Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Bursa Şubesi geleneksel ‘Aylık Buluşma Toplantıları’nı sürdürüyor. Almira Otel’de gerçekleşecek toplantının konuğu olan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “Güncel Ekonomik Değerlendirmeler ve Genç İş İnsanlarına Öğütler” konu başlığında bir söyleşi gerçekleştirdi.
Toplantıya; TÜGİAD Genel Merkez Başkan Vekilleri, Bursa’da faaliyet gösteren çok sayıda sivil toplum kuruluşunun başkan ve temsilcileri ile Bursalı iş insanları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını TÜGİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Onur Özkul yaptı.
Nihat Özdemir’i TÜGİAD Bursa üyeleriyle buluşturmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren TÜGİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Onur Özkul, “Sayın Nihat Özdemir, takip ettiğim örnek aldığım biri. Kendisini uzun zamandan beri üyelerimizle buluşturmayı arzu ediyorduk çok şükür gerçekleşti. Biz gençlerin çok büyük özgürlükleri var, hata yapabilme özgürlüğü. Çok büyük şansları var takip edebilme örnek alabilme şansı gibi. Bu anlamda kişisel gelişimimize katkı sunacak rol model kişilerle bir araya gelmeyi önemsiyoruz. Bizlerin yaşadığı serüveni böyle önemli büyüklerimizin tecrübeleriyle dinlemek bize ışık tutuyor” dedi.
“Övündüğümüz genç nüfus başımıza problem haline gelebilir”
2017 yılın sonuna geldiğimizi belirten Özkul, oldukça zor bir yılı geride bıraktıklarını ifade etti. Özkul sözlerini şöyle noktaladı: “Son yıllarda ülkede ve dünya genelinde yaşanan sorunların etkileri de hala sürüyor. Fakat buna rağmen güzel olan bir şey var; omurgayı oluşturan bankacılık sitemi ve büyümenin devam etmesi. Bu da bizim ülkemize olan güveni tazelememize sebep oluyor. Fakat yine de bugün üreten insanların başında öncelikli sorun bugüne kadar övündüğümüz genç nesil. Çünkü bizler istihdam bulma konusunda çok ciddi zorluk çekiyoruz. Açıklanan işsizlik rakamlarının aksine işçi bulmakta çok zorlanıyoruz. Gelecekte bu genç nüfusu iş hayatına doğru bir şekilde kanalize edemezsek, bu genç nüfus önemsediğimiz bir şey olmaktan çıkıp, başımızda bir problem haline gelebilir.”
Gecenin konuk konuşmacısı olan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de gençlerle bir arada olmaktan keyif aldığını belirtti. Bursa’nın kendisi için önemli bir şehir olduğunu söyleyen Özdemir, Güney Marmara’nın Türkiye’nin önemli bölgelerinden biri olduğunu ifade etti. İnşaat ve enerji sektöründeki faaliyetlerinden bahseden Özdemir, “Biz Çanakkale Köprüsü'nde iki Kore iki Türk firması olarak çalışıyoruz. Çok önemli bir proje olacak ve bölgeye de epey değer katacak. İki kule arasında 2023 metre ile dünyanın en büyük, en uzun köprüsü olacak. İnşallah bunu 2023'ten önce açmayı planlıyoruz” dedi.
“Sabiha Gökçen’i aldığımız yolcu sayısı 3 milyondu, şimdiyse 25 milyon”
İstanbul'da devam eden 3. Havalimanı'na ilişkin de son durumu da paylaşan Özdemir, "3. Havalimanı'nda çalışmalar son hızıyla devam ediyor. Son 1 yılımız kaldı. İnşallah 2018'in bugünlerinde 3. Havalimanı açılmış olacak. Artık Türkiye'deki insanlar ve yabancı insanlar 3. Havalimanı'ndan uçuş yapacaklar. Rusya’da 2018 dünya kupası finalleri için Rostov kentinde yapılan yaklaşık 8 milyon yolcu kapasiteli Rostov Havalimanı da birkaç gün içinde açılacak. Önemli havalimanlarından biri olan Sabiha Gökçen’i ise aldığımız zaman, bu havalimanından 3 milyon yolcu geçiyordu. Şimdi ise 25 milyonun üzerinde yolcu geçiyor” diye konuştu.
“Her sektörde ilk 10’a girmeye hedefliyoruz”
Türkiye artan nüfusu, gelişen ve büyüyen ekonomisiyle 2023 hedeflerini yakalama veya yaklaşma konusunda önemli aşama kaydettiğini belirten Özdemir, Özkul’un da değindiği nitelikli eleman sorunundan kendisinin de muzdarip olduğunu söyledi. İstanbul'da devam eden 3. Havalimanı’nda çalıştırılmak üzere kamyon şoförü aradıklarını ancak yeterli derecede bulamadıklarını ifade eden Özdemir, bu ihtiyaçlarını Vietnam’dan karşıladıklarının altını çizdi. Ara eleman sorununun sadece Türkiye’de değil dünyanın sorunu olduğunu vurgulayan Özdemir, bu konuya mutlaka çözüm getirilmesi gerektiğine de dikkat çekti.
Birçok sektörde faaliyet gösterdiklerini ve her sektörde ilk 10’a girmeye çalıştıklarını ifade eden Özdemir, Türkiye büyüyor ve büyümeye de devam edecek diyerek sözlerini tamamladı.
Programın sonunda Onur Özkul tarafından Nihat Özdemir’e, Renk Otizm Derneği’nde otistik çocukların kendi elleriyle yaptığı bir tabak hediye etti.
TÜGİAD hakkında
1986 Yılında kurulan Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD), Türkiye’de genç işadamlarının en geniş profilde bir araya geldiği ilk ulusal ve tek uluslararası yetkinliğe sahip dernektir.
Türkiye çapında 115’i kadın olmak üzere 870 üyesi olan TÜGİAD; inşaat, tekstil, dış ticaret, otomotiv ve yedek parça, turizm, yiyecek, mekanik ve diğer metal ürünlerin imalatı gibi 60’dan fazla sektörü ve dünya çapında 100 ülkeye ihracat yapan ihracatçıları kapsamaktadır. Yaş ortalaması 35 olan genç, girişimci ve dinamik TÜGİAD üyeleri, yıllık ortalama 18 milyar dolar ihracat ve 23 milyar dolar ithalat gerçekleştirmektedirler. TÜGİAD üyelerinin en çok dış ticaret yaptığı ülkeler ise; Almanya, İtalya, İngiltere, ABD, Fransa, Rusya, İspanya başta olmak üzere Avrupa ülkeleri, komşu ülkeler, Türk Cumhuriyetler, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkeleridir.
G20 Genç Girişimciler İttifakı’nda (G20 GGİ) Türkiye’yi temsil eden TÜGİAD, aynı zamanda ittifakın Dönem Başkanlığını yürütmektedir. Ayrıca, Avrupa’da 11 ülkeden 300 binden fazla girişimciyi temsil eden JEUNE’ün Başkan Yardımcılığı görevini sürdüren TÜGİAD, 45 bin üyesi bulunan Avrupa Genç Girişimciler Konfederasyonu (YES) Başkan Yardımcısıdır.
BAŞKANLARIMIZ
1986 - 1994 Kurucu ve Onursal Başkan Cefi KAMHİ,
1994 - 1998 Murat BEKDİK
1998 - 1999 Hamdi AKIN
1999 - 2002 Muharrem YILMAZ
2002 - 2004 Hayati KAYA
2008 - 2010 Lütfü KÜÇÜK
2010 - 2012 Murat ÇOSKUNKAN