İnegöl’ün Hamamlı Mahallesi'nde ikamet eden Münür Bali (33), traktör tamirciliğindeki deneyimini kullanarak otomobil yapmaya karar verdi. Profil, motosiklet motoru, plastik parçalar, sac, buzdolabı parçaları gibi malzemeleri kullanarak, otomobil yapabilmek için düğmeye bastı. Önce yapacağı otomobilin plan ve projesini çıkartan mucit Münür Bali, harcadığı iki yıllık beyin gücü ve el emeği sonucunda hayalindeki otomobilini üretti. Mahalledeki gençlerin ön kaput kısmına Ferrari amblemi yapıştırıp Yerli Ferrari ismini verdiği otomobil, mahallede test sürüşlerine başlarken, mahalle sokaklarındaki deneme sürüşlerinde otomobil büyük ilgi gördü. Tamamen yerli üretim olan ‘Yerli Ferrari’nin tek eksiği ise geri vitesinin olmaması. Kendi el emeği üretiminin, henüz temellerini oturtan mucit Münür Bali, geri vitesi olan sistemi oluşturup otomobilini daha da geliştirmeyi planlıyor.
TEK EKSİĞİ GERİ VİTESİ
Mahalle sakinlerinin ve özellikle çocukların tur atmak için adeta sıraya girdiği otomobille ilgili bilgiler veren mucit Münür Bali, 7-8 sene traktör tamirciliği yaptığını, küçüklükten beri bu tür işlere meyilli olduğunu belirterek, “Tamir ve yeni bir şeyler üretme konusunda merakım vardı. Bundan dolayı traktör tamirciliğine başladım. 7-8 yıl bu işi yaptıktan sonra bıraktım. O dönemde aklımda böyle bir fikir vardı. İki yıldan beri bu otomobili yapmaya uğraşıyorum. Bunu yapmak için profil, ön takım, akis, motosiklet, plastik, sac, buzdolabı parçaları kullandım. Test sürüşlerine başladıktan sonra esiklikler ortaya çıkıyor ve buna göre daha da geliştiriyorum. Şu an camlarının ölçüsünü aldım, ön ve yan taraflara cam taktıracağım. Geri vitesi olmadığı için şanzımanını değiştireceğim. Koltukları, deri sandalyenin ayaklarını keserek yaptım. Adını koymadık ama arkadaşlar geldi Ferrari amblemini yapıştırdılar ve ‘Yerli Ferrari’ ismini koydular. Görenler şaşkınlıkla bakıyor. Özellikle çocuklar büyük ilgi gösteriyor. Ben de bazen alıp mahallede tur attırıyorum. Evrakları falan olmadığından şu an trafiğe çıkmıyorum” dedi.
“MUCİT KARDEŞİMİZİN İCADININ DEĞERLENDİRİLMESİNİ İSTİYORUZ”
Mahallelerinden çıkan mucit Münür Bali’yi tebrik eden Hamamlı Mahallesi Muhtarı Recep Ötünbek ise, “Mahallemiz sakinlerinden Münür Bali, gerçekten güzel bir eser ortaya çıkarmıştır. Kendisine teşekkür ederim. Bu işlere gerçekten meraklı ve tecrübeli, kafası çalışan bir arkadaşımızdır. Kendisi sanayide traktör tamirciliği yapıyordu. Şu anda mahallemizde yaklaşık 100 adet traktör var, arıza durumunda iyi kötü buradaki tamir işlerini köylüye yardım etmek amacıyla maddi yönden bir şey beklemeden yapıyor. Bu mucit kardeşimizin icadının Bursa’daki veya Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki fabrikalarda değerlendirilmesini istiyoruz. Kendisini daha da geliştirmesi için güzel yerlerde görmek isteriz. Birilerinin, ülkemiz menfaatine elinden tutmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.