğini bunun da bir inme veya kalp krizi ile sonuçlandığını belirten Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, inmeye iyi gelen besinlerin olduğunu söyledi.

Bu Besinler İnmeye İyi Geliyor!
banner98

Plakların (lezyonlar) artar damarlar da biriktiği zaman kan akışını engellediğini bunun da bir inme veya kalp krizi ile sonuçlandığını belirten Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, inmeye iyi gelen besinlerin olduğunu söyledi.

Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, “Kalp gibi beyinde düzenli fonksiyon gösterebilmek için sürekli bir kan, oksijen ve besine ihtiyaç duyar. Plaklar (lezyonlar) artar damarlarda biriktiği zaman kan akışını engeller bu da bir inme veya kalp krizi ile sonuçlanır. Kan akışını etkileyen bir durum hem kalp hem de beyin için bir risktir. Bu sebeple zararlı oksidasyonu ve plak birikimini önleyen kalp dostu tüm besinler sağlıklı beyin fonksiyonlarının devamlılığı içinde gereklidir. Sağlıklı bir diyet hem yaşlanma ile oluşan bilişsel gerilemeyi hem de Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıkların oluşumunu azaltır” dedi.

Uzman Diyetisyen Yıldırım beyin krizine (inme) iyi gelen besinleri şöyle sıraladı:

“Balık: Özellikle somon, alabalık, sardalye ve uskumru çoklu doymamış yağ asidi omega 3’ten zengindir. Beyin hücrelerindeki yağ asitlerinin yaklaşık yüzde 40’ı DHA’dan oluşur. DHA beyin hücreleri arasında sinyal iletiminde görev alır, balık yağındaki temel yağ asitlerinden biridir. Kan pıhtılaşmasını önleyerek inme riskini azaltır. Kalp hastalığına yol açan bir tür kan yağı olan trigliserid seviyelerini azaltır. Her hafta en az 150 g yağlı balık tüketin. Haftada 3 kez balık tüketenlerde DHA seviyeleride artış gösterdiğinden Alzheimer hastalık riski de yüzde 39 daha az görülmektedir.

Yeşil sebzeler: Lahana, pazı, kara lahana, brokoli, ıspanak gibi yeşil sebzeler çok güçlü vitamin, lif ve antioksidan kombinasyonlarını içerir. Beyin sağlığı ile de ilişkili oldukları saptanmıştır. Brokoli, lahana ve diğer yeşil yapraklı sebzeleri fazla tüketen kadınlarda bilişsel gerileme daha az görülmüş olup, algı ve hafızayı ölçen testlerde daha başarılı oldukları gözlenmiş ve beyin yaşı 1-2 yıl kadar gerilemiştir. Hergün en az 1/2 su bardağı yeşil sebze tüketin.

Tam tahıllar: Yulaf ezmesi, arpa, tam buğday ve kinoa gibi tahıllar beynin yakıt enerjisini sağlayan iyi karbonhidratlardır. Günlük aldığınız tahılların en az yarısı tam tahıllardan gelmelidir. Yulaf ve arpa çözünür lif içerir, kolesterolle savaşır. Kolesterolü çeker ve arterlerde plak oluşumunu engeller. Temiz arterler düzenli kan akışı sağlar, hem inme hem de demans (bunama) gelişme riski azalır.

Fındıkgiller: Ceviz, pekan cevizi ve badem iyi bir E vitamini kaynağıdır. Kanın oksijeni beyine taşıması için gereklidir ve sağlıklı bir dolaşım sistemini destekler. E vitamini aynı zamanda bir antioksidan olarak kalp ve beyin hücrelerini moleküler hasardan korur. Haftada 3-4 kez 1/3 bardak fındıkgiller ya da 2 yemek kaşığı yağlı tohumlardan tüketin.

Kırmızı, mor ve mavi meyveler: Yaban mersini, frenk üzümü, böğürtlen, kiraz ve üzüm gibi meyveler antosiyanin adlı antioksidandan zengindir. Bir antioksidan olarak beyin hücrelerinde oksidasyonu ve serbest radikal hasarını önler. Antosiyaninler nörolojik hastalıkları azaltmada, daha iyi bir hafıza ve bilgi birikimi sağlamada etkili rol oynar. Günde yarım su bardağı bu meyvelerden bulundurmaya çalışın.”
Güncelleme Tarihi: 25 Şubat 2017, 12:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0