ESER VÜCUDA GETİRİLDİ
Kullanılan fotoğraflarla ilgili olarak albümde mekân, unvan, kişi ve görevleri ile zaman açıklaması yapılarak klasik albüm anlayışından çıkılıp adeta bir eser vücuda getirildi.
Prof. Dr. Bilge Sükan ve Yrd. Doç. Dr. Necdet Aysal’ın hazırladığı albümle ilgili şu başlıklar dikkat çekti:
- Albümün çalışmalarına 1998’de başlandı.
- Fotoğraflardaki bazı tarihi kişiliklerin ve tarihlerin saptanmasında Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen’den yardım alındı.
- Albümde, yüz hatları net olarak ayırt edilemeyen ve kimlikleri kesin olarak belirlenemeyenler için yanlış isim vermek yerine hiçbir bilgi verilmemesi tercih edildi.
- Fotoğrafların altında unvan ve görev bilgileri verilirken orijinal (Osmanlıca) adlandırmaları yerine genç kuşağın anlaması açısından Türkçe karşılıkları kullanıldı.
REKTÖR: “DEPOLARDAN ÇIKARILMASI ÇOK ÖNEMLİ”
Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş ise albümle ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Türk çağdaşlaşma sürecinin daha iyi anlaşılması, algılanması ve anlatılmasında Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e ait fotoğraflar vazgeçilmez tarihi materyallerdir. Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Arşivimizde hem bilimsel hem de popüler bağlamda tüm ilgili çevrelerin bakış açılarını geliştirebilecek çok sayıda fotoğraf bulunuyor. Fotoğrafların depolarından çıkarılarak araştırmacıların hizmetine sunulması ve kamuoyu ile paylaşılması, üniversitenin toplumla iletişimi açısından büyük önem arz ediyor. Söz konusu albüm bu amaçlarla oluşturuldu.”
Güncelleme Tarihi: 29 Ağustos 2014, 14:29