"ET FİYATINI UYGULAMIYORUM DİYEN KİM?"
Bakan Çelik, gazetecilerin kırmızı ette fiyatın düşürüldüğünün açıklanmasının ardından vatandaşların kasaplarda ve marketlerin et reyonlarında etin aynı fiyattan satılmasına tepki göstermesine yönelik soruya da şöyle yanıt verdi:
"Et, süt ve ekmek gibi ürünler halkımızın zaruri tüketim maddesi. Biz serbest piyasadan yanayız. Bu kurallar geçerlidir ama serbest piyasa koşullarında olumsuz kural anlamını taşımamalı. Bu anlamda biz etle ilgili kuşbaşı, karkas etle ilgili bakanlığın aldığı karar değil kırmızı etle ilgili bütün birliklerin, Türkiye Kasaplar Federasyonu ile birlikte aldığımız karar bu. Kararın içeriği çok net. Diyoruz ki Türkiye hayvan fuarlarının sayısını artırsın. 1 milyon ton kırmızı et üretimi var. 2 milyon tona çıkaralım. Et tüketimimiz de üretimimiz de artsın, kendi üretimimiz de artsın. 50 bin ton elimizde her an ithal edebiliriz ama bu üreticinin lehine olan bir durum değil. Biz et ithal etmeyelim taban fiyatları belirleyelim ve kendi hayvan varlığımızı artırarak birlikte yürüyelim anlayışı çerçevesinde bu kararı aldık. Altı aylık süre koydum. Karkas yağsız 23 lira, kıyma 32 tavan, kuşbaşı 34 tavan olmak üzere fiyat belirlendi. Normalde 22- 23’e kasap eti aldığı zaman ’yüzde 40 fire yapıyor’ dediler. Yaptığı fiyat 34 lira. Bu hesapları yaparken taşın altında herkesin eli olacak anlayışıyla yaptık. ’Uygulamıyorum uymam’ diyen kim? Merak ediyorum. 78 milyona karşı sorumsuz davranan kasaba, fırın, süt sanayicisine sesleniyorum. Aldığımız kararları uygulamak son derece önemli. Süte 4 milyon lira destek sağlamayı karar altına aldık. Süt fiyatlarının 1 lira 15 kuruştan aşağı alınmaması ile ilgili karara varıldı. Siz bunu uygulamıyorsanız bakanlığa ne gerek var? Ekmek maliyeti 65 kuruş. Siz işletme hatalarımızı 78 milyona fatura edemezsiniz. Halkın 250 gram ekmeği ile oynatmayız. Her ilde müdürlüklerimiz can hıraç şekilde bu işin peşinde olacak. Aldığımız kararlar konusunda laf olsun diye bu kararlar alınmıyor saatlerce diyalogla bu karar alınıyor."
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, tarım alanlarının imara açılmasıyla ilgili gelen soruyu ise "Türkiye’de tarım alanı 24 milyon hektar. 19 milyon hektarı kullanılabiliyor. Türkiye’de ve dünyada tarım alanları azalıyor. Türkiye yasal düzenlemeler var. Tarım alanlarının bölünmemesi, ovaların korunmasıyla ilgili düzenlemeler yaptık. Biz bunların uygulanmasıyla ilgili bakanlık olarak asli görevimizi yapacağız. İnsanlığın çıkış noktası tarım. Tarım alanları heba edilirse birçok üründe dışa bağımlı hale gelirsiniz. Ben ’ille de toprak’ diyorum. Topraktan geldik toprağa döneceğiz. Toprağın kıymetini bilelim. Biz ise toprağı betonlaştırıyoruz, çoraklaştırıyoruz" diye yanıtladı.
Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2016, 17:40