Zonguldak Çevre ve Şehircilik Müdürü Hasan Öztürk, 17 Şubat 2014 tarihinde Alaplı İlçesi'nde denizin 3 kilometrelik kıyı şeridinin kızıl tabakayla kaplanması üzerine Valilikçe konuyla alakalı başlatılan çalışma hakkında bilgiler verdi.
Olayın ardından süreci değerlendiren Öztürk, “Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca yerinde inceleme yapılmıştır. Yapılan inceleme sonucunda; Alaplı Bölge Trafik Şube Müdürlüğü önlerinde söz konusu kıyı şeridinin deniz yüzeyinin kızıl bir tabaka ile kaplandığı tespit edilmiştir. Deniz yüzeyinden Halk Sağlığı Müdürlüğünce su numunesi alınarak İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesine analizi yapılmak üzere gönderilmiştir. Ayrıca yine aynı konu ile ilgili olarak Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı Kdz. Ereğli TCSG-301 Komutanlığınca Valiliğimize gönderilen 17 Şubat 2014 tarihli ve 14 sayılı yazısında bahse konu olayın Alaplı Kaymakamlığınca 15.02.2014 tarihinde bildirilmesi sonucunda yerinde incelemeler yapıldığı ifade edilerek, kirli yüzey etrafında kirliliğe sebep olabilecek herhangi bir gemi veya deniz aracı, denize dökülen herhangi bir akarsu, denize yakın bir bölgede faaliyet gösteren herhangi bir işletmenin bulunmadığı, bildirilmiştir. Bununla birlikte olayın gerek internet ortamında yapılan araştırmalar gerekse Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığında görevli Çevre ve Su ürünleri Mühendislerinden alınan görüşler neticesinde kırmızı tabakanın plankton patlamasından meydana geldiği değerlendirilmiştir” dedi.
Tabakanın renginin organik maddeler ve tek hücreli alg ile planktonların değiştirdiğini ifade eden Öztark, şöyle dedi:
“Teknik elemanlarınca gözlemsel verilere dayanılarak yapılan literatür araştırmasında kaynaklarda; denizin her zaman mavi olarak görünmeyeceği bazen yeşil, bazen kırmızı, bazen de kahverengi olarak da görünebileceği bunun nedeninin de sudaki organik maddeler, asılı duran maddeler ve denizde yaşayan tek hücreli alg ve planktonların deniz suyundaki sıcaklığın aniden soğuması ve aniden ısınması sonucunda toplu halde ölmeye başlamasının olduğu ifade edilmektedir. Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca da aynı değerlendirme yapılmış olup olayın deniz suyu sıcaklığının bir anda artması ile Zonguldak İli Merkez ilçe sınırı da dahil olmak üzere tüm sahil boyunca yer yer deniz içerisinde alglerin (plankton) aşırı üremesi sonucunda bakteriyolojik alg (plankton) patlamasının meydana geldiği ve deniz yüzeyinde bazen beyaz-kahverengi bazen de kırmızı köpüğümsü bir örtünün oluştuğu konusunda öngörüde bulunulmuştur. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden gelecek numune sonuçlarına ait raporlarda kamuoyuyla paylaşılacaktır.”
Güncelleme Tarihi: 25 Şubat 2014, 11:50